Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Ministrul Justiției a participat la evenimentul „Rețeaua Campionilor în domeniul integrității”
18.09.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 18 septembrie 2019, Ana Birchall, Ministrul Justiției, a participat la evenimentul „Rețeaua Campionilor în domeniul integrității”, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, potrivit unui comunicat.

Ana Birchall: „Stimate domnule viceprim-ministru,
Stimați invitați,
Doamnelor şi domnilor,

Sunt onorată să mă adresez dumneavoastră cu ocazia conferinței “Rețeaua Campionilor în domeniul integrității”, conferință în cadrul căreia cele mai bune proiecte ale unităților administrativ-teritoriale participante vor fi premiate, reprezentanții acestora beneficiind de sesiuni de instruire în domeniul integrității, organizate de instituții de prestigiu la nivel European.

Salutăm inițiativa Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de a promova bunele practici anticorupție din administrația publică locală. Ne-am obișnuit să considerăm acest segment majoritar al administrației publice drept o sursă de vulnerabilități în materie de integritate în funcția publică și tindem să uităm că poate să fie în același timp și un izvor de inițiativă, de creativitate și de exemplu demn de urmat în ceea ce privește promovarea transparenței administrative și a instrumentelor de integritate.

Încă din perioada strategiei anticorupție anterioare (2012-2015), Ministerul Justiției a privit Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice drept un partener în eforturile de a promova standardele anticorupție în administrație, desfășurând împreună zeci de misiuni în unitățile administrativ-teritoriale pentru a evalua modul în care legislația de integritate se aplică la nivel local. Am beneficiat în acest demers de faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației publice se numără printre puținele instituții publice centrale care au înființat o structură proprie de integritate, Direcția Integritate, Bună Guvernare și Politici Publice, care este gazda reuniunii de astăzi.

Anul acesta ne-am angajat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să desfășurăm 80 de astfel de misiuni, în municipiile reședință de județ din toată țara, iar jumătate din aceste misiuni deja au avut loc. Au constituit un bun prilej de a identifica inițiative locale lăudabile de a promova transparența în relația cu cetățenii și încrederea acestora, ca beneficiari ai serviciului public și de a arăta că lucrează cu o administrație care înțelege și respectă valorile integrității.

Despre o parte din aceste inițiative se va vorbi în aceste două zile, iar cele mai bune dintre acestea vor fi și premiate. Dincolo de recompensarea unor merite care, din păcate, sunt încă minoritare în administrația locală, cred că este rolul nostru de a le promova ca exemple de bune practici, care pot fi replicate și în alte locuri din țară.

Ministerul Justiției rămâne alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în eforturile comune de a construi o administrație transparentă, apropiată de cetățean și, dat fiind că finalmente acesta este cadrul tematic al reuniunii noastre, integră, nu doar în sensul de a respecta actele normative edictate în materie, ci și de a își internaliza și de a își promova valorile etice care trebuie să jaloneze conduita funcționarului din administrație.

În final, permiteți-mi să felicit toate unitățile administrativ-teritoriale participante și să vă urez succes, fiind convinsă că această conferință va sublinia importanța evidențierii și diseminării exemplelor de bune practici privind creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice.

Vă mulţumesc!”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti