Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Respectul în profesia de avocat
27.09.2019 | Danny Gabriel BÂRDAN-RAINE

Danny Gabriel Bârdan-Raine

Danny Gabriel Bârdan-Raine

Pentru a pretinde persoanelor străine profesiei de avocat să respecte avocații, ar trebui ca mai întâi să ne respectăm reciproc.

Fiecare am întâlnit colegi care s-au opus luării unui dosar cu prioritate de către un avocat care justifica o urgență sau care nu au fost de acord cu cererea de amânare a colegului adversar invocând obligația acestuia de a-și asigura substituirea. Vă mărturisesc că am întâlnit un avocat care a solicitat inclusiv amendarea mai multor colegi care au lipsit de la un termen de judecată într-un dosar penal și cu regret constat că lipsa de colegialitate nu se oprește aici.

Recent, un confrate mi-a relatat o situație dramatică care s-a petrecut la biroul formei de exercitare a profesiei de avocat în care își desfășura activitatea profesională. O tânără colegă a fost chemată de către coordonatorul ei la birou la aproximativ două luni după nașterea copilului, fiind nevoită să alăpteze nou născutul într-o parcare, mai exact în autoturismul cu care era transportat bebelușul de către un membru al familiei. În cele din urmă, tânara avocată a luat decizia de a se suspenda din profesie și de a exercita o altă profesie juridică în care este respectată.

Vă mărturisesc ca am fost șocat de acest episod trist din viața colegei noastre. Din discuțiile purtate cu mai mulți avocați pe acest subiect am aflat că nu este un caz izolat, primind o serie de exemple care mă determină să urgentez realizarea unui proiect.

Astfel, în cadrul Congresului Avocaților din 2017 și 2018 am propus adoptarea unei hotărâri prin care Comisia permanentă a U.N.B.R. să fie mandatată în sensul elaborării unui proiect pentru înființarea la nivelul fiecărui Barou a unei Comisii de specialitate, iar la nivelul U.N.B.R. a unei Comisii centrale ce vor avea ca obiect de activitate reglementarea modului de întocmire a contractelor de colaborare și de salarizare între avocați și formele de exercitare a profesiei, supravegherea modului în care sunt derulate aceste contracte, având inclusiv competențe de soluționare a oricăror sesizări formulate atât de către avocați, cât și de către formele de exercitare a profesiei cu privire la modalitatea de derulare a contractelor de colaborare și de salarizare în interiorul profesiei.

În susținerea propunerii am arătat că aceasta se justifică raportat la faptul că în practică există dispute între avocați și formele de exercitare a profesiei ce au ca izvor contractele de colaborare sau de salarizare în interiorul profesiei, iar normele din Statutul profesiei de avocat sunt depășite pentru o soluționare efectivă, cu celeritate și în condiții de transparență a acestor dispute. În aceeași ordine de idei, am arătat faptul că este necesară o nouă reglementare în această materie care să asigure o minimă și legitimă protecție profesională a avocaților colaboratori și salarizați în interiorul profesiei și realizarea unui echilibru.

Cu toate că propunerea a fost respinsă la vot, nu voi renunța la realizarea acestui proiect.

Consider că vechea deviză franceză „Intră cine vrea, rămâne cine poate” nu este aplicabilă în profesia de avocat, deoarece se aduce o gravă atingere solidarității, confraternității și respectului reciproc între avocați.

Eu aleg să îmi respect profesia de avocat, să îmi respect colegul și să mă respect pe mine. Tu ce alegi?


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.