Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială fără mașini
22.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială fără mașini este marcată, anual, la data de 22 septembrie.

Ziua mondială fără mașini îi încurajează pe șoferi să renunțe la mașinile lor pentru o zi. Potrivit The Washington Post, evenimentul promovează îmbunătățirea transportului în masă, mersul cu bicicleta și mersul pe jos și dezvoltarea comunităților în care locurile de muncă sunt mai aproape de casă și unde cumpărăturile se află la câțiva pași. Studiile au arătat că, pentru călătoriile scurte în orașe, se poate ajunge mai repede folosind o bicicletă decât folosind o mașină.

Evenimentele, care variază în funcție de locație, oferă șoferilor și navetiștilor o idee despre localitatea lor cu mai puține mașini. În timp ce proiecte pe această linie avuseseră loc din când în când, începând cu Criza petrolului din 1973, abia în octombrie 1994 a fost lansată o cerere structurată pentru astfel de proiecte într-un discurs al lui Eric Britton la „International Ciudades Accessible” („Orașe Accesibile”), organizat la Toledo, Spania.

Primele zile au fost organizate în Reykjavik (Islanda), Bath (Regatul Unit) și La Rochelle (Franța), iar consorțiul informal World Car Free Days a fost organizat în 1995 pentru a sprijini Zilele fără autoturisme la nivel mondial. Prima campanie națională a fost inaugurată în Marea Britanie de către Environmental Transport Association în 1997, francezii au urmat exemplul în 1998 ca În oraș, fără mașina mea! și a fost înființată ca o inițiativă la nivel european de către Comisia Europeană în 2000. În același an, Comisia a extins programul la „Săptămâna europeană a mobilității”, care este acum centrul principal al Comisiei, cu „Ziua fără mașini” făcând parte dintr-un întreg.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie.

Sediul materiei: Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei ”În oraş, fără maşina personală!”. Începând cu anul 2000, această iniţiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru spaţiul comunitar. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, programată, anual, între 16 şi 22 septembrie.

Scopul Zilei mondiale fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

În ziua de 27 august 2019, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât ca 22 septembrie să fie desemnată „Ziua fără autoturisme” în Capitală, timp de mai multe ore fiind interzisă circulaţia vehiculelor cu motor în anumite zone.

Astfel, potrivit proiectului, pe 22 septembrie 2019, între orele 9.00 şi 17.00, se interzice circulaţia vehiculelor cu motor, inclusiv LPG, vehiculelor electrice cu 2, 3 sau 4 roţi în arealul: bulevardul Decebal – de la strada Dristorului până la Piaţa Alba Iulia, bulevardul Unirii – de la Piaţa Alba Iulia până la Piaţa Constituţiei, fără afectarea traficului pe bulevardul Libertăţii, iar la intersecţia cu strada Dristorului cu bulevardul Decebal se va asigura traversarea acestuia.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.