Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

ÎCCJ. Delapidare. Achitare. Opinie separată
02.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, cu opinie majoritară, că este necesar, în cazul infracţiunii de delapidare, ca fapta autorului infracţiunii să constituie o scoatere de către acesta a bunului din patrimoniul părţii vătămate, urmată de împosedarea sa, deci o luare în posesie mai întâi de către făptuitor a bunului, indiferent dacă, în final, bunul ajunge la o altă persoană. În speţă, instanţa supremă a reţunut că nu a existat o acţiune de sustragere, de luare în stăpânire de către inculpatul A. (considerat autor) a bunurilor ce fac obiectul infracţiunii de delapidare. În sarcina acestuia, la fel ca şi în sarcina inculpatului B. (considerat complice), nu s-a reţinut însuşirea vreunei sume de bani din patrimoniul Registrului Auto Român, ci faptul că, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu, au cauzat o pagubă acestei părţi civile, determinând încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren la un preţ supraevaluat, şi că banii au fost însuşiţi, astfel, de către vânzător. Soluţia: achitarea celor doi inculpaţi.

Opinia separată: În opinie separată apreciez că fapta lui A., în calitate de director general al Registrului Auto Român – RA, ajutat în demersurile sale de către B., în calitate de director tehnic al Registrului Auto Român – RA, de a încheia un contract de vânzare cumpărare, care a condus la plata de către Registrul Auto Român RA către G. a sumei de 4.435.303,93 RON, ca urmare a achiziţionării unui teren în localitatea Roata de Jos, de către Registrului Auto Român – RA, pentru realizarea unui poligon complex de încercări pentru performanţe dinamice la autovehicule (proiect care nu a fost finalizat din anul 2008 până în prezent), cu încălcarea normelor de achiziţie stabilite în cadrul Registrului Auto Român – RA şi la un preţ mult mai mare decât valoarea sa de piaţă, cauzând un prejudiciu părţii civile, constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piaţă a acestuia sumei de 876.610 Euro (echivalentul în RON la data efectuării plăţii), întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de delapidare, respectiv ale complicităţii la delapidare.

Din modalitatea în care au acţionat cei doi inculpaţi, A. şi B., reiese că prin încheierea contractului s-a urmărit doar scoaterea sumei de bani reprezentând preţul, din patrimoniul părţii civile, pentru a fi însuşită de martorul G. (Decizia nr. 64/RC din 19 februarie 2019, pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.