Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Lansarea proiectului Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-Guvernare centrate pe evenimente de viață. UPDATE: Discursul Ministrului Justiției
13.09.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept comercial, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 12 septembrie 2019, Ana Birchall, Ministrul Justiției, a participat la lansarea proiectului “Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-Guvernare centrate pe evenimente de viață”, potrivit unui comunicat.

Ana Birchall: „Stimată doamnă director,
Stimați invitați,
Doamnelor şi domnilor,

Sunt onorată să mă adresez dumneavoastră cu ocazia lansării proiectului “Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-Guvernare centrate pe evenimente de viață”. Astfel, salutăm parteneriatul Ministerului Fondurilor Europene, al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale cu Oficiul Național al Registrului Comerțului în implementarea acestui proiect finanțat cu fonduri europene. Obiectivul asumat prin proiect urmărește a contribui la creșterea transparenței și a interacțiunii Oficiului Național al Registrului Comerțului cu cetățenii, precum și îmbunătățirea eficienței interne prin creșterea nivelului de sofisticare a serviciilor publice gestionate cu privire la Registrul Comerțului și Buletinul Procedurilor de Insolvență.

Având în vedere faptul că în sală sunt reprezentanți de la diverse instituții publice, ni se confirmă încă o dată că, în această materie, nu putem fi eficienți decât prin cooperare loială inter-instituțională.

Știm că viziunea ONRC este de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri din România, prin oferirea de servicii publice de calitate, flexibile şi orientate către nevoile specifice ale solicitanţilor. În acest sens, misiunea principală a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului constă în prestarea serviciului public de ţinere a registrului comerţului şi de efectuare a publicităţii legale a actelor şi a faptelor întreprinzătorilor, precum şi efectuarea procedurii de citare şi de publicitate a procedurilor de insolvenţă.

Înțelegem cu toții importanța proiectului ce urmează a fi prezentat astăzi. Creșterea utilizării de servicii digitale oferite de către Oficiul Național al Registrului Comerțului către cetățeni și mediul de afaceri și creșterea eficienței serviciilor livrate de către ONRC reprezintă priorități pentru funcționarea și pentru dezvoltarea capacității instituționale a Oficiului Național al Registrului Comerțului, a sistemului registrului comerțului și a sistemului informatic integrat al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Evenimentul de astăzi reprezintă un bun prilej de a evidenția în mod public beneficiile acestui proiect. Printre acestea se numără: reducerea la minimum necesar a numărului de documente prezentate pe suport de hârtie; scăderea timpului de soluționare a cererilor depuse și furnizarea unei proceduri complet on-line de transmitere și de soluționare, cu posibilitate de urmărire transparentă a traseului cererii pe fiecare pas din fluxul documentului; reducerea cheltuielilor pentru multiplicare/legalizare documente; eliminarea timpului petrecut la ghișeu; portal securizat și aplicații mobile; accesul on-line la cele mai recente informații publice; livrarea documentelor în format electronic.

Pentru că acest eveniment se dorește a fi unul de lansare a unui proiect de o importanță deosebită reprezentând un sprijin real pentru beneficiarul cetățean și un instrument util comercianților, permiteţi-mi să vă urez succes, fiind convinsă că această conferință va sublinia importanța implementării “Sistemului Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-Guvernare centrate pe evenimente de viață”.

Vă mulţumesc!”

***

Vineri, 13 septembrie 2019, Oficiul Național al Registrului Cormețului a informat că derulează, în calitate de beneficiar, proiectul ”Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat serviciilor de e-Guvernare centrate pe evenimente de viață”, cod SMIS 2014+ 123634, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, potrivit unui comunicat.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea transparenței și a interacțiunii ONRC cu cetățenii prin creșterea nivelului de complexitate a serviciilor electronice existente, precum și prin îmbunătățirea eficienței interne a proceselor de lucru, prin optimizarea aplicațiilor software de back-office.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
– Creşterea utilizării de servicii digitale oferite de către ONRC către cetăţeni şi mediul de afaceri;
– Creşterea eficienţei serviciilor livrate de către ONRC.

Printre principalele rezultate așteptate se numără:
– un portal public de interacțiune electronică cu clienții organizat pe baza fluxurilor de evenimente de viață și nu pe baza unor formulare tipizate care necesită cunoașterea prealabilă de către clienți a proceselor și fluxurilor de lucru interne ale ONRC. Creșterea utilizării portalului de servicii electronice și implicit scăderea timpilor totali necesari pentru obținerea unui serviciu din partea ONRC;
– un sistem de autentificare în Portal integrat cu nodul eIDAS național, pentru utilizarea unor credențiale unice de acces in raport cu toate sistemele electronice ale instituțiilor administrației;
– automatizarea procesului de preluare a informațiilor de identificare la ghișeu a clienților și de digitizare a tuturor documentelor primite în format tipărit, în scopul unificării fluxurilor de procesare a cererilor primite prin portal, respectiv la ghișee sau prin terminalele inteligente;
– oferirea unei alternative de accesare a serviciilor electronice, de transmitere și respectiv de ridicare la/de la ghișeu a documentelor în format tipărit, prin terminale inteligente interactive self-service;
– aplicații back-office modernizate și integrate cu Portalul de servicii electronice, pentru preluarea automată a datelor introduse de către solicitanți în Portal (inclusiv a datelor din profilele acestora) și utilizarea acestora în fluxul de introducere de date, în scopul reducerii cantității de date introduse manual în back-office;
– automatizarea schimbului de date cu autorităţile şi instituţiile publice.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti