Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Ziua petrolistului
08.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Energie, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Federația Patronală Petrol și Gaze a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia Zilei Petrolistului, FPPG mulțumește zecilor de mii de oameni dedicați, cu al căror efort și responsabilitate încă se scrie povestea frumoasă a acestei industrii. În ciuda restricțiilor prelungite deja de un an și jumătate de pandemie, petroliștii nu au luat pauză, asigurând permanent resursele de energie fără de care nu putem crește standardele de viață în România.

La mulți ani!

***

„În această zi aniversară, ne îndreptăm gândurile noastre către oamenii pe umerii cărora este construită industria de petrol și gaze a României. Continuăm să trecem printr-o perioadă marcată de crize profunde și suprapuse, a căror gestionare devine imposibilă fără menținerea siguranței aprovizionării cu energie. De aceea, munca fără întreruperi a petroliștilor a devenit cu atât mai vitală pentru depășirea acestui context. Le mulțumim și îi încurajăm să rămână precauți și responsabili, adevărate modele pentru lucrătorii din oricare alte industrii.”, transmite Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

Este important să ne amintim, cu atât mai mult într-o zi ca aceasta, faptul că România are una dintre cele mai vechi industrii ale ţiţeiului și gazelor naturale din lume.

Cu peste 100 de ani de producţie a gazelor naturale și peste un secol și jumătate de extracţie și rafinare industrială a ţiţeiului, această industrie a sprijinit continuu dezvoltarea economică a României.

Astăzi, industria noastră se confruntă cu noi provocări precum tranziția energetică, rolul gazului în mixul de combustibili din România și noile reglementări destinate pieței libere, pentru care avem nevoie însă de măsuri rapide și ferme ale autorităților statului, care să ajute industria să răspundă tuturor provocărilor locale și globale.

În contextul Zilei Petrolistului, sărbătorită anual pe data de 8 septembrie, industria de petrol şi gaze naturale reiterează nevoia urgentă a unor măsuri din partea autorităților, precum deblocarea proiectelor din Marea Neagră, ce vor permite un volum redus de importuri și prețuri la gaze și energie în general care se vor ajusta în consecință.

„Actualizarea urgentă a cadrului legislativ este absolut necesară ca acest sector să se mențină competitiv la nivel global și adaptat vremurilor moderne. Din păcate, vedem cum populația este tot mai afectată de creșterile de prețuri la energie, fără să oferim o șansă gazului din Marea Neagră să intre cât mai rapid pe piață și să echilibreze astfel costurile în următorii ani. Petroliștii sunt pregătiți și așteaptă, iar cetățenii sunt dornici să se bucure de propriile resurse în locul celor importate, așa cum reiese dintr-o multitudine de studii privind favorabilitatea proiectului gazelor din Marea Neagră. Așteptăm, în ultimul ceas, să vedem dacă și decidenții politici sunt pregătiți și poate, cu prilejul zilei petrolistului, își amintesc de urgența acestei măsuri.”, a conchis Franck Neel.

Amintim că pentru demararea producției în Marea Neagră – cea mai mare investiție privată a ultimelor decenii și totodată una dintre investițiile istorice din sectorul românesc de petrol și gaze naturale – e nevoie de un cadru legal stabil și predictibil și, cu precădere, de amendarea corespunzătoare a Legii offshore în puținul timp rămas până la închiderea ferestrei de oportunitate.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Conform ROPEPCA (Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră), România are o istorie de peste 160 de ani în domeniul producţiei de ţiţei şi peste 110 ani pentru industria producţiei de gaze, cu o serie de premiere.

În anul 1856, a început construcția „fabricii de gaz” de la Ploiești, iar un an mai târziu, România a fost prima țară din lume cu o producție de țiței de 275 de tone, oficial înregistrată în statisticile internaționale. Au urmat Statele Unite ale Americii în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 și Rusia în 1863. Pe data de 30 aprilie 1857, capitala României devenea primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

Tot România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, în anul 1900, iar ulterior, în anul 1904, prima școală din lume de maiștri sondori a luat ființă la Câmpina, maiștri fiind solicitați încă din 1914 să lucreze în străinătate.

5 ani mai târziu, în 1909, ia naștere în mod oficial industria de gaze naturale din România: Sonda 2 Sărmășel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă. Forarea Sondei 1 Sărmășel fusese oprită în urma întâmpinării unei pungi de gaz cu o presiune ridicată, considerat inițial o acumulare locală.

Producția de țiței va crește la 250.000 tone la începutul secolului XX și va ajunge la 1.783.947 tone la începutul Primului Război Mondial. România deținea în 1937 locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, cu rezerve estimate de 95.000.000 tone însemnând 5,4% din rezervele mondiale, situându-se dupa URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze.

În 1958, Romania devine prima țară exportatoare de gaze naturale din Europa; printr-un acord interguvernamental semnat cu Ungaria, România începe exporturile de gaze naturale către Ungaria. În prezent, se lucrează la finalizarea interconectărilor cu flux bi-direcțional a sistemului național de transport de gaze naturale cu cele din Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova.

Producția de țiței s-a situat la nivele maxime în anii ’70, atingând vârful de 14.650.000 tone în 1977; 2 ani mai târziu se sistează exportul gazelor naturale către Ungaria, pe fondul creșterii consumului intern de gaz, a depletării zăcămintelor și a clauzelor contractului de import din URSS ce interzic exportul gazelor rusești.

Producția de gaze naturale înregistrează vârful istoric de 36 miliarde m3 în 1986, iar ulterior, între 1864 și până în 2004, producția de hidrocarburi suferă un declin puternic pe seama lipsei investițiilor. Producția se va stabiliza datorită investițiilor masive abia în anul 2013.

În anul 2019, Romania a ocupat locul al treile ca fiind cea mai puțin dependentă energetic țară din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a calculat dependența energetică totală a României la 17%, în vreme ce Uniunea Europeană a fost nevoită să importe peste jumătate din energia consumată. Doar Estonia și Danemarca au o dependență energetică mai mică decât a României. În ce privește hidrocarburile, România asigură din producție proprie 40% din necesarul de țiței, comparat cu doar 10% la nivelul Uniunii Europene, dar și 90% din necesarul de gaze naturale, față de 35% la nivelul Uniunii Europene.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie 2019.

Sediul materiei: Ziua petrolistului este sărbătorită începând cu anul 1990, la data de 8 septembrie, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom.

Desfăşurându-se sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor, această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului.

Viorica Dăncilă, Premierul României, a transmis următorul mesaj: ” Dragi ingineri,

Încep prin a vă felicita pe fiecare dintre dumneavoastră, cei care lucrați în industria petrolieră și care, zi de zi, vă urmați profesia cu responsabilitate și dăruire.

Domeniul în care activați este și domeniul în care m-am format profesional, de care mă simt în continuare apropiată. Știu cât de multă energie dedică breasla noastră pentru profesie, pentru rezultatul final. Știu, din proprie experiență, că munca pe care o faceți nu este una ușoară, dar este frumoasă, este o meserie în care explorați în permanență.

Noi, românii, avem un motiv de mândrie și în acest domeniu: prima rafinărie de petrol de tip industrial din lume a apărut chiar lângă Ploiești. De acest oraș mă vor lega mereu amintiri frumoase: este orașul în care am urmat liceul, în care am descoperit în jurul meu oameni dedicați profesiei, pe care o consideram pe cât de dificilă, pe atât de interesantă. De aceea, am și decis să mă orientez spre o facultate de profil. Ulterior, în cei 12 ani în care am activat ca inginer petrolist, am simțit că învăț ceva nou în fiecare zi.

Astăzi, vă spun cu toată credința că această industrie are un viitor important în regiune și are o însemnătate deosebită, atât pentru țară, cât și pentru români și familiile lor. Vă îndemn să rămâneți uniți și activi.

Eu și Guvernul României vă suntem parteneri. Vreau să creștem competitivitatea sectorului și lupt pentru ca fiecare dintre dumneavoastră să aibă parte de condiții mai bune de muncă.

Pe această cale, vă asigur că toate eforturile vă sunt apreciate, așa cum se cuvine. Cu oameni ca dumneavoastră, sunt convinsă că vom reuși să dezvoltăm și să valorificăm resursele țării noastre.

Vă mulțumesc pentru devotamentul și implicarea de care dați dovadă zilnic. Vă urez sănătate și cât mai multe împliniri pe toate planurile.

La mulți ani!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti