Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor
25.09.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 768 din data de 23 septembrie 2019, a fost publicat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor din 17.09.2019.

Promovarea pe loc a judecătorilor în funcții de execuție, precum și a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justiției, se face doar prin concurs care se desfășurează anual, sau ori de câte ori este nevoie de Secția pentru judecători, prin Institutul Național al Magistraturii.

I. Promovarea judecătorilor 

1. Concursul de promovare pe loc, în gradul profesional imediat superior

Promovarea pe loc a judecătorilor în funcții de execuție se face în gradul imediat superior celui pe care îl deține judecătorul, până la nivelul curții de apel.

Pot participa la concursul de promovare pe loc, în gradul profesional imediat superior, judecătorii care îndeplinesc până în ultima zi inclusiv a perioadei de înscriere la concurs condițiile de vechime[1] prevăzute la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care la ultima evaluare au avut calificativul „foarte bine” și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.

Comisia de organizare a concursului de promovare pe loc este condusă de un președinte, care este secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul imposibilității îndeplinirii funcției de către acesta, comisia este condusă, în ordine, de directorul Direcției resurse umane și organizare sau de directorul Institutului Național al Magistraturii.

Comisia de elaborare a subiectelor și comisia de soluționare a contestațiilor sunt numite prin hotărâre a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, fiind alcătuite din judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel, desemnați pe baza consimțământului scris, exprimat anterior. Prin aceeași hotărâre, în cadrul acestor comisii sunt constituite subcomisii pentru fiecare materie de concurs pentru care s-au formulat opțiuni.

În termenul prevăzut de calendarul concursului, comisia de organizare a concursului întocmește lista candidaților înscriși la concurs și care îndeplinesc condițiile legale de participare. Lista candidaților se publică simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii. În termen de 48 de ore de la publicare listelor, candidații respinși în urma verificării pot formula contestații, care ee transmit prin fax, e-mail ori se depun la Consiliul Superior al Magistraturii, conform indicațiilor din anunțul privind posibilitatea depunerii contestațiilor. Contestațiile vor fi soluționate de Secția pentru judecători.

Concursul de promovare pe loc constă în susținerea unei probe scrise tip grilă cu caracter teoretic și practic. Candidatul poate alege una din următoarele disciplini la care să suțină proba: drept civil; drept penal; drept comercial; drept administrativ și drept financiar și fiscal; dreptul muncii și asigurărilor sociale. În cazul în care candidatul alege dreptul penal, în cadrul probei vor fi incluse și grile de la materia dreptului procesual penal, în cazul celorlalte disciplini – grile de la drept procesual civil.

Regulile tehnice privitor la desfășurarea concursului sunt similare și altor concursuri care folosesc proba de tip grilă pentru examinarea candidaților (spre ex. examenul de admitere în profesia de avocat).

Rezultatele se publică simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii. Candidații pot contesta notele obținute la proba scrisă tip grilă. După soluționarea contestațiilor, comisia de organizare a concursului întocmește listele finale, pentru fiecare grad profesional și materie separat.

2. Organizarea și desfășurarea concursului de promovare efectivă

Comisia de organizare a concursului de promovare efectivă este condusă de un președinte, care este directorul Institutului Național al Magistraturii. În cazul imposibilității îndeplinirii funcției de către acesta, comisia este condusă de directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii, care are calitatea de judecător.

Concursul de promovare efectivă constă în susținerea unei probe având ca obiect evaluarea activității și conduitei candidaților din ultimii 3 ani de activitate.

Pentru evaluarea activității și conduitei candidaților din ultimii 3 ani, la nivelul fiecărei curți de apel în cadrul căreia s-au stabilit posturi vacante scoase la concurs, luând în considerare și instanțele din circumscripția acesteia, se constituie o comisie de evaluare numită prin hotărâre a Secției pentru judecători.

Pot participa la concursul de promovare efectivă judecătorii care au avut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, au dobândit gradul profesional corespunzător instanței la care solicită promovarea și au funcționat efectiv timp de cel puțin 2 ani la instanța ierarhic inferioară, în cazul promovării în funcțiile de judecător de curte de apel. Condiția de vechime trebuie să fie îndeplinită până în ultima zi inclusiv a perioadei de înscriere la concurs.

Pentru realizarea evaluării activității, de îndată după publicarea listei finale a candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs, comisia de evaluare solicită instanțelor în cadrul cărora își desfășoară activitatea candidații listele hotărârilor judecătorești pronunțate și redactate de către aceștia în ultimii 3 ani de activitate.  Evaluarea conduitei candidaților se face pe baza referatului întocmit de comisie.

Comisiile de evaluare întocmesc un proiect de raport motivat, în care se arată punctajul obținut de candidat.

După comunicarea proiectului de raport, candidatul susține un interviu în fața comisiei de evaluare în legătură cu aspectele reținute în proiectul de raport. În cazul în care are obiecțiuni în legătură cu aspectele reținute în proiectul de raport, candidatul trebuie să le prezinte în cadrul interviului. Obiecțiunile sunt formulate în scris de candidat și se păstrează împreună cu celelalte documente de concurs.

După susținerea interviului, comisia de evaluare analizează eventualele obiecțiuni formulate de candidat și celelalte aspecte rezultate din susținerea interviului și întocmește raportul de evaluare final, motivat, în care sunt consemnate punctajele obținute de candidați. Punctajul total obținut de fiecare candidat se publică pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii. Împotriva punctajului obținut la evaluare candidatul poate face contestație în termen de 48 de ore de la publicare, care se transmite prin fax sau e-mail ori se depune la Institutul Național al Magistraturii. Contestația se soluționează de Secției pentru judecători.

II. Promovarea în funcții de execuție a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor 

Membrii comisiei de organizare se desemnează de către președintele acesteia dintre personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii.

În rest, condițiile sunt similare ca în cazul concursul de promovare pe loc, în gradul profesional imediat superior organizat pentru judecător


[1] Perioada în care judecătorul a avut calitatea de auditor de justiție nu se ia în considerare la calcularea condiției minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.