Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

COREPER a validat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. UPDATE: Acord între Consiliu și Parlamentul European. UPDATE: Consiliul UE a confirmat numirea. UPDATE: Decizia finală. Publicare în JOUE. UPDATE: CSM a decis rezervarea postului de procuror în cadrul DIICOT
30.10.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 29 octombrie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Sibiu, ca urmare a numirii sale în funcţia de procuror şef european al EPPO, începând cu data de 31 octombrie 2019.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât rezervarea postului de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Sibiu, post pe care îl ocupă în prezent.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 10)

***

În Jurnalul Oficial seria L 274/1 din 28 octombrie 2019, a fost publicată Decizia (UE) 2019/1798 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 octombrie 2019 de numire a procurorului-șef european al Parchetului European.

Astfel, Laura Codruța Kovesi este numită procuror-șef european al EPPO, ca agent temporar cu gradul AD 15, pentru o perioadă de șapte ani de la 31 octombrie 2019, care nu poate fi reînnoită.

Procurorul-șef european este șeful EPPO și organizează activitatea EPPO, conduce activitățile acestuia și adoptă decizii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 și cu regulamentul intern de procedură al EPPO.

***

Miercuri, 16 octombrie 2019, Parlamentul European a confirmat-o oficial pe Laura Codruța Kovesi în funcția de conducere a Parchetului European. Decizia a fost luată în Conferința președinților grupurilor politice din Parlament, potrivit unui comunicat.

În urma acestei confirmări, Laura Codruța Kovesi începe mandatul de 7 ani.

***

Luni, 14 octombrie 2019, Consiliul Uniunii Europene a formalizat numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO), potrivit unui comunicat.

Anna-Maja Henriksson, Ministrul finlandez al Justiției: „Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operațional până în noiembrie 2020. În această privință, devenea urgentă numirea procurorului șef european. Dna Kövesi, primul titular al acestui post, va avea ca sarcină construirea EPPO de la zero. Treaba sa în cursul celor 7 ani de mandat va fi în special construirea structurii administrative și operaționale și stabilirea bunelor relații de colaborare cu autoritățile judiciare naționale. Consiliul va continua să monitorizeze evoluția pentru a se asigura că vom avea un Parchet eficient care va deveni piatra unghiulară în lupta noastră împotriva fraudei și corupției cu fondurile europene.”

***

Marți, 24 septembrie 2019, echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea noului Parchet European, potrivit unui comunicat.

Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând.

Juan F. Lopez Aguilar: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”

Acordul asupra numirii Laurei Codruța Kovesi în calitate de procuror-șef trebuie formalizat de către Parlament și Consiliu.

***

Joi, 19 septembrie 2019, Klaus Iohannis, Președintele României, a dat publicității următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:

„Salut votul acordat astăzi în reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), prin care s-a exprimat un sprijin larg în favoarea candidaturii doamnei Laura Codruța Kövesi pentru poziția de procuror șef al Parchetului European.

Mă bucur că votul acordat de statele membre ale Uniunii Europene a fost unul substanțial, fapt care confirmă aprecierea pentru pregătirea, experiența și competența doamnei Kövesi.

Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept.

Așa cum am acționat în acest caz, voi continua să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene.”

***

Joi, 19 septembrie 2019, Laura Codruța Kovesi a fost votată pentru funcţia de procuror-şef european de către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), potrivit digi24.ro.

Siegfried Mureșan, europarlamentar, a publicat următoarele pe pagina sa de Facebook: „Votul covârșitor dat astăzi pentru doamna Kövesi, este o victorie a tuturor oamenilor cinstiți.

Victoria doamnei Kövesi a fost posibilă datorită competenței și credibilității domniei sale pe plan european și datorită sprijinului pe care l-a primit de la politicienii care cred în justiție și în stat de drept.

Marți va avea loc o nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru a confirma formal numirea doamnei Kövesi, după care procedura de numire să va încheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti