Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii
30.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 785 din 27 septembrie 2019, a fost publicată Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii din 19 septembrie 2019.

Procedura este menită să pună în aplicare capitolul II din Ordonanța nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.

Astfel, sunt prevăzute expres categoriile de debitori care pot beneficia de facilități fiscale, și anume:
– debitorii, persoane juridice, persoane fizice sau entități fără personalitate juridică care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligații bugetare principale restante administrate de organul fiscal central sub un milion lei
– debitorii, persoane fizice sau entități fără personalitate juridică, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituțiile publice, care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligații bugetare principale restante administrate de organul fiscal central de un milion lei sau mai mari.

Organul fiscal este abilitat să acorde următoarele facilități fiscale:
– amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru debitorii care notifică organul fiscal conform art. 28 alin. (1) din Ordonanța nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale
– anularea obligațiilor de plată accesorii.

Procedura prevede, de asemenea, categoriile de obligații de plată accesorii care, potrivit ordonanței, pot face obiectul facilităților fiscale, și anume: dobânzile/majorările de întârziere, penalitățile de întârziere/penalități de nedeclarare/penalități și orice alte obligații de plată accesorii.

Debitorii beneficiază de două opțiuni:

1. Își pot exprimă intenția de a beneficia de amânarea obligațiilor de plată accesorii prin depunerea unei notificări. 

După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, organul fiscal emite și comunică debitorului decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală. În situația în care debitorul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, organul fiscal emite și comunică decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a obligațiilor de plată accesorii.

Așadar, de la data emiterii deciziei de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, pentru obligațiile de plată accesorii care fac obiectul amânării la plată: nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită; nu se efectuează stingerea până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, după caz.

2. Pot solicita anularea obligațiilor de plată accesorii în baza unei cereri de anulare a accesoriilor.

În acest scop, debitorii trebuie să aibă stinse la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor toate obligațiile bugetare principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor. În termen de 5 zile, organul fiscal central emite decizia de anulare a obligațiilor de plată accesorii, sau decizia de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

De asemenea, procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii cuprinde 13 anexe. 


A se vedea:
1. Ordonanța de Guvern 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale (amnistia fiscală): scurtă prezentare a mecanismelor prevăzute, beneficiile ordonanței și similitudini cu planul de reorganizare din procedura de insolvență
2. Ghidul ANAF ref. anularea unor obligații accesorii potrivit Ordonanței nr. 6/2019

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.