Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea Poziției comune de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar
24.09.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 239/16 din 17 septembrie 2019, a fost publicată Decizia (PESC) 2019/1560 a Consiliului din 16 septembrie 2019 de modificare a Poziției comune 2008/944/PESC de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar.

La 8 decembrie 2008, Consiliul a adoptat Poziția comună 2008/944/PESC , prin care a fost actualizat și înlocuit Codul de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme, adoptat de Consiliu la 8 iunie 1998.

De la adoptarea Poziției comune 2008/944/PESC au avut loc, atât la nivelul Uniunii, cât și pe plan internațional, mai multe evoluții care au creat noi obligații și angajamente pentru statele membre.

La 24 decembrie 2014 a intrat în vigoare Tratatul privind comerțul cu arme (TCA), care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale. Toate statele membre sunt state părți la TCA. TCA urmărește stabilirea unor standarde internaționale comune la cel mai înalt nivel posibil pentru reglementarea sau ameliorarea reglementării comerțului internațional cu arme convenționale, precum și prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale și prevenirea deturnării acestora.

La 20 iulie 2015, Consiliul a adoptat concluziile privind revizuirea Poziției comune 2008/944/PESC și punerea în aplicare a TCA, în care solicita grupului de lucru competent să reevalueze punerea în aplicare a respectivei poziții comune și îndeplinirea obiectivelor acesteia în 2018.

La 25 septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care include, între altele, obiectivul de promovare a unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă.

La 19 noiembrie 2018, Consiliul a adoptat Strategia UE împotriva armelor de foc, armelor de calibru mic și armamentului ușor ilicite și a muniției aferente, care a înlocuit Strategia UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor și de muniție aferentă, adoptată de Consiliul European în 2005. Scopul strategiei este de a direcționa acțiunea europeană integrată, colectivă și coordonată în vederea preîntâmpinării și a reducerii achiziției ilicite de arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și de muniție aferentă de către teroriști, infractori și alte persoane neautorizate, precum și de a promova tragerea la răspundere și comportamentul responsabil în ceea ce privește comerțul legal cu arme.

În conformitate cu articolul 21 alineatul (3) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană, Uniunea trebuie să asigure coerența între diferitele domenii ale relațiilor sale externe. În această privință, Consiliul ia notă, printre altele, de Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului și de Regulamentele (UE) nr. 258/2012 și (UE) 2019/125 ale Parlamentului European și Consiliului.

Este oportun să se consolideze politica de control al exporturilor aplicată de Uniune în cazul tehnologiei militare și al echipamentelor militare, prin actualizarea Poziției comune 2008/944/PESC.

Prin urmare, Poziția comună 2008/944/PESC este modificată în consecință.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti