Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene

Modificarea Poziției comune de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar

24 septembrie 2019 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 239/16 din 17 septembrie 2019, a fost publicată Decizia (PESC) 2019/1560 a Consiliului din 16 septembrie 2019 de modificare a Poziției comune 2008/944/PESC de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar.

La 8 decembrie 2008, Consiliul a adoptat Poziția comună 2008/944/PESC , prin care a fost actualizat și înlocuit Codul de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme, adoptat de Consiliu la 8 iunie 1998.

De la adoptarea Poziției comune 2008/944/PESC au avut loc, atât la nivelul Uniunii, cât și pe plan internațional, mai multe evoluții care au creat noi obligații și angajamente pentru statele membre.

La 24 decembrie 2014 a intrat în vigoare Tratatul privind comerțul cu arme (TCA), care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale. Toate statele membre sunt state părți la TCA. TCA urmărește stabilirea unor standarde internaționale comune la cel mai înalt nivel posibil pentru reglementarea sau ameliorarea reglementării comerțului internațional cu arme convenționale, precum și prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale și prevenirea deturnării acestora.

La 20 iulie 2015, Consiliul a adoptat concluziile privind revizuirea Poziției comune 2008/944/PESC și punerea în aplicare a TCA, în care solicita grupului de lucru competent să reevalueze punerea în aplicare a respectivei poziții comune și îndeplinirea obiectivelor acesteia în 2018.

La 25 septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care include, între altele, obiectivul de promovare a unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă.

La 19 noiembrie 2018, Consiliul a adoptat Strategia UE împotriva armelor de foc, armelor de calibru mic și armamentului ușor ilicite și a muniției aferente, care a înlocuit Strategia UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor și de muniție aferentă, adoptată de Consiliul European în 2005. Scopul strategiei este de a direcționa acțiunea europeană integrată, colectivă și coordonată în vederea preîntâmpinării și a reducerii achiziției ilicite de arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și de muniție aferentă de către teroriști, infractori și alte persoane neautorizate, precum și de a promova tragerea la răspundere și comportamentul responsabil în ceea ce privește comerțul legal cu arme.

În conformitate cu articolul 21 alineatul (3) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană, Uniunea trebuie să asigure coerența între diferitele domenii ale relațiilor sale externe. În această privință, Consiliul ia notă, printre altele, de Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului și de Regulamentele (UE) nr. 258/2012 și (UE) 2019/125 ale Parlamentului European și Consiliului.

Este oportun să se consolideze politica de control al exporturilor aplicată de Uniune în cazul tehnologiei militare și al echipamentelor militare, prin actualizarea Poziției comune 2008/944/PESC.

Prin urmare, Poziția comună 2008/944/PESC este modificată în consecință.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri