Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Sumarul Dezbaterii online despre „Raportarea non-financiară – de la directive la practică”
12.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 11 septembrie 2019, ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România) împreună cu reprezentanți ai companiilor listate, consultanți și avocați s-au reunit pentru a discuta utilitatea și conținutul raportărilor nefinanciare pe care companiile listate sunt obligate să le întocmească. Această raportare este unul din criteriile evaluate în cadrul proiectului ARIR de evaluare a comunicării companiilor listate cu investitorii, și anume dacă o companie are un raport non-financiar / ESG – de mediu, social și de guvernantă, de preferință în conformitate cu un standard internațional de raportare disponibil ca un raport separat SAU integrat în Raportul anual ca declarație nefinanciară.

Participanții la dezbatere au fost: Av. Ionuț Bohâlțeanu, Managing partner BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII, Gaetano Casale, Managing Partner INNOVA Project Consulting, Adriana Marin, Investor Relations Department OMV PETROM, Av. Silvana Ivan, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII.

Moderatorul evenimentului a fost Daniela Șerban, Președinte ARIR.

În cadrul dezbaterii a fost discutat cadrul legal de transpunere la nivel național Directiva UE 95/2014, prin Ordinul MFP Nr. 1938/2016 privind raportarea nefinanciară, formele de raportare, termenele de publicare și penalitați. În urma modificării legislației ce transpune la nivel național Directiva UE 95/2014 privind raportarea non-financiară, obligația legală de a realiza și publica un Raport sau o Declarație Nefinanciară începând cu exercițiul financiar 2019 a fost extinsă asupra tuturor companiilor care depășesc un număr mediu de 500 de salariați. Aceste informații completează situațiile financiare anuale și ar trebui să includă cel puțin informații despre impactul companiei asupra mediului, aspecte sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită.

Investitorii internaționali cer din ce în ce mai mult prezentarea unor astfel de informații, dorind să înțeleagă cât de mult poate fi afectată performanța companiei de modul în care aceasta gestionează aspecte legate de mediu, de resurse umane, de anticorupție, de relația cu comunitatea, etc. Desigur, există și o alta perspectivă a acestei probleme, care este de interes pentru alte categorii de investitori, cum ar fi fondurile responsabile de investiții, care aleg să își direcționeze fondurile doar către acele companii care se preocupă de impactul pe care activitățile lor îl au asupra mediului, societătii și asupra economiei sau cât de pregătite sunt aceasta pentru a face față schimbărilor climatice. Un alt aspect îl reprezintă înțelegera riscurilor asociate activității unei companii, tocmai prin detalierea informațiilor non-financiare care trebuie intepretate alături de cele financiare.

Termenul de raportare a acestor informații se stabilește în funcție de modalitatea de raportare aleasă și poate fi data până la care se publica raportul administratorilor sau maxim 6 luni de la data bilanțului. Conform informațiilor primite de la Ministerul Finanțelor Publice, data bilanțului este 31 decembrie, ceea ce înseamnă că termenul maxim este 30 iunie.

Dezbaterea poate fi văzută aici.

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.