Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Moartea unui președinte. In memoriam Paul Florea


1 septembrie 2019 | Viorica COSTINIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Viorica Costiniu

Viorica Costiniu

Intr-o tara care se proclama, prin articolul 1 al Constitutiei ca fiind „stat de drept”, unde politicienii si formatorii de opinie nu prididesc sa ne vorbeasca despre drepturile omului si functionarea justitiei, despre sistemul legislativ, moartea unui fost Presedinte al instantei supreme ar fi trebuit sa provoace emotie publica si un prilej de reflexie. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o personalitate exceptionala a magistraturii, a dreptului romanesc, in general, un reper, o referinta de valoare europeana nu numai pentru cei din justitie, si nu doar de vremelnicul ocupant al unei pozitii de inalta demnitate publica ori simplu cetatean ce cu distinctie mai marii zilei fac diferenta in coordonatele unor vremi de actualitate electorala.

La nivelul conducerii actuale a ICCJ, ecoul acestui trist eveniment s-a limitat la un comunicat al Biroului de presa al ICCJ, iar detaliile cu referire la ceremonia funerara s-au dat publicitatii la solicitarea JURIDICE.ro, cu un continut cat o propozitie, anost, sec, formal, plin de formule stereotipe, de circumstanta, ca o obligatie de serviciu. Exact cum nu a fost omul si judecatorul Paul Florea care mai punea si suflet in vorbe ori scriere.

Presedintele Paul Florea cu onoare a condus ICCJ si a deschis larg poarta Curtii celor care azi, in aceeasi functie temporara, de-abia, impulsionati de altii, si-au gasit timp sa-si aminteasca, in trecere, de cel care nu mai este printre noi, dar prezent vesnic in sufletele celor mai multi dintre noi.

Domnul Paul Florea ar fi meritat mai mult si multi dintre noi, indiferent de profesie, varsta sau preocupari, si-ar fi dorit sa-i aduca un omagiu daca si cei care pastoresc justitia si nu numai, s-ar fi preocupat sa i se aduca toata cinstirea, fie si numai prin cei prezenti si respectul pentru cel care ramane Paul Florea. (A se vedea onorurile din sediul Senatului pentru fostul presedinte Quintus care parasise, de ceva vreme buna, viata parlamentara!)

Nu doar elogii – in cazul sau pe deplin justificate – ci un moment de aducere aminte, de reculegere si rememorare a ceea ce a facut pentru justitie si in primul rand pentru oameni! Cu o cariera de peste 45 de ani ca judecator, dintre care ultimii aproape 30 de ani la instanta suprema, Domnul Paul Florea a fost, dupa 1990, un catalizator prin solutii judiciare curajoase, prin initiative legislative oportune pentru care s-a luptat pana la adoptare, promotorul unor reale schimbari democratice in justitie, in acord cu normele si principiile europene, cu respectarea drepturilor omului. O serie intreaga de reglementari constitutionale, de modificari ale principalelor coduri in anii ’90, cu privire la garantarea libertatii individuale, respectarea dreptului la un proces echitabil, statutul magistratilor isi au sorgintea in solutiile sale judecatoresti, in numeroasele si memorabilele luari de pozitie publica.

Initierea unei reale reforme in justitie, transformarile pozitive (atatea cate sunt) ale sistemului judiciar se leaga in mod cert si de eforturile sale. Iar dincolo de profesionistul serios si dedicat, pasionat, am avut privilegiul, noi toti, de a cunoaste OMUL empatic, marinimos, modest, sensibil, bun comunicator, plin de umor, intelepciune si dragoste pentru oameni pe care i-a pus mai presus de orice.

Odihniti-Va in pace, Domnule judecator Paul Florea!

Viorica Costiniu, Președinte de Onoare AMR

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii