« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Pompierilor din România
13.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Pompierilor din România este marcată, anual, la data de 13 septembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut următoarea alocuțiune:

Domnule Prim-ministru,

Domnule ministru al afacerilor interne,

Dragi pompieri,

Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntați zi de zi pericole care vă pun în primejdie viața, pentru a-i proteja și salva pe ceilalți.

Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor.

Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă și secetă.

De altfel, și Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică.

Vă revine, așadar, un rol cu valențe strategice în cadrul mecanismului național de protecție civilă. Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situații de urgență civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile.

Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru națiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit și noi, trimițând pompieri români dotați cu tehnică și echipamente de intervenție.

Dincolo de participarea la mecanismele internaționale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noștri a reprezentat și un gest de compasiune și sprijin pentru poporul grec.

Vă felicit, așadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut și apreciat nu doar de cetățenii români, ci și de Grecia și de comunitatea internațională.

Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedește, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populației noastre o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră.

Totodată, salut implicarea dumneavoastră și în lupta dusă la nivel național pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecție, de prim-ajutor acordat persoanelor potențial infectate, de decontaminare, monitorizare și informare preventivă a populației au fost de un real ajutor în ultimul an și jumătate.

Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiți în mod cert la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în instituțiile și autoritățile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securității populației.

Pentru a gestiona rapid și eficient situațiile de urgență, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenție performant, dotat cu tehnică și echipamente adecvate.

Creșterea operativității sistemelor naționale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituțională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăși cu bine orice potențiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor.

Dragi pompieri,

Prin specificul activităților dumneavoastră, sunteți aproape de oameni în situații-limită, adesea într-o luptă contracronometru, oferindu-le un sentiment de siguranță și speranță în fața unor pericole care le amenință viața și bunurile.

Alături de misiunea consacrată de stingere a incendiilor, vă revin sarcini complexe, precum salvarea persoanelor aflate în situații critice.

Intervențiile pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, din păcate din ce în ce mai frecvente, fac ca activitatea dumneavoastră să fie indispensabilă într-o societate care pune în prim-plan siguranța oamenilor.

În semn de apreciere și recunoaștere a eforturilor dumneavoastră deosebite, am decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, am acordat Drapelul de luptă unui număr de 11 unități militare de pompieri și i-am decorat pe comandanții detașamentelor de pompieri care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia.

Sunt convins că aprecierea și încrederea românilor vă vor motiva să vă îndepliniți în continuare, cu multă dăruire și curaj, misiunile încredințate.

Vă mulțumesc pentru efortul remarcabil, pentru devotamentul faţă de ţară și de cetățenii săi şi vă urez mult succes în continuare!

La mulți ani!

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

Astfel, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea de apărare a vieții, bunurilor şi mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor, pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, precum şi pentru coordonarea acţiunilor instituţiilor implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, în semn de apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, remarcându-se la comanda modulelor specializate de intervenție implicate în recentele misiuni de stingere a incendiilor din Republica Elenă, Președintele României a conferit Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari domnului colonel Pop Valentin Florin și domnului locotenent-colonel Csilik Alexandru Alexandru-Adrian.

***

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis următoarele mesaje:

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

În urmă cu 173 de ani, predecesorii noștri au scris cu litere de foc istoria țării. Apogeul actului de eroism al pompierilor l-a constituit bătălia din Dealul Spirii, de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldați și 2 ofițeri din Compania de Pompieri, condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu.

De atunci și până în prezent, pompierii au dat dovadă întotdeauna de curaj și devotament. Fie că au avut de înfruntat inundații, zăpezi, incendii sau alte calamități, salvatorii au fost mereu alături de cei aflați la nevoie.

Cu fiecare viață salvată, dovediți că sunteți demni de trecutul glorios al înaintașilor voștri.

La mulți ani vouă, apărători ai vieții!

***

De-a lungul timpului, prin acțiunile voastre ați reușit să ștergeți multe lacrimi și să umpleți suflete de recunoștință!

Chiar dacă întâmpinați pericole la tot pasul, mereu sunteți pregătiți pentru a salva vieți din cele mai dificile situații!

Știm că e greu să faceți față unui incendiu, misiunilor de descarcerare sau altor situații cu care zilnic vă întâlniți, dar și mai dificil este să vedeți cum oamenii au de suferit. În majoritatea acestor cazuri, intervenția voastră este capitală și face diferența dintre viață și moarte.

Mâine este o zi specială pentru pompieri! 13 Septembrie este ziua în care îi sărbătorim pe cei care au jurat să-și salveze semenii chiar cu prețul vieții!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Pompierilor din România este marcată, anual, la data de 13 septembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi „Ziua Pompierilor din România”, prilej de a ne arăta recunoștința și prețuirea față de pompierii militari și de a cinsti și onora lupta eroică a acestora din Dealul Spirii, în timpul Revoluției de la 1848.

De-a lungul istoriei noastre, pompierii militari și-au îndeplinit misiunea cu dăruire, patriotism și abnegație, puse permanent în slujba cetățenilor și a țării.

În aceste momente în care întreaga lume este greu încercată de pandemia de COVID-19, ați dat dovadă, din nou, de profesionalism și curaj, de implicare și spirit de sacrificiu, pentru a contribui, alături de celelalte instituții ale statului, la menținerea sănătății și a siguranței cetățenilor României.

Am remarcat, de asemenea, modul responsabil în care ați continuat să vă îndepliniți sarcinile de serviciu în lupta împotriva calamităților și dezastrelor naturale, în toată această perioadă.

Ați fost și veți rămâne o instituție de suport fundamentală, garantul stării de normalitate în cadrul comunităților, precum și al drepturilor la viață, la proprietate privată și la sănătate.

Vă doresc multă sănătate, succes în activitate și vă asigur de întreaga mea apreciere!

La mulți ani!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Pompierilor din România este marcată, anual, la data de 13 septembrie.

Sediul Materiei: Ziua de 13 Septembrie a fost legal stabilită ca fiind Ziua Pompierilor din România prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului nr. 1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

La data de 13 septembrie 2019, pompierii din România comemorează 171 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, care a rămas în istoria neamului ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluţiei de la 1848.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat următorul comunicat: „Ziua de 13 septembrie este simbolul eroismului pompierilor români, calitate esențială a celor care fac parte din acest corp profesional și pe care o dovedesc atât în misiunile la care participă, cât și în viața de zi cu zi.

Recent a fost prezentat în spațiul public un pompier care în timp ce se afla în concediu a salvat două vieți. Asemenea oameni sunt un reper moral și profesional pentru fiecare dintre noi, constituind un motiv în plus să ne simțim mândri că suntem parte a aceluiași minister.

Fiecare pompier, salvator, paramedic dă dovadă permanent de devotament, implicare și curaj, punând zilnic, propria siguranță în slujba semenilor. De aceea, atunci când vorbim despre acești oameni nu spunem că au o meserie, ci o vocație!

Trebuie să remarcăm cu toții inclusiv progresele instituționale pe care Inspectoratul Pentru Situații de Urgență le-a făcut din perspectiva dotării materiale, a reglementărilor legislative sau a pregătirii personalului, demersuri pe care conducerea ministerului le va susține în continuare.

Profesionalismul și seriozitatea cu care toți angajații IGSU își fac datoria au constituit premisele încrederii cetățenilor de care această Armă se bucură în mod constant. Această încredere este consolidată prin fiecare misiune și prin fiecare viață salvată.

La ceas aniversar vă mulțumim pentru efortul dumneavoastră în scopul asigurării siguranței românilor și vă dorim succes în misiunile viitoare.

La mulți ani!”

Viorica Dăncilă, premierul României, a trasmis următorul mesaj: „Stimați pompieri militari,
Dragi salvatori,

13 septembrie este un prilej de mândrie pentru că îi sărbătorim pe unii dintre cei mai apreciați și îndrăgiți angajați ai sistemului public: pompierii.

Lumea, în general, dar și România vremurilor noastre, se confruntă cu numeroase situații de urgență, iar dumneavoastră sunteți mereu în mijlocul acțiunii, ca salvatori.

În cei 171 de ani de existență instituțională, prin acțiunile dumneavoastră curajoase, ați reușit să ștergeți multe lacrimi și să umpleți suflete de recunoștință.

V-ați luat angajamentul pentru un prezent stabil și un viitor mai sigur, un angajament care ne pune pe noi ceilalți la adăpost, în vremuri tulburi și în situații neprevăzute.

Sunteți un scut stabil și puternic pentru societatea civilă și este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi, pentru a vă putea întoarce mereu acasă, alături de cei dragi, în siguranță și nevătămați.

Guvernul României este alături de dumneavoastră. Alocăm resursele financiare necesare unei bune funcționări a instituției și facem eforturi pentru asigurarea condițiilor cât mai bune de pregătire, dotare și echipare.

Vă mulțumesc, dragi pompieri, pentru curajul, devotamentul și profesionalismul de care dați dovadă, pentru faptul că nu ați obosit să ne salvați, să ne ocrotiți și să fiți un exemplu de implicare civică.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

 
Secţiuni: Content, Legal Days | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD