« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua probațiunii
03.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua probațiunii este marcată, anual, la data de 3 septembrie.

În 2021, Sistemul de Probaţiune din România sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua probațiunii este marcată, anual, la data de 3 septembrie.

Sistemul de probaţiune, ca serviciu public de interes naţional, contribuie la înfăptuirea actului de justiţie şi îşi desfăşoară activitatea în scopul reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al menţinerii siguranţei comunităţii, precum şi pentru reducerea costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale, prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare şi valorificarea potenţialului socio-economic al infractorilor.

În România, sistemul de probaţiune este reprezentat de Direcţia Naţională de Probaţiune, instituţie publică cu personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei, care îşi exercită atribuţiile la nivel central, şi de cele 42 de structuri teritoriale, denumite servicii de probaţiune.

Instituția a fost constituită în temeiul Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, cu modificările şi completările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr. 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune. Activitatea Direcţiei Naţionale de Probaţiune este coordonată direct de către ministrul justiţiei.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua probațiunii este marcată, anual, la data de 3 septembrie. 

Sediul materiei: Ordinul Ministrului Justiției nr. 1959/C din data de 29 septembrie 2011, cu ocazia împlinirii, la începutul acelui septembrie, a ”10 ani de Probațiune în România”.

Data de 3 septembrie 2001 a devenit astfel reperul în timp a înființării serviciilor de probațiune și intrării acestora în sfera instituțiilor din Sistemul Justiției din România, după ce între anii 1996 – 2001 în țară funcționau 11 servicii de probațiune experimentale, printre acestea numărându-se și Serviciul Experimental de Probațiune Focșani (mai 2000 – mai 2001) finanțat printr-un proiect olandez prin Fundația ”Oameni pentru oameni” din Focșani.

Ana Birchall, Ministrul Justiției, a transmis următorul mesaj:Stimați colegi,

Astăzi, la 3 septembrie, celebrăm Ziua Probațiunii, 18 ani de la înființarea acestei instituții în țara noastră. Este o zi a majoratului, în care privim în urmă pentru a reține lecțiile trecutului, ne conectăm la prezentul care ne influențează activitatea de azi aflată în slujba cetățeanului  și privim către viitor.

În mod special ne gândim astăzi la dumneavoastră, profesioniștii din sistemul național de probațiune, care faceți în fiecare zi o diferență în societatea noastră prin activitatea provocatoare, dar generatoare de satisfacții în ce privește lucrul cu oamenii, instituțiile și mentalitățile pentru punerea în executare a măsurilor și sancțiunilor neprivative de libertate.

Lucrând pentru oameni și cu oameni probațiunea înseamnă un proces de învățare continuu.

Ca orice etapă de referință, care necesită reflecție și decizie, și astăzi, la 18 ani de probațiune în România, vă transmit cele mai bune gânduri și vă îndemn să proiectăm, împreună, viitorul dezirabil pentru instituția probațiunii și pentru oamenii care activează în această organizație.

La mulți ani!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Legal Days, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD