Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Admitere cerere sesizare Curtea Constituţională. Legile Justiţiei. Neclaritate
04.09.2019 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că dispoziţiile art. 888 alin. (1) lit. d) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată prin dispoziţiile art. 14 pct. 4 şi pct. 6 din O.U.G. nr. 7/2019 nu respectă exigenţele constituţionale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunesc condiţiile de claritate, precizie, previzibilitate şi accesibilitate, fiind contrare dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Constituţie privind statul de drept, art. 131 privind rolul Ministerului Public şi art. 132 din Constituţie privind statutul procurorului.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a opinat că modificările legislative aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară prin art. 14 pct. 4 şi pct. 6 din O.U.G. nr. 7/2019 fac dificilă exercitarea atribuţiilor judiciare instituite ex lege, în considerarea rolului judiciar complex al procurorilor, ce presupune participarea procurorului în şedinţele de judecată, dreptul acestuia de a formula cereri, a ridica excepţii, a pune concluzii, a evalua soluţia pronunţată de instanţă, a exercita căile de atac şi a le retrage.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de reprezentantul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia judiciară şi a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 888 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată prin dispoziţiile art. 14 pct. 4 şi pct. 6 din O.U.G. nr. 7/2019.

(Decizia nr. 173/A/2019 din 15 mai 2019 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cererea de sesizare a Curţii Constituţionale)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti