Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

5 lucruri care trebuie avute în vedere când este numit un arbitru
20.09.2019 | Cosmin VASILE

Secţiuni: Arbitraj, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmin Vasile

Cosmin Vasile

Cele cinci lucruri care trebuie avute în vedere când este numit un arbitru sunt:

1. Experiență juridică generală, care înseamnă ca arbitrul cunoaște dreptul internațional și sistemul de drept relevant pentru disputa în cauză.

2. Experiență tehnică pentru acel tip de contract, pentru ramura din care s-a născut disputa.

3. Experiența lingvistică. E de neimaginat ca arbitrul să nu fie perfect fluent în limba arbitrajului.

4. Patru și cinci – disponibilitate, și încă o dată disponibilitate. De două ori, adică mai importantă ca oricare alta, pentru că oferta de arbitri nu este atât de restrânsă cum se crede, dacă nu te cramponezi la un oraș sau la o jurisdicție. Găsești mai mulți din cei care sunt calificați, cărora nu le lipsește nimic din ce e obligatoriu ca să fie un bun arbitru într-un dosar. Iar dintre aceia care au calitățile acestea, experiența arată, într-un mod dezamăgitor, dacă nu ești atent la acest patru și cinci care se repetă, că nu înseamnă că au și disponibilitatea de timp, de implicare în cauza respectivă. Și degeaba îl numești pe cel care are toate aceste calități dacă nu e disponibil, căci s-ar putea să ofere mai puțin decât cineva care poate nu are atâta experiență, sau nu e atât de familiar cu domeniul tehnic respectiv, dar își dorește cu adevărat și se implică în dosar.

Av. dr. Cosmin Vasile
Managing partner ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Constituirea tribunalului arbitralediția 292, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti