Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Titus Corlățean a participat la conferința cu tema: Opinia publică și pedeapsa capitală în Belarus
28.08.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 27 august 2019, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat în Belarus, la Minsk, la conferința cu tema: Opinia publică și pedeapsa capitală în Belarus, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean a luat cuvântul în cadrul sesiunii cu tema: Rolul Consiliului Europei în abolirea pedepsei cu moartea în Europa, în calitatea sa de raportor general al APCE privind abolirea pedepsei capitale.

În expunerea sa, parlamentarul român a menționat că s-a confirmat tendința de scădere a aplicării, la nivel global, a pedepsei capitale. A prezentat totodată poziția Consiliului Europei și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în ceea ce privește necesitatea abolirii pedepsei capitale, referindu-se între altele la dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului referitoare la consacrarea dreptului la viață ca fiind cel mai important drept fundamental al omului și, respectiv la interzicerea torturii și a tratamentelor crude, inumane și degradante, precum și la Protocoalele nr. 6 și nr. 13 la Convenție, care interzic pedeapsa capitală în orice circumstanță (pe timp de pace sau de război).

Senatorul a evidențiat faptul că Adunarea Parlamentară a îndeplinit un rol esențial în această privință, insistând ca procesul de aderare a noi state la Consiliul Europei, în anii de după dispariția Cortinei de Fier, să fie condiționată de angajamentul concret de abolire a pedepsei cu moartea. Referitor la situația din Belarus, raportorul general al APCE a menționat că, din păcate, recurgerea la pedeapsa capitală constituie un impediment important în dezvoltarea cooperării autorităților de la Minsk cu Consiliul Europei. Totodată, a apreciat ca un semnal de deschidere din partea Belarusului înființarea, în parlamentul național, a grupului de lucru privind pedeapsa capitală.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti