« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 2-6 septembrie 2019
06.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Satu Mare au surprins în flagrant pe inculpatului B.Z., în vârstă de 20 de ani, în timp ce comercializa droguri de mare risc.

Cu ocazia controlului efectuat asupra inculpatului, precum și asupra autoturismului acestuia, au fost identificate și ridicate 449 de comprimate MDMA ( ecstasy) și 5 pliculețe tip Ziplok conținând amfetamină (speed), toate destinate comercializării.

Totodată, din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, drogurile urmau sa fie comercializate în zona cluburilor din municipiul Satu Mare, la preturi cuprinse între 45 și 120 lei/comprimat.

La data de 01.09.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B.Z., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.

Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a inculpatului B.Z. pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Trafic de persoane. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului A.A.A., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

În fapt s-a reținut că, în perioada decembrie 2018 – august 2019, inculpatul A.A.A., prin inducere în eroare și constrângere, a recrutat o persoană de sex feminin, pe care a transportat-o și adăpostit-o în diferite apartamente, închiriate în regim hotelier, din municipiul Bacău și Tecuci, județul Galați, precum și în alte locații, în scopul exploatării acesteia prin obligare la practicarea prostituției.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că, inculpatul îi stabilea victimei programul de lucru, obținând din exploatarea acesteia aproximativ 1000 euro/săptămână. În situația în care aceasta dorea sa iasă de sub autoritatea inculpatului, era constrânsă prin acte de violență să-și continue activitatea.

Sumele de bani obținute din exploatarea sexuală a persoanei vătămate erau folosite de către inculpat la jocuri de noroc sau alte activități (aproximativ 16.000 de euro).

Cu ocazia efectuării unei percheziții domiciliare, la locuința inculpatului a fost identificată persoana vătămată.

La data de 31.08.2019, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpatului A.A.A. pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti. Camătă şi şantaj. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza municipiului Ploiești și a orașul Mizil, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă şi şantaj.

În fapt s-a reținut faptul că, pe raza orașului Mizil, judeţul Prahova, a acționat un grup infracțional organizat, cunoscut sub denumirea ”Clanul Ciufu”, profilat pe săvârşirea infracţiunilor de camătă și șantaj.

Activitatea infracțională desfășurată în perioada 2013-2019 de către membrii grupului a constat în acordarea de diverse sume de bani, cu titlu de împrumut, mai multor persoane, care locuiau atât pe raza oraşului Mizil, cât şi în afara localităţii, pentru care au perceput în mod ilicit dobânzi, fără a fi autorizați în acest sens.

În acelaşi interval, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în vederea recuperării sumelor de bani împrumutate sau a dobânzilor percepute, suspecţii au exercitat acte de constrângere fizică sau psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie sumele datorate la termen.

În urma percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate sumele de 61.300 lei, 5.000 euro, bijuterii, 12 telefoane mobile și mai multe înscrisuri.

La sediul DIICOT-S.T.Ploieşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj. Trafic de minori, fals în declarații și instigare la fals intelectual. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților R.A. și M.N., pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, fals în declarații și instigare la fals intelectual.

În fapt s-a reținut că, la data de 20.07.2019, inculpata R.A., în vârstă de 20 de ani, din județul Sălaj, a dat naştere unui copil la Spitalul Orăşenesc Huedin, ocazie cu care a fost abordată de inculpatul M.N., în vârstă de 54 de ani, din județul Cluj, care i-a propus să îi cumpere nou-născutul.

În acest scop inculpatul M.N. i-a oferit inculpatei R.A. suma de 15.000 lei, sumă pe care urma să o achite în două tranşe, respectiv 1.000 euro în momentul întocmirii certificatului de naştere, iar restul sumei de bani urmând să fie achitată în momentul în care copilul împlineşte vârsta de un an.

Pentru a da aparență de legalitate vânzării-cumpărării minorului nou-născut, având în vedere că inculpata R.A. a fost de acord cu propunerea inculpatului M.N., cei doi au convenit să declare în fals că inculpatul M.N. este tatăl biologic al minorului, acesta să-l recunoască și pe cale de consecință să intre în posesia lui, pe o cale aparent legală, respectiv ca părinte al său.

În acest sens, la data de 23.07.2019, cei doi inculpați s-au deplasat la Oficiul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Oraşului Huedin, județul Cluj, unde fiecare a dat o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că inculpatul M.N. este tatăl biologic al copilului născut la data de 20.07.2019 de către inculpata R.A., în urma unei relații pe care aceștia ar fi avut-o anterior.

După ce a fost obținut certificatul de naștere, inculpatul M.N. i-a plătit inculpatei o parte din suma convenită, respectiv 2.100 de lei.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti. Camătă şi şantaj. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. O., C. C.-C., F. F.şi C. C.-C., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj.

La data de 10.06.2019 organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj, constând în aceea că raza orașului Mizil, judeţul Prahova, acționează un grup infracțional organizat profilat pe săvârşirea infracţiunilor de camătă și șantaj.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, începând cu anul 2013, inculpaţii C. O., C. C.-C., F. F. au constituit și condus un grup infracţional organizat profilat, în special, pe săvârșirea infracțiunii de camătă și, în subsidiar, pe cea de șantaj.

Principala țintă a grupului infracțional investigat o reprezintă oamenii de afaceri şi crescătorii de animale din zonă, la acordarea împrumuturilor avându-se în vedere faptul că în situaţia în care debitorii nu vor putea achita împrumutul şi camăta vor fi forţaţi să vândă unele produse, utilaje sau animale, acesta fiind și raționamentul pentru care odata cu oferirea banilor cu titlu de împrumut, nu se percep garanţii în natură.

În funcție de sumele de bani împrumutate, puterea financiară şi statutul celor care împrumutau banii, dobânda percepută era stabilită procentual, cu precădere între 15% și 30%, aceasta fiind achitată lunar, de regulă în ultima săptămână a lunii, dar uneori şi la termene bine stabilite.

În specificul modului de acţiune al grupului infracțional organizat s-a stabilit faptul că, în relaţia cu crescătorii de animale care le datorau sume de bani, pe fondul deţinerii unei ferme de animale, a unor terenuri agricole cultivate cu cereale necesare hrănirii acestora, precum şi a utilajelor destinate recoltării cerealelor, în situaţia în care debitorii nu puteau achita ratele lunare ori achiziţionau de la aceştia animale sau produse agricole, percepeau sume de bani care depăşeau cu mult valoarea de piaţă a bunului respectiv, urmărind menţinerea unei stări continue de îndatorare, termenele de plată stabilite fiind zilele unor sărbători ortodoxe importante (Paşte, Crăciun), dar și unele manifestări culturale zonale, precum Bâlciul Sfântului Petru.
S-a reţinut faptul că, deși, uneori, între membrii grupului infracțional organizat au apărut divergențe, aceştia şi-au oferit la nevoie sprijin reciproc. Astfel, în situaţia în care unul dintre membri era implicat în vreun conflict cu membrii altor familii rivale sau chiar cu alte persoane, precum şi în scopul exercitării de presiuni asupra debitorilor care nu achitau sumele de bani datorate, acesta era sprijinit necondiționat de către toți membrii grupului, fapt care a condus la crearea unei stări generale de temere, atât în rândul rivalilor, cât şi a propriilor debitori.

De asemenea, în situaţia cercetării unuia dintre membrii familiei de către organele judiciare, membrii grupului se alarmau reciproc și se deplasau în zona instituţiei, pentru a crea o stare de presiune asupra autorităților, dar și a celorlalte persoane implicate, cu scopul de a îngreuna tragerea lor la răspundere penală, precum si pentru a genera o aşa-zisă stare de anarhie, în încercarea de a-și arăta și mentine supremația.

La data de 28.06.2019, în jurul orelor 17.30, pe fondul unei stări majore de nemulţumire cauzată de nerestituirea unor sume importante de bani, datorate de către o persoana vătămată celor trei lideri ai grupului infracţional organizat şi totodată în urma exercitării mai multor acte de presiune psihică asupra victimei, prin efectuarea unor apeluri telefonice, în mod repetat, precum şi mesaje verbale transmise prin diverşi intermediari, inculpatul C. O. împreună cu un alt suspect s-au întâlnit în faţa unei agenții a unui operator de telefonie, amplasată în centrul orașului Mizil.

Cu această ocazie, inculpatul C. O. i-a aplicat persoanei vătămate, debitorul său, mai multe lovituri cu pumnii, reproşându-i nerestituirea sumelor de bani datorate, fapt care a determinat intervenţia organelor de poliţie din structurile de ordine publică, care au condus ambele persoane la sediul Poliţiei Oraşului Mizil.

Concomitent acestui eveniment, majoritatea membrilor grupului infracţional organizat s-au alarmat telefonic și s-au deplasat la sediul Poliției Orașului Mizil pentru a-l susţine pe inculpatul C. O., dar și pentru a-i crea o stare de temere victimei, în vederea achitării datoriilor și pentru a renunța la formularea plangerii penale.

Coeziunea grupului infracţional a rezultat şi din activităţile desfăşurate de către membrii acestuia în momentele imediat ulterioare conflictului fizic menţionat, respectiv ascunderea sau înlesnirea plecării din localitate a membrilor care au participat efectiv la incident, în vederea îngreunării tragerii lor la răspundere penală, mutarea sumelor de bani şi a bijuteriilor de la locaţiile care ar fi putut fi vizate de eventuale percheziţii domiciliare, ori contactarea unor persoane care ar fi putut sprijini ulterior membrii gruparii.

În ceea ce priveşte activitatea de camătă desfășurată de către membrii grupului infracțional organizat, s-a stabilit faptul că, după acordarea împrumuturilor, evidențele privind datele scadente ale dobânzilor erau ținute, de regulă, de către inculpata C. C.-C. și suspecta F. E., care ulterior contactau debitorii în situaţia în care aceștia întârziau cu plata datoriilor. În cazul în care persoanele împrumutate întârziau în continuare în efectuarea plăţilor, li se adresau ameninţări, fiind puşi în legătură telefonică cu liderii grupării, care exercitau acţiuni de intimidare.

Dobânzile obţinute de către membrii grupului, urmare a împrumuturilor acordate persoanelor vătămate sunt în sumă de 1.451.900 lei, 39.700 euro şi 1000 lire sterline (sume provizorii).

În cursul zilei de 6 septembrie 2019, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.