Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Avocați, Interviuri, SELECTED

Gabriela Savu: Obiectivul principal al Casei de Asigurări a Avocaților este menținerea sustenabilității sistemului

20 septembrie 2019 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Gabriela Savu

Gabriela Savu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Gabriela Savu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ați fost surprinsă de rezultatul alegerilor din 24 mai 2019?

Gabriela Savu: În primul rând, m-a bucurat încrederea colegilor care, prin vot, m-au desemnat sa mă aflu printre delegații Baroului București la Congresul Avocaților în Adunarea Generală deschisă, organizată pe durata mai multor zile după eșecul întrunirii cvorumului legal și statutar la a doua convocare a Generale Electivă și Ordinară din 19 mai 2019. Faptul că în mai 2019 nu s-a întrunit cvorumul nici măcar pentru a doua convocare, deși explicabil din mai multe puncte de vedere, îl apreciez ca un semnal de alarmă la nivelul profesiei deoarece arată, în opinia mea, în principal, lipsa de încredere față de activitatea organelor de conducere ale profesiei, dar și față de capacitatea de schimbare a celor care doresc să se implice în această activitate. Dar cum spunea foarte întelept cineva, dacă nu votezi înseamnă de fapt că votezi pentru ceea ce respingi, așa că eu sper că vom avea o participare mai numeroasă a confraților la acest exercițiu de democrație profesională reprezentat de alegerile organizate în septembrie 2019 pentru organele de conducere ale Baroului București și Filiala București-Ilfov a Casei de Asigurări a Avocaților.

Alina Matei: Casa de Asigurări a Avocaților este placă turnantă înspre toate barourile, și cu precădere pentru cei din Baroul București, ca urmare a faptului că sunt cei mai mulți avocați cotizanți?

Gabriela Savu: La începutul anului 2018, la nivelul sistemului de asigurări al avocaților, în conturile Filialei București-Ilfov a Casei de Asigurări a Avocaților se găsea un excedent de circa 112 mil. Euro, ceea ce reprezenta aproximativ 64% din totalul disponibilului bănesc cumulat pe Casa de Asigurări a Avocaților (adică totalul aferent C.A.A. centrală plus toate celelalte Filiale din țară). Fac această precizare pentru a sublinia importanța activității Filialei București-Ilfov a Casei de Asigurări a Avocaților și atenția pe care se cuvine să i-o acordăm noi toți, colegii avocați din Baroul București și din Baroul Ilfov. Cei peste 10.500 de avocați membri ai Filialei București-Ilfov a C.A.A. reprezintă o forță la nivelul întregului sistem, iar rezultatele alegerilor în organele de conducere ale Filialei noastre cred că pot fi un bun exemplu de conștientizare la nivelul întregii profesii ca în componența consiliilor de administrație ale filialelor C.A.A. este nevoie de avocați cu un nivel ridicat de integritate, moralitate, competență, experiență și profesionalism, care să aibă cunoștințele necesare de analiză financiară, de evaluare a riscurilor și a perspectivelor investiționale, precum și adecvarea necesară pentru a îndeplini și a coordona activitățile specifice unui sistem de pensii și de asigurări sociale.

Alina Matei: Avocații se uită spre Casa de Asigurări doar când e vorba de vreo indemnizație. Iar pensia este un lucru, un bun, atât de îndepărtat, pe care sper să o valorifice cu gândul că aceasta va fi o bucurie în comparație cu stresul lunar înmagazinat de-a lungul atâtor ani de plată a contribuției. E normală, firească această abordare a avocaților?

Gabriela Savu: Avocatura este o profesie de uzură, iar avocații „își duc bolile pe picioare” și folosesc din nou această expresie populară deoarece știu din practică faptul că numai în cazuri grave un avocat ajunge să își întrerupă activitatea. Din această perspectivă, poate că e explicabil faptul că mulți avocați nu își pun în mod prioritar problema activității și a performanței sistemului nostru propriu de pensii și asigurări sociale. Eu am o vechime de 19 ani în profesie și, după o analiză serioasă a rezultatelor financiare ale sistemului (mă refer aici în principal la rata de finanțare de sub 100%) coroborată cu analizele actuariale, apreciez că este firesc ca noi toți cei care suntem participanți și cu atât mai mult cei care au așteptări rezonabile cu privire la un nivel de pensie garantat peste aprox. 25-30 de ani să devenim preocupați de soliditatea, de perspectivele obiective, de evoluția pe termen lung a sistemului și de protejarea intereselor tuturor cotizanților la sistem.

Alina Matei: Cât de adevărată e afirmația potrivit căreia Casa de Asigurări stă pe un morman de bani?

Gabriela Savu: Nu trebuie să ne mire valoarea disponibilului existent la nivelul sistemului, deoarece vorbim despre un fond de pensii la care sunt înscriși în prezent un număr de peste 29.000 de avocați activi. Însă din totalul disponibilului cumulat înregistrat la finalul exercițiului financiar aferent anului 2018, Casa de Asigurări de Avocaților deținea numai 16,72%, Filiala Bucuresti-Ilfov deținea 64,30%, restul disponibilului aparținând celorlalte filiale. Ca să exemplific în cifre, la începutul anului 2019, fondul de pensii al Casei de Asigurări a Avocaților avea, conform Raportului C.A.A., o valoare actuala de peste 602 mil. lei, însă această valoare trebuie pusă în context, nu prezentată ca valoare absolută, deoarece atunci când privesti situația unui fond de pensii, trebuie să îți îndrepți atenția spre rata de finanțare a fondului, adică valoarea actuarială a activelor fondului (calculată ca suma valorii actuale a fondului si a valorii contribuțiilor viitoare a membrilor actuali) raportată la valoarea totală a obligațiilor de plată la nivelul fondului de pensii. Nu vom putea ajunge la o rată de finanțare astfel calculată de 100% dacă nu vom avea la nivelul C.A.A. și, mai ales, la nivelul filialelor acesteia (în principal la nivelul Filialei București-Ilfov) o strategie de eficientizare a activității și de investiții, planuri investiționale pe termen mediu și lung, desigur, în condiții de transparență decizională, de administrare diligentă și de control financiar și statutar corespunzător.

Alina Matei: Faptul că este puternică financiar, Casa de Asigurări poate fi și măr al discordiei?

Gabriela Savu: Discuțiile publice cu privire la aspectele legate de gestiunea unui fond de pensii și asigurări sociale trebuie să fie guvernate, în opinia mea, de responsabilitate, de aceea eu nu îmi pun problema în acești termeni. Mai mult, apreciez că aruncarea în spațiul public a unor speculații, discuții despre jocuri de interese sau aserțiuni nefondate cu privire la viabilitatea sistemului, nu sunt decât de natură să reducă încrederea în sistem a cotizanților disciplinați și care sunt participanți de bună-credință la sistem, ceea ce pe termen lung poate avea ca și consecință o creștere a deficitului sistemului, ceea ce nu este de dorit.

Alina Matei: Casa de Asigurări de Avocaților credeți că are, în acest moment, un obiectiv cert?

Gabriela Savu: Cred ca obiectivul principal al Casei de Asigurări a Avocaților trebuie sa fie acela de menținere a sustenabilității sistemului nostru propriu de pensii si de asigurări sociale. Avocații au nevoie să vadă într-o manieră clară și coerentă perspectivele și strategiile sistemului. De aceea se vorbește foarte mult în acest moment în profesie despre nevoia de modificare a cadrului de reglementare, despre necesitatea de a elimina lipsa de responsabilitate a organelor de conducere a C.A.A. și despre întărirea sistemelor de control la nivelul sistemului. Faptul ca anumite filiale ale C.A.A. nu respectă reglementarile în vigoare, faptul că sunt probleme de disciplină financiar-contabilă la nivelul unor filiale, faptul că C.A.A. nu are instrumentele adecvate pentru a impune măsurile necesare, faptul că procesul decizional este unul greoi și că autoritatea este împărțită între consiliile barourilor și U.N.B.R. sunt aspecte pe care la nivel sistemic trebuie sa le rezolvăm și să le corectăm.

Alina Matei: Cum asigurați avocații că din poziția de Consilier al Filialei Bucuresti-Ilfov a Casei de Asigurări a Avocaților transparența va fi principiul cel de toate zilele?

Gabriela Savu: Realizezi maniera lipsită de transparență în care își desfășoară activitatea Consiliul de Administratie al Filialei Bucuresti-Ilfov a C.A.A. în momentul in care încerci să obții informații detaliate despre activitatea Filialei sau a departamentelor acesteia. Nu cunoaștem nici până acum situația clară a majorărilor de întarziere aferente cotizațiilor neachitate sau achitate cu întârziere (despre care se spune ca sunt ”istorice” și necolectate), nu cunoaștem activitatea cabinetelor medicale ale Filialei Bucuresti-Ilfov a C.A.A., nu avem o analiză cost/beneficiu cu privire la activitatea acestei policlinici, dar știm ca îi punem la dispoziție sediul, dotările și putem anticipa în mod rezonabil că și o bună parte a cheltuielilor de personal ale Filialei sunt alocate acestei policlinici. Cu ce rezultate si cu ce beneficiari? Toate aceste informații ne lipsesc în condițiile în care Adunarea Generală a Avocaților primește spre discutare și aprobare rapoarte și materiale întocmite lacunar și care cuprind strict informații generice și seci din execuția bugetară a Filialei.

Totodată, nu în ultimul rând, apreciez că trebuie să știm în ce constă activitatea fiecarui avocat ales într-o demnitate electivă în cadrul organelor de conducere ale profesiei, astfel că apreciez că se impune ca fiecare Consilier al Filialei Bucuresti-Ilfov a Casei de Asigurări a Avocaților sa întocmească un raport cu privire la activitățile desfășurate în domeniul său de responsabilitate care i-a fost repartizat. Eu așa voi proceda.

Nu vom putea niciodată să atragem încrederea și interesul avocaților contribuabili la sistem dacă nu vom da curs nevoii acestora de transparență decizională.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Gabriela Savu: Și eu vă mulțumesc pentru atenția acordată!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică