Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

La Casa de Asigurări a Avocaților este vorba despre matematică
26.09.2019 | Petre MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Petre Matei

Petre Matei

In general, cand vrei sa vorbesti despre sisteme finaciare, banci, asigurari, trebuie sa ai o doza de responsabilitate pentru a nu se destabiliza, prin erodarea increderii de care se bucura aceste sisteme.

De altfel, INCREDEREA este cel mai important aspect al unui sistem in care contribui cea mai mare parte din viata pentru ca in final sa-ti fie alaturi si iti asigure suportul.

Pentru ca un asemenea sistem sa functioneze, sunt necesare anumite conditii prestabilite fara de care este imposibila existenta acestuia. Sistemul de asigurari este, de fapt, un parteneriat intre generatii, in care unii contribuie si altii primesc. In situatia in care cei care primesc sunt mai multi decat cei care cotizeaza sau cei care contribuie, nu sunt in masura sa asigure un venit echitabil pentru cei care sunt indreptatiti sa primeasca, sistemul cade, nefiind viabil.

Prin exceptie de la regula generala – pensii publice, profesia de avocat si-a asumat propriul sistem de asigurari de pensii, ceea ce are avantaje, dar si multe dezavantaje.

Printre avantajele sistemului sunt, in primul rand, cele ce tin de administrare, fiind de notorietate faptul ca statul este un prost administrator. Dezavantaje, insa, pornesc tocmai de la faptul ca suntem pe cont propriu si ar trebui sa ne organizam. Or, ingrijorarea mea este legata de faptul ca de aproximativ 2 ani, la Filiala Bucuresti-Ilfov suntem intr-un interimat datorat tocmai neimplicarii membrilor Casei respectiv a noastra a avocatilor, iar la Casa Centrala de 2 ani sunt probleme legate de Raportul Comisiei de Cenzori care semnaleaza nereguli in administrarea bugetului. Mai mult, avem si un raport de audit KPMG privind situatia Casei Centrale, care, aparent ar spune ca ar fi necesara, sau marirea cotizatiei, sau reducerea pensiilor.

Intr-adevar, avocatura constituie o parte integranta a sistemului de justitie, a statului de drept, insa, la fel de adevarat, aceasta este o piata si functioneaza dupa regulile economiei de piata. Or, Casa de Asigurari reprezinta o adevarata provocare a avocatilor. Ne permitem sau nu sa sustinem un asemenea sistem?

Am speranta ca raspunsul este afirmativ, acesta fiind motivul pentru care mi-am depus candidatura in Consiliul de Casei de Asigurari a Avocatilor – Filiala Bucuresti!

Avocat Petre MateiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.