Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Nota de fundamentare privind sistemul electronic integrat al ONRC (ONRG v2.0)


5 septembrie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Drept comercial, Flux informații, Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 726 din data de 4 septembrie 2019, a fost publicată Hotărârea nr. 610/2019 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Sistemul electronic integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viață (ONRC V2.0)”.

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) funcționează în subordinea Ministerului Justiției, în subordinea acestuia funcționează oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, în fiecare județ, fără personalitate juridică, precum și un număr de 16 birouri teritoriale organizate în cadrul oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale. Principala funcție a acestor subdiviziuni o reprezintă aceea de înregistrare a tuturor profesioniștilor supuși acestei obligații, având ca efect evidența datelor din documentele de înregistrare și arhiva oficială a documentelor cu caracter constitutiv sau modificator ale acestora și a altor documente prevăzute în mod expres de lege.

Registrul central ONRC și și registrele comerțului ținute de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale fac parte din sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene. Sistemul de interconectare a registrelor comerțului este constituit din registrele comerțului din statele membre ale Uniunii Europene și platforma centrală europeană. La nivel european, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare este portalul european e-Justiție. La nivel național, punctul de acces de interconectare a registrelor comerțului este Registrul central al comerțului ținut de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Proiectul cu privire la care a fost emisă Nota de fundamentare este – Sistemul electronic integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viață (ONRC V2.0) – cod SMIS 123634.

ONRC V2.0 reprezintă o versiune mai rapidă, sigură și mai operabilă din punct de vedere tehnic. Implementarea noii versiuni urmează să reducă din elementele birocratice, a timpului afectat procesului de înregistrare în registrul comerțului și de a veni în sprijinul profesioniștilor. Mai mult, procedurile privind înființarea unei firme au fost și sunt succesiv modificate, iar ONRC încearcă să țină pasul cu noile reglementări și reușește să pună la dispoziția profesioniștilor mijloace adecvate pentru realizarea procedurilor administrative asociate procesului de înregistrare.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:

– mediul de afaceri (G2B – Government to Business);
– cetățenii (G2C – Government to Citizen);
– administrația publică (G2G – Government to Government);
– angajații ONRC care vor utiliza sistemele de front și back- office.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt următorii:

– administrația publică (A2A – Administration to Administration);
– angajații companiilor.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică