Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Delapidare. Achitare. Opinie separată
02.09.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, cu opinie majoritară, că este necesar, în cazul infracţiunii de delapidare, ca fapta autorului infracţiunii să constituie o scoatere de către acesta a bunului din patrimoniul părţii vătămate, urmată de împosedarea sa, deci o luare în posesie mai întâi de către făptuitor a bunului, indiferent dacă, în final, bunul ajunge la o altă persoană. În speţă, instanţa supremă a reţunut că nu a existat o acţiune de sustragere, de luare în stăpânire de către inculpatul A. (considerat autor) a bunurilor ce fac obiectul infracţiunii de delapidare. În sarcina acestuia, la fel ca şi în sarcina inculpatului B. (considerat complice), nu s-a reţinut însuşirea vreunei sume de bani din patrimoniul Registrului Auto Român, ci faptul că, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu, au cauzat o pagubă acestei părţi civile, determinând încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren la un preţ supraevaluat, şi că banii au fost însuşiţi, astfel, de către vânzător. Soluţia: achitarea celor doi inculpaţi.

Opinia separată: În opinie separată apreciez că fapta lui A., în calitate de director general al Registrului Auto Român – RA, ajutat în demersurile sale de către B., în calitate de director tehnic al Registrului Auto Român – RA, de a încheia un contract de vânzare cumpărare, care a condus la plata de către Registrul Auto Român RA către G. a sumei de 4.435.303,93 RON, ca urmare a achiziţionării unui teren în localitatea Roata de Jos, de către Registrului Auto Român – RA, pentru realizarea unui poligon complex de încercări pentru performanţe dinamice la autovehicule (proiect care nu a fost finalizat din anul 2008 până în prezent), cu încălcarea normelor de achiziţie stabilite în cadrul Registrului Auto Român – RA şi la un preţ mult mai mare decât valoarea sa de piaţă, cauzând un prejudiciu părţii civile, constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piaţă a acestuia sumei de 876.610 Euro (echivalentul în RON la data efectuării plăţii), întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de delapidare, respectiv ale complicităţii la delapidare.

Din modalitatea în care au acţionat cei doi inculpaţi, A. şi B., reiese că prin încheierea contractului s-a urmărit doar scoaterea sumei de bani reprezentând preţul, din patrimoniul părţii civile, pentru a fi însuşită de martorul G. (Decizia nr. 64/RC din 19 februarie 2019, pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti