« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Procedura de comunicare electronică a Fiscului cu Contribuabilii
30.09.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial nr. 785 din 27 septembrie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 2894/2019 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică.

În principal, actul normativ modifică anumite prevederi cu referire la protecția datelor cu caracter personal ale contribuabililor din Ordinul nr. 660/2017 de aprobare a procedurii și unele dispoziții din procedura propriu-zisă.

Așadar, în cuprinsul art. 8 alin. 1 al Ordinului, este modificat cadrul legal ce asigură protecția datelor cu caracter personal, având loc o înlocuire a Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și […] libera circulație a acestor date cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE. 

Procedura prevede documentele specifice și informațiile ce pot fi comunicate prin Spațiul Privat Virtual, precum și termenul de păstrare a acestora. Se introduce un alineat nou, conform căruia, la expirarea termenului de păstrare, documentele se retrag din SPV și se arhivează în arhiva electronică.

Mai mult, Ordinul introduce condițiile de depunere a declarațiilor de înregistrare fiscală de către persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică. Astfel, depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală constă în completarea datelor corespunzător câmpurilor din macheta prezentată de aplicația informatică existentă în SPV. Pe baza datelor completate și a fișierului, se generează automat declarația de înregistrare fiscală conform modelului aprobat în acest sens. Declarația se semnează cu certificatul calificat sau cu semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat de către Ministerul Finanțelor Publice.

De asemenea, sunt aduse modificări primelor două anexe la procedură.


Potrivit unor informații furnizate de ANAF, Spaţiul Privat Virtual (SPV) înregistra, începând cu luna aprilie 2019, peste un milion de utilizatori.

Recent, Agenția a informat că Spaţiul Privat Virtual oferă contribuabililor înrolați o nouă facilitate, și anume posibilitatea de a solicita şi de a primi, on-line, cazierul fiscal.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD