Preluarea bunurilor în contul creanţei de către creditorul garantat în lipsa unei prevederi exprese cuprinse în regulamentul de vânzare – Legea 85/2006
27 septembrie 2019 | Vasile ROMAN
Potrivit dispozițiilor art. 116 alin. 1 și 2 din Legea nr. 85/2006: „Lichidarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuată de lichidator sub controlul judecătorului-sindic. (…)
(2) Lichidarea va începe îndată după finalizarea de către lichidator a inventarierii și depunerea raportului de evaluare. Bunurile vor putea fi vândute în bloc – ca ansamblu în stare de funcționare – sau individual. Metoda de vânzare a bunurilor, respectiv licitație publică, negociere directă sau o combinație a celor două, va fi aprobată de adunarea creditorilor, pe baza propunerii lichidatorului. Lichidatorul prezintă adunării generale a creditorilor și regulamentul de vânzare corespunzător modalității de vânzare pentru care optează. (…)”.
Potrivit art. 149 din Legea 85/2006: „Dispoziţiile prezentei legi se completează, în măsura compatibilităţii lor, cu cele ale Codului de procedură civilă, Codului civil, Codului comercial şi ale Regulamentului (CE) 1.346/2000 referitor la procedurile de insolvenţă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000.„
Din interpretarea art. 116 şi ale art. 149 din Legea 85/2006, reiese că organizarea licitației publice cu privire la bunurile debitoarei în cadrul procedurii insolvenței urmează regulile stabilite de legiuitor prin normele generale cuprinse în Codul de Procedură Civilă precum şi a regulamentului de valorificare aprobat de creditori.
Lichidatorul judiciar trebuie să supună adunării creditorilor respectând litera legii, regulamentul de valorificare a bunurilor privind metodalitatea de valorificare a bunurilor mobile şi imobile proprietatea debitoarei şi asupra căruia creditorii trebuie să hotărască.
După aprobarea de către adunarea creditorilor a metodei de valorificare a bunurilor debitoarei prin licitaţie publică, chiar în lipsa unei reglementări exprese cuprinse în regulamentul de vânzare, creditorul ipotecar va putea prelua imobilul în contul creanţei sale, urmând a suporta cheltuielile de procedură în condițiile şi ordinea impusă de art. 121 din Legea nr. 85/2006.
Prin faptul că în regulamentul de vânzare aprobat de creditori nu se prevede în mod expres posibilitatea preluării în contul creanţei a bunurilor, acest lucru nu înseamnă că acest regulament are o valoare absolută, deoarece creditorul garantat se află într-o situaţie diferită faţă de alţi creditori.
În acest sens a statuat chiar şi Curtea Constituţională în Decizia nr. 408 din 16 iunie 2016 şi a arătat că: “(…) situaţia creditorului adjudecatar este o situaţie specifică în care stingerea creanţei reprezintă, de fapt, o compensare, situaţia juridică a creditorilor adjudecatari fiind diferită de cea a terţilor, simpli participanţi la licitaţie. (…)”
Scopul legii insolvenţei aşa cum este el definit la art. 2 din Legea 85/2006 este “instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului aflat în insolvenţă.”Ar fi ilogic ca într-o astfel de procedură, creditorii să nu aibă posibilitatea preluării bunurilor în contul creanţei pentru realizarea drepturilor lor chiar şi în lipsa unei menţiuni exprese cuprinse în regulamentul de vânzare cu privire la această posibilitate.
Lipsa din regulamentul de licitaţie a unei astfel de menţiuni nu poate exclude incidenţa dispoziţiilor din Codul de procedură civilă în materia executării silite şi la care, în opinia mea, face trimitere art. 149 din Legea 85/2006, şi mai ales în situaţia în care creditorii aprobă ca modalitatea de vânzare a bunurilor să se facă prin licitaţii publice.
Dacă creditorul garantat optează pentru preluarea bunurilor în contul creanţei în cadrul licitaţiei publice organizate de lichidatorul judiciar, acestuia i se aplică şi prevederile art. 506 alin. 2 Vechiul Cod de Procedură Civilă sau ale art. 762 alin. 2 Noul Cod de Procedură Civilă în ceea ce priveşte cauţiunea, deoarece acestuia nu îi pot fi impuse condiţii mai restrictive decât în procedura de drept comun pentru realizarea drepturilor lor.
Avocat Vasile Roman
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro