Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă secundară


27 septembrie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi, 26 septembrie 2019, FTSE Russel a promovat Bursa de Valori București (BVB) de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă secundară, potrivit unui comunicat.

Promovarea la statutul de Piaţă Emergentă va permite pieţei de capital şi economiei româneşti să absoarbă noi fonduri şi transmite un semnal puternic către companiile private şi de stat că pot creşte semnificativ prin intermediul bursei. Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare în baza datelor urmărite de FTSE Russell la data de 28 iunie 2019. Astfel, acţiunile eligibile pentru FTSE Global All Cap din septembrie 2020 sunt Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-SocGen.

Daniela Șerban, președinte ARIR

Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă: „Promovarea acțiunilor românești în indicele de piețe emergentă de către FTSE Russell înseamnă o recunoaștere de către investitori a progresului făcut de piața de capital din România din ultimii ani. Anunțul va face înconjurul lumii și piața va beneficia de un imbold de notorietate, împreună cu o creștere a valorii de tranzacționare determinată de reajustarea portofoliilor investitorilor instituționali străini. Este cu siguranță știrea anului, alături de înființarea Contrapărții Centrale, proiecte care pot contribui la progresul pieței. 

Dacă în prima etapă au fost necesare multiple modificări de arhitectură de piață, privind, de exemplu, modul în care se face decontarea acțiunilor sau procedeele de post-tranzacționare. După ce în ultimii 5 ani s-au îndeplinit acestea, în ultimii doi ani criteriul rămas de îndeplinit a fost lichiditatea.

În piețele de frontieră și emergente majoritatea o dețin primii doi. Asta înseamnă că cei mai mulți bani ai fondurilor de investiții din lume sunt administrați ghidându-se după indicii MSCI și FTSE, indici care sunt trecuți în prospectul lor drept benchmark. Acest benchmark, sau indice de referință, este piatra de temelie pentru administratorii de fonduri, practic nu se pot abate de la el, dacă adoptă o administrare pasivă a banilor.

În momentul promovării, companiile românești sunt scoase din indicii de Piețe de Frontieră și incluși în indicii de Piețe Emergente. Diferența majoră dintre cei doi indici sunt banii alocați piețelor de frontieră față de cei alocați piețelor emergente, însă și proporțiile sunt diferite, pentru că indicii sunt în general ponderați în funcție de capitalizare, alții în funcție și de lichiditate. Astfel, dacă în indicii de frontieră companiile românești au o pondere mai mare în total indice, în cel de emergentă vor avea o pondere mai mică, însă dintr-o plăcintă mai mare.

Investitorii instituționali prezenți în România au de multe ori atât fonduri de piețe de frontieră, cât și de emergentă, însă cei care au indicii FTSE Russell ca benchmark vor fi nevoiți să facă ajustări în portofolii. În acest an, România a fost printre piețele globale care au oferit cele mai mari randamente investitorilor, depășind Kenya și Kuwait, în categoria piețelor de frontieră, fiind cu 50% peste media globală.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică