Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului
17.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este marcată, anual, la data de 17 septembrie.

Administrația Prezidențială marchează Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului prin următorul comunicat:

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, marcată la data de 17 septembrie, are ca temă în acest an „Siguranța Medicamentelor”, iar Administrația Prezidențială se alătură din nou acestei inițiative.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, administrarea incorectă a medicamentelor provoacă jumătate din problemele asociate asistenței medicale care pot fi prevenite, iar pandemia de COVID-19 a crescut semnificativ riscul erorilor de medicație.

Scopul campaniei din 2022 este acela de a crește gradul de conștientizare asupra necesității îmbunătățirii siguranței medicamentelor, prin prevenirea erorilor asociate medicației, și promovarea utilizării lor în condiții de siguranță.

Palatul Cotroceni va fi iluminat sâmbătă, 17 septembrie 2022, începând cu ora 20:00, în portocaliu, pentru a marca Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului.

***

Ministerul Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului a transmis următorul comunicat:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat data de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în lume.

Anul acesta, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății este reprezentată de utilizarea sigură a medicamentelor.

Ministerul Sănătății îndeamnă pacienții și aparținătorii acestora să se informeze cu privire la modul de utilizare corecta a medicamentelor și să conștientizeze importanța achiziționării acestor produse numai din surse autorizate.

Atragem atenția asupra achiziționării medicamentelor online, din surse neautorizate, care crește riscul de a intra în posesia unor produse falsificate. Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene.

Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate.

Este important sa acordam atenție atât locului de unde achiziționăm medicamentele cât și modului in care sunt administrate, potrivit indicațiilor medicului.

***

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a transmis următorul comunicat:

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) lansează cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului două materiale informative dedicate pacienților si personalului medical pentru conștientizarea posibilelor erori de medicație. Potrivit statisticilor, erorile de medicație constituie una din cauzele principale ale vătămărilor și vatămarilor evitabile în sistemele de sanatate din întreaga lume.

Anul acesta, pe 17 septembrie când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este FOLOSIREA SIGURĂ A MEDICAMENTELOR.

Pacienții și familiile lor sunt singurele constante în sistemele de sănătate, din ce în ce mai complexe. Un pacient poate primi îngrijiri în diferite unități sanitare și la mai mulți furnizori medicali, din diferite specialități.

În astfel de situații, discrepanțele și comunicarea greșită sunt frecvente și pot duce la erori grave de medicație, în special în timpul internării și al externarii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fiecare pas din procesul de îngrijire conține anumite riscuri inerente. Pe măsură ce pacienții se deplasează între furnizorii de servicii de sănătate, aceștia devin vulnerabili la schimbări: de la modificarea stării lor de sănătate, schimbarea echipei medicale și medicamentele prescrise. Implicarea pacienților și a familiilor care s-au confruntat cu vătămări în urma administrării unor medicamente poate oferi informații despre defecțiunile sistemului. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că vocea lor, a pacienților, este auzită în asistența medicală.

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților.

Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile de medicatie.

Administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială pentru siguranța pacientului este marcată, anual, la data de 17 septembrie.

Începând cu anul 2019, comunitatea internațională marchează, la data de 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

Pe măsură ce pandemia se apropie de finalul celui de-al doilea an, impactul acesteia asupra grupurilor vulnerabile este unul semnificativ. Femeile și copiii nu fac excepție, fiind expuși riscului de infecție, dar și unei îngrijiri nesigure generate de întreruperea serviciilor de sănătate în context pandemic.

Astfel, campania din acest an, cu tema „Să vorbim deschis despre siguranța în serviciile de sănătate acordate mamei și noului-născut”, urmărește o creștere a gradului de informare și conștientizare globală cu privire la siguranța îngrijirii femeilor și a nou-născuților, precum și promovarea de acțiuni destinate reducerii riscurilor evitabile actului medical asociat.

Și în acest an, Administrația Prezidențială se alătură acestei inițiative, prin iluminarea Palatului Cotroceni, în portocaliu, vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 20:00.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială pentru siguranța pacientului este marcată, anual, la data de 17 septembrie.

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului reprezintă un prilej de conștientizare din partea publicului și implicare a acestuia pentru creșterea globală a înțelegerii și solidarității, care să conducă la acțiuni comune în vederea promovării siguranței pacientului.

Anul acesta, tema care marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este „Siguranța Profesioniștilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”, sub sloganul „Profesioniști în sănătate în siguranță, pacienți în siguranță”.

„Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a dezvăluit provocările uriașe și riscurile pentru lucrătorii în sănătate. Mulțumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare și munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2900 colegi care au nevoie de asistență medicală fiind infectați cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă și către familiile celor care au pierdut lupta”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

În această perioadă, ca o condiţie prealabilă pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, Ministerul Sănătății a luat măsurile necesare și a demarat acţiuni urgente de investiții pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu Coronavirus – COVID19, dar și pentru asigurarea siguranței personalului medical.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este marcată, anual, la data de 17 septembrie.

Sediul Materiei: Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume.

Temă pentru 2019: „Îngrijirile medicale în condiții de siguranță”.

Campania își propune creșterea gradului de conștientizare atât în rândul profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, cât și al pacienților cu privire la necesitatea dezvoltării culturii siguranței pacientului în sistemul sanitar.

Ministerul Sănătății a dat publciității următorul comunicat: „În ultimii 2 ani am făcut pași importanți pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare. Împreună cu profesioniști recunoscuți din domeniu am elaborat ghiduri și protocoale medicale care reprezintă baza practică și suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi și îmbunătățirea sistematică a prognosticului pacienților tratați în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie și ghidul privind siguranța pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităților sanitare implică elaborarea și revizuirea procedurilor și protocoalelor medicale operaționale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, la creșterea siguranței pacientului.

Începând de astăzi, Ministerul Sănătății demarează, prin direcțiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” .

Obiectivele campaniei sunt:
– informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
– conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
– informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Campania cuprinde recomandări pentru pacienți în vederea administrării unui tratament corect al pacientului, precum și informații esențiale pentru profesioniști în vederea prescrierii unui tratament corect și pentru comunicarea cu acestia.

Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienților pe parcursul tratamentului este esențială în serviciile de asistență primară și ambulatorie.”

Administrația Prezidențială a anunțat că se alătură inițiativei de a marca această zi prin iluminarea în portocaliu, culoare desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment, a Palatului Cotroceni, marți, 17 septembrie 2019, începând cu ora 19:00.

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, a lansat, de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, o campanie care îşi propune să mobilizeze pacienţii, personalul din domeniul sănătăţii, factorii de decizie, asociaţiile profesionale pentru a vorbi deschis despre importanţa siguranţei pacientului, potrivit agerpres.ro.

Tema campaniei derulată la nivel global este „Siguranţa pacientului: o prioritate globală pentru sănătate” şi se va desfăşura sub sloganul „Vorbeşte deschis despre siguranţa pacientului!”.

Astfel, în spitalele administrate de Primăria Capitalei, prin ASSMB, vor avea loc întâlniri între manageri şi reprezentanţii ANMCS pentru a demara acţiuni pe această temă. De asemenea, în spitalele administrate de Primăria Capitalei au fost expuse la vedere pentru pacienţi afişele agreate de OMS pentru conştientizarea importanţei privind siguranţa pacientului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti