Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua Mondială a Farmacistului
25.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Mondială a Farmacistului este marcată, anual, la data de 25 septembrie.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Prof. Dr. Farmacist Dumitru Lupuliasa, a transmis următorul mesaj:

Stimați colegi,

Suntem în pragul unei noi celebrări, la 25 septembrie, a Zilei Mondiale a Farmacistului, a cărei campanii este condusă, ca în fiecare an, de Federația Internațională Farmaceutică (FIP). Tema anuntată pentru 2022 este:

“Farmaciștii uniți în acțiune pentru o lume mai sănătoasă”.

FIP precizează că tema propusă urmărește evidențierea impactului pozitiv al farmacistului asupra sănătății, în întreaga lume și consolidarea solidarității în cadrul profesiei.

Reflectând la semnificația acestei teme, este evident pentru noi, comunitatea farmaciștilor din România, că ne aflăm într-un moment în care putem simți satisfacția parcurgerii celei de-a doua etape a proiectului de implementare a serviciilor farmaceutice, respectiv aprobarea, cu un an în urmă, prin ordin de ministru, a Nomenclatorului de servicii faramaceutice si a metodologiei de punere în practică a acestora. Urmează desigur elaborarea ghidurilor de bună practică farmaceutică pentru fiecare serviciu, organizarea cursurilor de instruire pentru atestarea dobândirii competenței de a presta serviciul avansat respectiv. Așteptăm, cu emoția îndeplinirii unui obiectiv profesional, implementarea serviciilor farmaceutice oferite pacienților. Va fi momentul care va marca valorificarea profesiei de farmacist, repoziționarea farmacistului în societate prin consolidarea contribuției pe care acesta o poate aduce în cadrul sistemului național de sănătate.

Am traversat împreună în ultimii ani, o perioadă critică care ne-a obligat să abordăm o strategie viabilă de menținere la un nivel de competență care să ne asigure recunoașterea eforturilor de către pacienți.

FIP subliniază, iar noi nu putem fi decât de acord, privind rolul și importanța consolidării solidarității în cadrul profesiei. Permiteți-mi, dragi colegi, ca în calitatea mea de dascăl pentru cei care au dorit să îmbrățișeze nobila noastră meserie, să evidențiez, o dată în plus, faptul că Facultatea de Farmacie oferă absolvenților posibilitatea desfasurării activității în farmacia comunitară, în farmacia de spital, în laboratoarele de analize medicale, în industria farmaceutică și cosmetică, sau în cadrul Ministerului Sănătății, a Direcțiilor de Sănătate Publică, a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, etc.

Suntem cu toții membri ai Colegiului Farmaciștilor din România. Este o calitate care ne oferă drepturi, dar impune și obligații. Le cunoaștem! …dar nu trebuie să uităm că numai prin solidaritate în cadrul profesiei, indiferent de sfera de activitate, putem să sprijinim Colegiul în îndeplinirea atribuției pe care o are și pe care i-o cerem mereu: atribuția de a ne apăra demnitatea, drepturile și interesele!

***

Federația Internațională a Farmaciștilor, cu prilejul Zilei Mondiale a Farmaciștilor, a transmis următorul mesaj:

Farmacia unită în acțiune pentru o lume mai sănătoasă este tema Zilei Mondiale a Farmacistului, pe 25 septembrie 2022.

Tema din acest an își propune să prezinte impactul pozitiv al farmaciei asupra sănătății din întreaga lume și să consolideze și mai mult solidaritatea dintre profesii.

Invităm colegii din toate sectoarele profesiei de farmacist să ia parte la campanie și să arate lumii cum suntem uniți pentru sănătate, indiferent conflicte, politici, culturi diferite și disparitățile economice.

Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 3 al Națiunilor Unite stabilește o serie de obiective de sănătate, inclusiv pentru bolile netransmisibile (cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, bolile respiratorii cronice și sănătatea mintală) și bolile transmisibile (de exemplu, HIV, tuberculoza) și boli tropicale neglijate. Am observat îmbunătățiri în multe dintre aceste domenii, iar cu profesia noastră ar trebui să ne mândrim și să ne facem cunoscute contribuțiile. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a împiedicat progresul și este imperativ să ne mobilizăm pentru a reconstrui mai bine, a declarat președintele FIP, domnul Dominique Jordan.

Campania de Ziua Mondială a Farmaciştilor este condusă de FIP (Federația Internațională a Farmaciștilor) în fiecare an şi oferă o oportunitate de a promova profesia de farmacist. Solicităm ca organizațiile și persoanele fizice să folosească materialele oficiale ale campaniei FIP sau ca FIP să fie recunoscut în orice materiale sau evenimente alternative dezvoltate de Ziua mondială a farmacistului. Nu sunt necesare taxe pentru utilizarea acestor materiale. Vă rugăm să adresați orice întrebări către doamna Lin-Nam Wang (linnam@fip.org).

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a farmacistului este marcată, anual, la data de 25 septembrie.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Prof. Dr. Farmacist Dumitru Lupuliasa, a transmis următorul mesaj:

„Farmacia: întotdeauna de încredere pentru sănătatea ta” este tema Zilei Mondiale a Farmacistului, anunțată de Federația Internațională a Farmaciștilor (FIP) pentru 2021.

Ca în fiecare an, Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) este onorat să celebreze această zi, cu atât mai mult cu cât azi, ne simțim poate mai aproape ca niciodată de semnificația temei propuse. Afirm cu convingere îndreptățită acest lucru, pentru că azi, avem satisfacția încrederii și susținerii depline din partea autorităților în ceea ce privește abordarea de noi servicii farmaceutice, satisfacție dublată de confirmarea impactului pozitiv al acestui demers asupra pacienților. Pacientul român are încredere în serviciile oferite de farmaciști, fiind satisfăcut de accesibilitatea farmaciei comunitare.

FIP ne informează că de mulți ani, farmaciștii au fost numiți, în mod constant, în sondajele naționale, printre primii cinci profesioniști cei mai de încredere.

Consider că și farmaciștii români si-au clădit încrederea de care se bucură în rândul comunității din care fac parte, pe cele trei elemente considerate esențiale de FIP: relații pozitive semnificative cu pacienții, competență/expertiză dobândită în exercitarea profesiei și coerență în activitate, respectiv capacitatea de a-și demonstra, continuu, abilitățile și grija pentru omul bolnav.

În contextul dificil al perioadei pe care o trăim, într-o zi care ne celebrează profesia, nu pot decât să lansez același apel către toti colegii mei, membrii CFR, acela de a beneficia de încrederea câștigată, pentru a contribui solidar la consolidarea rolului nostru în cadrul asistenței de sănătate publică, prin extinderea ariei de competență profesională a farmacistului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a farmacistului este marcată, anual, la data de 25 septembrie.

Președintele Colegiului Farmaciștilor România, farmacist Dumitru Lupuliasa, a transmis următorul mesaj:

„Transformarea sănătății globale” este tema Zilei Mondiale a Farmacistului din acest an, asa cum a anunțat încă din luna martie, Federația Farmaceutică Internațională (FIP).

În condițiile în care ne confruntăm cu toții cu provocările pandemiei COVID-19, această temă se încadrează în preocupările majore ale momentului, la nivel global.

Colegiul Farmaciștilor din România salută celebrarea Zilei Mondiale a Farmacistului, prilej cu care este oportun să evidențieze faptul că și farmaciștii din țara noastră contribuie la crearea unei lumi în care toți pacienții să beneficieze de acces la medicamente și tehnologii de sănătate de calitate, sigure și eficiente.

Profesia de farmacist este una dintre profesiile cheie din domeniul sănătății, iar tema din acest an este o oportunitate de a comunica modul în care farmaciștii transformă sănătatea prin activitatea pe care o desfașoară în multiple sectoare de profil, cum sunt: farmacia comunitară, farmacia de spital, laboratoarele de cercetare sau de analize medicale, industria farmaceutică și cosmetică, farmacia clinică, si nu în ultimul rând, autoritățile sistemului de sănătate publică.

Colegiul Farmaciștilor din România mulțumește tuturor membrilor săi care, de luni de zile, în contextul pandemic actual, lucrează neobosit pentru a opri răspândirea noului coronavirus și pentru a se asigura că oamenii continuă să aibă acces la medicamentele de care au nevoie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:Ziua mondială a farmacistului este marcată, anual, la data de 25 septembrie.

Sediul materiei: Începând cu anul 2000, la inţiativa Federaţiei Internaţionale a Farmaceuticelor, la data de 25 septembrie, în întreaga întreaga lume se sărbătorește Ziua Internaţională a Farmacistului.

Obiectivul principal al celebrării acestei zile este conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, conștientizarea măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate. Comunitatea farmacistului este unul dintre cei trei piloni principali ai sistemului de asistență medicală, doctorii și asistentele medicale fiind celelalte două.

Sărbătoare este un impuls pentru farmaciști ca furnizori de asistență medicală și o recunoaștere a serviciilor lor neobosite pentru omenire.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a dat publicității următorul mesaj: „25 septembrie este Ziua Mondială a Farmacistului, un bun prilej pentru a aduce un gând de mulțumire și respect celor aproape 25 000 de profesioniști care lucrează în acest domeniu în România.

Profesia de farmacist este una nobilă, la fel ca a medicului, cele două completându-se reciproc în beneficiul pacientului. Este greșit să gândim că farmacia înseamnă vânzare de medicamente. Farmacia este locul unde pui toate cunoștințele în slujba pacientului, pentru ca tratamentul medicamentos prescris acestuia să funcționeze cât mai bine și să i se amelioreze starea de sănătate

Alături de ceilalți profesioniști din sistem, farmacistul este un conslier și un ghid al pacientului în utilizarea medicației.

În ultimii 2 ani am făcut pași importanți și am regândit cadrul legislativ în acest domeniu și am aprobat o nouă Lege a farmaciei, iar împreună cu reprezentanții farmaciștilor vom lucra pentru a îmbunătăți condițiile din acest domeniu.

Vreau să vă asigur de întreg sprijinul și dorința mea pentru continuarea colaborării și a dialogului astfel încât pacienții să poată beneficia de servicii medicale, dar și farmaceutice la nivel european, iar profesioniștii din sistem de condiții optime de muncă, așa cum merită.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti