Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Nota de fundamentare privind sistemul electronic integrat al ONRC (ONRG v2.0)
05.09.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Drept comercial, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 726 din data de 4 septembrie 2019, a fost publicată Hotărârea nr. 610/2019 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Sistemul electronic integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viață (ONRC V2.0)”.

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) funcționează în subordinea Ministerului Justiției, în subordinea acestuia funcționează oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, în fiecare județ, fără personalitate juridică, precum și un număr de 16 birouri teritoriale organizate în cadrul oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale. Principala funcție a acestor subdiviziuni o reprezintă aceea de înregistrare a tuturor profesioniștilor supuși acestei obligații, având ca efect evidența datelor din documentele de înregistrare și arhiva oficială a documentelor cu caracter constitutiv sau modificator ale acestora și a altor documente prevăzute în mod expres de lege.

Registrul central ONRC și și registrele comerțului ținute de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale fac parte din sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene. Sistemul de interconectare a registrelor comerțului este constituit din registrele comerțului din statele membre ale Uniunii Europene și platforma centrală europeană. La nivel european, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare este portalul european e-Justiție. La nivel național, punctul de acces de interconectare a registrelor comerțului este Registrul central al comerțului ținut de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Proiectul cu privire la care a fost emisă Nota de fundamentare este – Sistemul electronic integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viață (ONRC V2.0) – cod SMIS 123634.

ONRC V2.0 reprezintă o versiune mai rapidă, sigură și mai operabilă din punct de vedere tehnic. Implementarea noii versiuni urmează să reducă din elementele birocratice, a timpului afectat procesului de înregistrare în registrul comerțului și de a veni în sprijinul profesioniștilor. Mai mult, procedurile privind înființarea unei firme au fost și sunt succesiv modificate, iar ONRC încearcă să țină pasul cu noile reglementări și reușește să pună la dispoziția profesioniștilor mijloace adecvate pentru realizarea procedurilor administrative asociate procesului de înregistrare.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:

– mediul de afaceri (G2B – Government to Business);
– cetățenii (G2C – Government to Citizen);
– administrația publică (G2G – Government to Government);
– angajații ONRC care vor utiliza sistemele de front și back- office.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt următorii:

– administrația publică (A2A – Administration to Administration);
– angajații companiilor.
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti