Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Taxă de timbru calculată incorect în apel. Efecte în recurs
18.09.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în situația în care instanța de recurs constată că taxa de timbru nu a fost corect stabilită în fața instanței de apel, fiind vorba de o acțiune în pretenții, evaluabilă în bani, nu va reține motivul de recurs prevăzut de art. 488 pct. 6 C. proc. civ., dezvoltat pe excepția netimbrării, care, deși întemeiat, nu poate conduce la casarea hotărârii atacate, ci va proceda la darea în debit a pârâţilor cu suma corespunzător calculată, reprezentând taxa judiciară de timbru în apel. În speță, Înalta Curte a constatat neplata parţială a taxei de timbru în faza procesuală a apelului, raportat la valoarea reală a obiectului cererii de chemare în judecată, întrucât în faza procesuală a apelului se impunea achitarea taxei de timbru în cuantum de 50% din valoarea pretenţiilor indicate prin cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, la valoarea imobilului de 1.975.530.998,89 RON, urmând a fi dați în debit intimații-pârâți cu suma de 9.994.842,49 RON, reprezentând taxa judiciară de timbru în apel. (Decizia nr. 3779 din 6 noiembrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti