Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Contul Fiduciar al Avocatului American
06.09.2019 | Albert KURTYAN

Secţiuni: Corporate, Drept civil, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alberto Kurtyan

Alberto Kurtyan

Contul fiduciar (client trust account) este un cont deschis la o bancă în care avocatul păstrează banii clienţilor sau al terţelor părţi.
În general nu există avocat fără cont fiduciar.

Excepţia ar fi avocaţii salarizaţi în profesie (associate, partner, staff attorney etc.) sau angajaţi la firme (in-house counsel) care nu au clienţi proprii şi care nu gestionează bunurile altuia.

Avocaţii independenţi (solo, societăţile de avocatură, parteneriatele) întotdeauna vor avea un cont fiduciar (trust account) şi un cont curent (operational account).

De fapt o metodă sigură pentru a fi exclus disciplinar din avocatură este să nu deschizi sau să gestionezi incorect un cont fiduciar.

În spatele fiecărei legi din orice ţară stă o politică de ordine publică (public policy) sau „filosofie a legii”.

Politica publică care stă la baza legii contului fiduciar avocaţial este de regulă normată în Codul etic/disciplinar al avocatului.

Principiul de ordine publică este că un avocat are obligaţia de a proteja fondurile şi averea clienţilor şi a terţelor părţi faţă de orice acţiune a creditorilor avocatului împotriva avocatului sau de a izola aceste bunuri faţă de problemele financiare personale şi responsabilităţile avocatului.
Protecţia se realizează prin contabilizarea separată a acestor fonduri.

Mai există o accepţiune a noţiunii de cont fiduciar, aceea de cont de contabilitate în care sunt păstrate bunurile şi banii clienţilor sau terţilor.

Relaţia fiduciară automată

În momentul în care un avocat încasează un onorariu, se naşte automat o relaţie fiduciară între avocatul care primeşte onorariul (fiduciary) şi client (beneficiary).

Conceptul de onorariu încasat şi onorariu realizat

Faptul că avocatul a primit banii cu titlu de onorariu nu înseamă că avocatul devine imediat proprietarul onorariului.

Onorariul încasat nu este onorariu câştigat (earned fee) Avocatul nu are dreptul să îşi însuşească onorariul, ci trebuie să îl depună în contul fiduciar.
Abia după prestarea serviciilor avocaţiale contractate, cu titlu de serviciu unic, (redactarea unui document) sau prestaţie orară (pontarea a 5 ore de muncă), avocatul transformă onorariul încasat (unearned fee) în onorariu realizat (earned fee).

Doar după prestarea serviciilor, avocatul transferă suma câştigată din contul fiduciar în contul curent.

Amestecarea/confuzia sumelor fiduciare, necâştigate cu sumele realizate reprezintă o încălcare gravă a obligaţiei de diligenţă, fiduciară a avocatului şi duce la sancţiuni grave.

Însuşirea onorariilor necâştigate sau cheltuirea acestora fără prestarea serviciilor este considerată o formă de furt care intră în conflict cu datoria de onorabilitate a avocatului.

Diferenţierea dintre conceptul de onorariu încasat dar necâştigat (unearned fee) şi conceptul de onorariu realizat (earned fee) este una foarte clară pentru avocatul american.

Originea fondurilor

Fonduri care se depun în contul fiduciar:
– toate avansurile primite de la clienţi (retainer) până în momentul în care avocatul scrie un raport de ore lucrate.
În acel moment avansul, în proporţia orelor muncite, se transformă în onorariu realizat şi poate fi transferat în contul operaţional
– onorariile procentuale, onorariile fixe, onorariile de succes,
– fonduri care aparţin atât avocatului cât şi clientului, fonduri în confuziune, neseparate,
– fonduri obţinute de avocat din executări silite de la terţe părţi şi care urmează să fie distribuite ulterior;
– fonduri obţinute din tranzacţii judiciare,
– plăţi excedentare de onorariu, sume nedatorate,
– orice sume care nu aparţin avocatului
– cheltuieli de judecată plătite în avans sau nu.

Exemple de fonduri care se depun în contul curent (operational) şi care NU trebuie depuse în contul fiduciar. Acestea sunt sume care aparţin avocatului.
– onorarii câştigate (earned fees)
– rambursări de la client pentru sume investite de avocat în proces,
– tranzacţiile personale sau de afaceri ale avocatului.

Contul fiduciar este insesizabil, nu poate fi urmărit de către creditori pentru datoriile avocatului.
De aceea, fapta avocatului care îşi ţine fondurile proprii în contul fiduciar pentru a le sustrage de la executarea silită pentru probleme financiare personale este, de asemenea, nelegală.

Alberto Kurtyan
Avocat în Texas, USA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti