Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

5 lucruri care trebuie avute în vedere când este numit un arbitru
20.09.2019 | Cosmin VASILE

Cosmin Vasile

Cosmin Vasile

Cele cinci lucruri care trebuie avute în vedere când este numit un arbitru sunt:

1. Experiență juridică generală, care înseamnă ca arbitrul cunoaște dreptul internațional și sistemul de drept relevant pentru disputa în cauză.

2. Experiență tehnică pentru acel tip de contract, pentru ramura din care s-a născut disputa.

3. Experiența lingvistică. E de neimaginat ca arbitrul să nu fie perfect fluent în limba arbitrajului.

4. Patru și cinci – disponibilitate, și încă o dată disponibilitate. De două ori, adică mai importantă ca oricare alta, pentru că oferta de arbitri nu este atât de restrânsă cum se crede, dacă nu te cramponezi la un oraș sau la o jurisdicție. Găsești mai mulți din cei care sunt calificați, cărora nu le lipsește nimic din ce e obligatoriu ca să fie un bun arbitru într-un dosar. Iar dintre aceia care au calitățile acestea, experiența arată, într-un mod dezamăgitor, dacă nu ești atent la acest patru și cinci care se repetă, că nu înseamnă că au și disponibilitatea de timp, de implicare în cauza respectivă. Și degeaba îl numești pe cel care are toate aceste calități dacă nu e disponibil, căci s-ar putea să ofere mai puțin decât cineva care poate nu are atâta experiență, sau nu e atât de familiar cu domeniul tehnic respectiv, dar își dorește cu adevărat și se implică în dosar.

Av. dr. Cosmin Vasile
Managing partner ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Constituirea tribunalului arbitralediția 292, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.