Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

La Casa de Asigurări a Avocaților este vorba despre matematică
26.09.2019 | Petre MATEI

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Petre Matei

Petre Matei

In general, cand vrei sa vorbesti despre sisteme finaciare, banci, asigurari, trebuie sa ai o doza de responsabilitate pentru a nu se destabiliza, prin erodarea increderii de care se bucura aceste sisteme.

De altfel, INCREDEREA este cel mai important aspect al unui sistem in care contribui cea mai mare parte din viata pentru ca in final sa-ti fie alaturi si iti asigure suportul.

Pentru ca un asemenea sistem sa functioneze, sunt necesare anumite conditii prestabilite fara de care este imposibila existenta acestuia. Sistemul de asigurari este, de fapt, un parteneriat intre generatii, in care unii contribuie si altii primesc. In situatia in care cei care primesc sunt mai multi decat cei care cotizeaza sau cei care contribuie, nu sunt in masura sa asigure un venit echitabil pentru cei care sunt indreptatiti sa primeasca, sistemul cade, nefiind viabil.

Prin exceptie de la regula generala – pensii publice, profesia de avocat si-a asumat propriul sistem de asigurari de pensii, ceea ce are avantaje, dar si multe dezavantaje.

Printre avantajele sistemului sunt, in primul rand, cele ce tin de administrare, fiind de notorietate faptul ca statul este un prost administrator. Dezavantaje, insa, pornesc tocmai de la faptul ca suntem pe cont propriu si ar trebui sa ne organizam. Or, ingrijorarea mea este legata de faptul ca de aproximativ 2 ani, la Filiala Bucuresti-Ilfov suntem intr-un interimat datorat tocmai neimplicarii membrilor Casei respectiv a noastra a avocatilor, iar la Casa Centrala de 2 ani sunt probleme legate de Raportul Comisiei de Cenzori care semnaleaza nereguli in administrarea bugetului. Mai mult, avem si un raport de audit KPMG privind situatia Casei Centrale, care, aparent ar spune ca ar fi necesara, sau marirea cotizatiei, sau reducerea pensiilor.

Intr-adevar, avocatura constituie o parte integranta a sistemului de justitie, a statului de drept, insa, la fel de adevarat, aceasta este o piata si functioneaza dupa regulile economiei de piata. Or, Casa de Asigurari reprezinta o adevarata provocare a avocatilor. Ne permitem sau nu sa sustinem un asemenea sistem?

Am speranta ca raspunsul este afirmativ, acesta fiind motivul pentru care mi-am depus candidatura in Consiliul de Casei de Asigurari a Avocatilor – Filiala Bucuresti!

Avocat Petre Matei

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti