Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 

Ziua petrolistului
08.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Conform ROPEPCA (Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră), România are o istorie de peste 160 de ani în domeniul producţiei de ţiţei şi peste 110 ani pentru industria producţiei de gaze, cu o serie de premiere.

În anul 1856, a început construcția „fabricii de gaz” de la Ploiești, iar un an mai târziu, România a fost prima țară din lume cu o producție de țiței de 275 de tone, oficial înregistrată în statisticile internaționale. Au urmat Statele Unite ale Americii în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 și Rusia în 1863. Pe data de 30 aprilie 1857, capitala României devenea primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

Tot România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, în anul 1900, iar ulterior, în anul 1904, prima școală din lume de maiștri sondori a luat ființă la Câmpina, maiștri fiind solicitați încă din 1914 să lucreze în străinătate.

5 ani mai târziu, în 1909, ia naștere în mod oficial industria de gaze naturale din România: Sonda 2 Sărmășel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă. Forarea Sondei 1 Sărmășel fusese oprită în urma întâmpinării unei pungi de gaz cu o presiune ridicată, considerat inițial o acumulare locală.

Producția de țiței va crește la 250.000 tone la începutul secolului XX și va ajunge la 1.783.947 tone la începutul Primului Război Mondial. România deținea în 1937 locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, cu rezerve estimate de 95.000.000 tone însemnând 5,4% din rezervele mondiale, situându-se dupa URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze.

În 1958, Romania devine prima țară exportatoare de gaze naturale din Europa; printr-un acord interguvernamental semnat cu Ungaria, România începe exporturile de gaze naturale către Ungaria. În prezent, se lucrează la finalizarea interconectărilor cu flux bi-direcțional a sistemului național de transport de gaze naturale cu cele din Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova.

Producția de țiței s-a situat la nivele maxime în anii ’70, atingând vârful de 14.650.000 tone în 1977; 2 ani mai târziu se sistează exportul gazelor naturale către Ungaria, pe fondul creșterii consumului intern de gaz, a depletării zăcămintelor și a clauzelor contractului de import din URSS ce interzic exportul gazelor rusești.

Producția de gaze naturale înregistrează vârful istoric de 36 miliarde m3 în 1986, iar ulterior, între 1864 și până în 2004, producția de hidrocarburi suferă un declin puternic pe seama lipsei investițiilor. Producția se va stabiliza datorită investițiilor masive abia în anul 2013.

În anul 2019, Romania a ocupat locul al treile ca fiind cea mai puțin dependentă energetic țară din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a calculat dependența energetică totală a României la 17%, în vreme ce Uniunea Europeană a fost nevoită să importe peste jumătate din energia consumată. Doar Estonia și Danemarca au o dependență energetică mai mică decât a României. În ce privește hidrocarburile, România asigură din producție proprie 40% din necesarul de țiței, comparat cu doar 10% la nivelul Uniunii Europene, dar și 90% din necesarul de gaze naturale, față de 35% la nivelul Uniunii Europene.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Ziua petrolistului este marcată, anual, la data de 8 septembrie 2019.

Sediul materiei: Ziua petrolistului este sărbătorită începând cu anul 1990, la data de 8 septembrie, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom.

Desfăşurându-se sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor, această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului.

Viorica Dăncilă, Premierul României, a transmis următorul mesaj: ” Dragi ingineri,

Încep prin a vă felicita pe fiecare dintre dumneavoastră, cei care lucrați în industria petrolieră și care, zi de zi, vă urmați profesia cu responsabilitate și dăruire.

Domeniul în care activați este și domeniul în care m-am format profesional, de care mă simt în continuare apropiată. Știu cât de multă energie dedică breasla noastră pentru profesie, pentru rezultatul final. Știu, din proprie experiență, că munca pe care o faceți nu este una ușoară, dar este frumoasă, este o meserie în care explorați în permanență.

Noi, românii, avem un motiv de mândrie și în acest domeniu: prima rafinărie de petrol de tip industrial din lume a apărut chiar lângă Ploiești. De acest oraș mă vor lega mereu amintiri frumoase: este orașul în care am urmat liceul, în care am descoperit în jurul meu oameni dedicați profesiei, pe care o consideram pe cât de dificilă, pe atât de interesantă. De aceea, am și decis să mă orientez spre o facultate de profil. Ulterior, în cei 12 ani în care am activat ca inginer petrolist, am simțit că învăț ceva nou în fiecare zi.

Astăzi, vă spun cu toată credința că această industrie are un viitor important în regiune și are o însemnătate deosebită, atât pentru țară, cât și pentru români și familiile lor. Vă îndemn să rămâneți uniți și activi.

Eu și Guvernul României vă suntem parteneri. Vreau să creștem competitivitatea sectorului și lupt pentru ca fiecare dintre dumneavoastră să aibă parte de condiții mai bune de muncă.

Pe această cale, vă asigur că toate eforturile vă sunt apreciate, așa cum se cuvine. Cu oameni ca dumneavoastră, sunt convinsă că vom reuși să dezvoltăm și să valorificăm resursele țării noastre.

Vă mulțumesc pentru devotamentul și implicarea de care dați dovadă zilnic. Vă urez sănătate și cât mai multe împliniri pe toate planurile.

La mulți ani!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.