Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului


17 septembrie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul sanatatii, Flux informații, Legal Days
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este marcată, anual, la data de 17 septembrie.

Sediul Materiei: Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume.

Temă pentru 2019: „Îngrijirile medicale în condiții de siguranță”.

Campania își propune creșterea gradului de conștientizare atât în rândul profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, cât și al pacienților cu privire la necesitatea dezvoltării culturii siguranței pacientului în sistemul sanitar.

Ministerul Sănătății a dat publciității următorul comunicat: „În ultimii 2 ani am făcut pași importanți pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare. Împreună cu profesioniști recunoscuți din domeniu am elaborat ghiduri și protocoale medicale care reprezintă baza practică și suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi și îmbunătățirea sistematică a prognosticului pacienților tratați în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie și ghidul privind siguranța pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităților sanitare implică elaborarea și revizuirea procedurilor și protocoalelor medicale operaționale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, la creșterea siguranței pacientului.

Începând de astăzi, Ministerul Sănătății demarează, prin direcțiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” .

Obiectivele campaniei sunt:
– informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
– conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
– informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Campania cuprinde recomandări pentru pacienți în vederea administrării unui tratament corect al pacientului, precum și informații esențiale pentru profesioniști în vederea prescrierii unui tratament corect și pentru comunicarea cu acestia.

Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienților pe parcursul tratamentului este esențială în serviciile de asistență primară și ambulatorie.”

Administrația Prezidențială a anunțat că se alătură inițiativei de a marca această zi prin iluminarea în portocaliu, culoare desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment, a Palatului Cotroceni, marți, 17 septembrie 2019, începând cu ora 19:00.

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, a lansat, de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, o campanie care îşi propune să mobilizeze pacienţii, personalul din domeniul sănătăţii, factorii de decizie, asociaţiile profesionale pentru a vorbi deschis despre importanţa siguranţei pacientului, potrivit agerpres.ro.

Tema campaniei derulată la nivel global este „Siguranţa pacientului: o prioritate globală pentru sănătate” şi se va desfăşura sub sloganul „Vorbeşte deschis despre siguranţa pacientului!”.

Astfel, în spitalele administrate de Primăria Capitalei, prin ASSMB, vor avea loc întâlniri între manageri şi reprezentanţii ANMCS pentru a demara acţiuni pe această temă. De asemenea, în spitalele administrate de Primăria Capitalei au fost expuse la vedere pentru pacienţi afişele agreate de OMS pentru conştientizarea importanţei privind siguranţa pacientului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică