« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Dezacordul din interiorul sistemului judiciar împiedică practic evoluția acestuia
27.08.2019 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Sistemul judiciar romanesc este extrem de contrariat. Asociatii profesionale, vorbitori singuratici, analisti si comentatori, absolut toti vorbesc despre independenta justitiei, insa in avantajul propriu.

Vocalele sunt adesea interpretative: „nu agreem”, „persoana nu este potrivita”, „apreciem ca”, etc. Justitiabilii la celalalt capat se plang CSM si Inspectiei Judiciare, politicienii, ONG-urile asteapta schimbari chiar prin membrii sai reprezentati in CSM, si plangerile curg la diferite institutii europene.

Acest tablou nu poate fi inteles prea curand. Atunci cand se pune problema responsabilitatii, sunt invocate toate normele internationale de drept, insa nemultumirile in randul populatiei privind actul de justitie nu mai este problema nimanui.

Politicul nu finanteaza infrastructura si logistica din justitie, asociatiile sunt si ele in contradictie, ori se aliaza in functie de interes si context, CSM nu se bucura de popularitate in ciuda unor alegeri la termen a membrilor acestuia.

Judecatorii sunt ingropati in dosare si, fireste, nu mai au timpul necesar pentru dezbateri, adunarile generale si colegiile sunt singurele luari de pozitii prevazute de Regulamentul de Functionare al Instantelor. Asociatiile reprezinta opinii.

Procurorii reclama un statut similar cu al judecatorului, insa nu sunt judecatori si sustinatorii unor schimbari in aceasta situatie vorbesc si opineaza.

Dosarele instrumentate de catre procurori ce au ca finalitate achitarea sunt un motiv de luare a unor pozitii de dezacord privind analiza sentintelor, fiind incalcata independenta magistratilor.

La Bucuresti se face ce se stie mai bine. In mass-media exced relatarile cu privire la comportamentul magistratilor sub pretextul „apararii reputatiei, independentei justitiei”, insa face to face se declara frumos ca media este partenerul justitiei.

Concluzii pot fi destule, insa expunerea acestor detalii nu se doreste a fi un atac la independenta si reputatia unor persoane.

Robert Williams
Redactor sef News247WorldPress

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.