« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

TUE. T-105/17. Amenda aplicată grupului HSBC pentru practici anticoncurențiale în sectorul instrumentelor financiare derivate pe rata dobânzii este anulată
24.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Grupul HSBC este un grup bancar ce are printre activitățile sale servicii bancare de investiții, de finanțare și de piață. HSBC Holdings este societatea-mamă a HSBC France și aceasta este societatea-mamă a HSBC Bank. HSBC France și HSBC Bank sunt responsabile cu negocierea instrumentelor financiare derivate pe rata dobânzii în euro (Euro Interest Rate Derivatives – denumite în continuare „EIRD”). HSBC France este responsabilă cu propunerile de rată în cadrul eșantionului de bănci Euro Interbank Offered Rate (Euribor).

Euribor este un ansamblu de rate ale dobânzii de referință menit să reflecte costul împrumuturilor interbancare utilizate în mod frecvent pe piețele internaționale de capital. Acesta este definit ca fiind un indice al ratei la care depozitele interbancare la termen în euro sunt oferite de o bancă de prim rang unei alte bănci de prim rang în zona euro.

În luna iunie 2011, grupul bancar Barclays a cerut Comisiei să beneficieze de comunicarea sa privind imunitatea la amenzi și reducerea cuantumului amenzilor în cauzele referitoare la înţelegeri[1], informând-o cu privire la existenţa unui cartel în sectorul EIRD şi exprimându-și dorinţa de a coopera. La 14 octombrie 2011, lui Barclays i-a fost acordată o imunitate condiționată.

În urma unor inspecții efectuate în incintele unui anumit număr de instituții financiare din Londra (Regatul Unit) și din Paris (Franța), printre care și cele ale HSBC, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva unor instituții financiare, printre care HSBC.

Prin decizia din 7 decembrie 2016[2], Comisia a considerat că Crédit Agricole, HSBC și JP Morgan Chase au participat la o încălcare unică și continuă constând în restrângerea și/sau în denaturarea concurenței în sectorul EIRD.

Pentru această încălcare, Comisia i-a aplicat HSBC o amendă de 33 606 000 EUR.

Prin hotărârea sa de astăzi, Tribunalul Uniunii Europene validează în mare parte constatarea Comisiei potrivit căreia HSBC participase la o încălcare a dreptului concurenței. Cu toate acestea, Tribunalul anulează amenda aplicată, pentru insuficiența motivării.

În primul rând, Tribunalul examinează argumentele HSBC care pun în discuție calificarea drept încălcare prin obiect aplicată de Comisie. În această privință, Tribunalul concluzionează că în mod întemeiat Comisia a reţinut că manipularea din 19 martie 2007 la care HSBC a participat se încadrează în calificarea drept încălcare prin obiect. În schimb, Tribunalul consideră că Comisia a reținut în mod greșit această calificare cu privire la două discuții în cursul cărora traderii HSBC schimbaseră informații cu privire la pozițiile lor de tranzacționare cu traderi de la alte instituții.

În al doilea rând, Tribunalul examinează motivele care vizează contestarea concluziei Comisiei privind participarea HSBC la o încălcare unică și continuă, împreună cu alte instituții. Având în vedere împrejurările din speță, Tribunalul concluzionează că participarea HSBC la o astfel de încălcare nu putea fi reținută decât în privința, pe de o parte, a comportamentelor sale proprii în cadrul încălcării menționate și, pe de altă parte, a comportamentelor altor instituții care se înscriau în cadrul manipulării din 19 martie 2007 și a eventualei sale reiterări.

În al treilea rând, în ceea ce privește amenda aplicată, HSBC contestă, printre altele, motivarea determinării valorii vânzărilor care servește drept bază pentru calcularea amenzii.

Tribunalul amintește că, întrucât Comisia a decis să stabilească valoarea menționată utilizând un model numeric, luând ca punct de pornire ansamblul fluxurilor de numerar primite pentru EIRD, factorul de reducere pe care i-l aplică joacă un rol esenţial. Acesta deduce că este necesar ca întreprinderile în cauză să fie în măsură să înţeleagă modul în care Comisia a ajuns la un factor de reducere stabilit exact la 98,849% şi ca Tribunalul să fie apt să exercite un control aprofundat, în drept și în fapt, cu privire la acest element al deciziei atacate.

Tribunalul constată că Comisia nu a furnizat în decizia sa o explicaţie suficientă a motivelor pentru care factorul de reducere a fost stabilit la acest nivel precis și că, prin urmare, nu este în măsură să își exercite controlul cu privire la un element al deciziei care a putut avea un impact semnificativ asupra amenzii aplicate HSBC. Așadar, Tribunalul anulează această amendă pentru insuficiența motivării.


[1] JO 2006, C 298, p. 17, Ediție specială, 08/vol. 5, p. 3.
[2] Decizia C (2016) 8530 final din 7 decembrie 2016 referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 101 [TFUE] și al articolului 53 din Acordul privind SEE (Cazul AT.39914 – Instrumente financiare derivate pe rata dobânzii în euro).


PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.