Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Daniel Fenechiu: Ne dorim un rezultat bun și la aceste alegeri
20.09.2019 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat, senator, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De la ultima noastră discuție din luna mai, s-a întâmplat că ați fost ales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România. Și vă mențineți vie intenția de a obține un nou mandat de membru al Consiliului Baroului București. Dar cred că ar trebui să începem cu neîntrunirea cvorumului la alegerile din 24 mai. De ce credeți că s-a întâmplat să nu participe la vot un număr mai mare de avocați?

Daniel Fenechiu: Problema participării reduse la scrutinurile electorale este una generală, care se manifestă mai peste tot unde există o democrație electivă: atât în alegerile parlamentare sau locale, cât și în alegerile din structurile profesionale. Cauzele lipsei de implicare a confraților sunt mai multe, dar eu cred că două sunt cele mai importante, și anume: accentuarea gradului de dezamăgire al confraților față de evoluția democrației profesionale și îngustarea orizontului de așteptare. Mai concret, fiecare coleg – începând cu stagiarii, continuând cu acei confrați care activează predilect în zona asistenței judiciare și încheind cu avocații care activează în cadrul cabinetelor individuale, societăților mici sau a firmelor mari, constată, de la an la an, că majoritatea lucrurilor pe care le așteaptă nu se întâmplă. Că, de cele mai multe ori, promisiunile din programele electorale ale candidaților sunt fie pseudo-soluții, fie promisiuni neonorate… Ceea ce i-a făcut pe mulți colegi să nu mai aibă nici încredere în candidați, nici speranțe că votul lor ar putea schimba lucrurile.

Alina Matei: Dacă pentru alegerile din 24 mai, programele unora dintre candidații pentru demnitatea de Decan, consilier, cenzor, am reușit să le cunoaștem, acum a fost liniște și pace. Cuminte e puțin spus pentru a defini această campanie. Ea, practic, nu a existat. Cu excepția, acestui interviu, desigur și a unor postări de pe Facebook. De ce nu s-au mai învrednicit candidații?

Daniel Fenechiu: Cauzele acestei stări de relativă ”apatie” sunt mai multe. Pe de o parte, avem intervenirea oboselii sau chiar a blazării majorității candidaților, care – după cele trei adunări generale eșuate din primăvară, au resimțit fie lipsa feed-back-ului confraților – evident și incontestabil dacă avem în vedere împrejurarea că proiectele lor nu au reușit să convingă colegii să iasă la vot, fie riscul iritării confraților – a căror încredere în soluțiile candidaților s-a diminuat substanțial în timp. Mulți colegi – în principal cei aflați în organele profesiei, au optat să meargă pe notorietate, apreciind, probabil, că dezbaterea poate prezenta riscuri electorale și imagistice. Pe de altă parte, majoritatea temelor de interes pentru confrați se află în dezbatere publică încă din primăvară și cum marea majoritate a posibilelor soluții au fost prezentate și dezbătute, era greu să identifici soluții reale, inedite și convingătoare.

În fine, nu pot fi de acord cu constarea dvs. că practic nu a existat campanie… A existat, dar nu a fost atât de intensă și de aprigă ca în primăvară.

Alina Matei: Alegerile neîmplinite din 24 mai au adus totuși cu sine o parte de victorie pentru ADSA. Spun pentru ADSA și nu pentru avocații membri ai ADSA, pentru că dacă nu exista ADSA nu sunt sigură că aceștia ar fi reușit prin forțe proprii. Două întrebări am: vă așteptați ca un număr mare de membri ai ADSA candidați să obțină un mare de voturi, așa cum s-a întâmplat? Și vă așteptați să obțineți din nou votul colegilor avocați?

Daniel Fenechiu: Fără îndoială, la alegerea delegaților pentru Congresul avocaților din iulie și, mai ales, la Congres, ADSA a reușit să obțină rezultate bune, dacă avem în vedere împrejurarea că șapte dintre candidații susținuți de ADSA au fost aleși în Consiliul UNBR. Este însă un succes care ne obligă să le demonstrăm colegilor că au făcut o alegere bună și, cred eu, prezența colegilor mei în consiliul UNBR și a mea în Comisia Permanentă, a început deja să genereze efecte, în principal în planul comunicării și transparenței decizionale.

Evident ne dorim un rezultat bun și la aceste alegeri. Nu de alta, dar candidații propuși și susținuți de ADSA se evidențiază atât prin calitățile lor personale și implicarea constantă – și nu de ieri, de azi, în rezolvarea problemelor confraților și profesiei, cât și prin soluțiile pe care le propun. Soluții realiste, rezultate din dialogul constant pe care îl avem cu confrații și care sunt de natură să rezolve gradual problemele cu care se confruntă profesia. După cum au putut constata cei care au urmărit dezbaterile de la masa rotundă pe temele Casei de Asigurări a Avocaților și pe cele de la prezentarea programului și candidaților susținuți de ADSA, confrații pe care îi propunem vin cu soluții concrete, fiecare pe aria lui de competență.

Alina Matei: Nu vă e teamă că se va spune că Fenechiu drege și face ca să fie cât mai mulți membri în Consiliu?

Daniel Fenechiu: Cum un vechi proverb românesc spune că ”gura lumii e slobodă”, realizez că, indiferent câte argumente aș aduce, vor exista persoane care vor continua să susțină asemenea alegați. Chiar pot spune că înțeleg rațiunea acestor atacuri, care provin de la oameni care se tem de candidații susținuți de ADSA și neavând cu ce să atace proiectul nostru sau candidații noștri, încearcă să denigreze ideea de echipă. Însă mi-aș dori să lămuresc un lucru: confrații susținuți de ADSA nu sunt oamenii ”lui Fenechiu”. În primul rând, pentru că nici jumătate din candidații susținuți de ADSA nu sunt membrii ADSA. În al doilea rând, membrii ADSA care candidează sunt avocați cunoscuți, apreciați în profesie, care gândesc cu capul lor. În fine, în al treilea rând, ADSA propune un număr de candidați mult mai mic decât numărul de membrii ai Consiliului Baroului, Consiliului de administrație al filialei sau Comisiei de disciplină, colegii noștri putând alege atât dintre candidații noștri, cât și dintre ceilalți candidați. Practic, ADSA a oferit o platformă electorală coerentă, cu obiective asumate transparent și și-a asumat responsabilitatea susținerii candidaturilor unor confrați care s-au regăsit în această platformă. Singura legătură reală între confrații aflați pe listele susținute de ADSA, este aceea că și-au asumat transparent obiective realiste și că provin din rândul acelor colegi care nu au descoperit problemele avocaților în timpul campaniei electorale. În rest, fiecare candidat are personalitatea sa și libertatea de gândire și acțiune specifică celei mai frumoase profesii liberale, care dezavuează mandatele imperative…

Alina Matei: Colegii avocați dau votul pentru a fi aleși alți colegi în organele de conducere. Adică vă dau încrederea lor. Pentru o aparență cât de cât justă, dumneavoastră ce oferiți?

Daniel Fenechiu: Eu cred că fiecare dintre colegii noștri susținuți de ADSA au demonstrat, de ani buni, preocuparea pentru problemele profesiei și implicare în rezolvarea problemelor confraților. Aș enumera doar două succese de nișă ale profesiei, unul de anul trecut și unul de anul acesta, inițiate de membrii ADSA: rezolvarea problemei accesului cu telefoane, tablete și laptopuri în unitățile de parchet și poliție și respectiv majorarea semnificativă a onorariilor pentru asistența judiciară. Chiar dacă la aceste demersuri au achiesat, eficient și responsabil, și alți colegi – inclusiv mulți decani, cărora le mulțumesc și pe această cale, inițiativa demersurilor a aparținut unor colegi din ADSA, aflați astăzi pe listele ADSA. Or, eu cred că activitatea și rezultatele de până acum sunt o premisă a activității viitoare, preferabilă întotdeauna promisiunilor celor care până acum nu au făcut nimic…

În plus, oferim transparență și o abordare realistă și onestă a problemelor profesiei.

Alina Matei: În mod cert, dumneavoastră sunteți în matca avocaților de acțiune. Din perspectiva și de vicepreședinte UNBR și de membru al Consiliului Baroului București, în ipoteza fericită a alegerii, cum vă veți lăsa la ușă calitatea de vicepreședinte al UNBR când veți participa la lucrările Consiliului, dar și invers?

Daniel Fenechiu: Simplu de tot… Cele două calități, nu doar că sunt compatibile, dar sunt și complementare. Și îmi permit o abordare unitară și coerentă a problemelor profesiei, atât la nivel de Barou, cât și la nivel de Uniune. În plus, conferă colegilor mei din Baroul București o garanție suplimentară că problemele lor sunt bine reprezentate la nivelul UNBR, de un confrate care le cunoaște încă de la nivelul Consiliului Baroului.

Alina Matei: La următoarele alegeri ar putea răsări fiorul pentru demnitatea de Decan?

Daniel Fenechiu: Nu ar fi exclus, dar este prematur să spun astăzi ce voi face peste patru ani… Important este să fim sănătoși, iar eu să pot face pentru profesie și confrați lucrurile pe care ni le dorim deopotrivă, și eu și confrații.

Alina Matei: Și întorcându-ne la prezent, o să vă rog o scurtă introspecție pentru ca numărul 24 de pe buletinul de vot să fie nu norocos, ci pe deplin îndreptățit pentru un loc în Consiliu.

Daniel Fenechiu: Calitatea de ”îndreptățit” pentru un loc în Consiliu mi-o pot atribui doar confrații, prin vot. Treaba mea este să le spun onest cum văd eu problemele profesiei și soluțiile pe care le întrevăd. Ceea ce fac de o bună bucată de vreme, cu rezultate pe care, din nou, doar colegii le pot evalua… Tot prin vot.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Daniel Fenechiu: Și eu vă mulțumesc și nu aș vrea să închei înainte de a face un apel la colegi, să vină la Adunarea Generală și să voteze! Indiferent dacă vor vota candidații propuși de ADSA sau alți candidați, important este ca organele profesiei să se bucure de reprezentativitate.

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO