Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Procedura de comunicare electronică a Fiscului cu Contribuabilii
30.09.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 785 din 27 septembrie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 2894/2019 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică.

În principal, actul normativ modifică anumite prevederi cu referire la protecția datelor cu caracter personal ale contribuabililor din Ordinul nr. 660/2017 de aprobare a procedurii și unele dispoziții din procedura propriu-zisă.

Așadar, în cuprinsul art. 8 alin. 1 al Ordinului, este modificat cadrul legal ce asigură protecția datelor cu caracter personal, având loc o înlocuire a Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și […] libera circulație a acestor date cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE. 

Procedura prevede documentele specifice și informațiile ce pot fi comunicate prin Spațiul Privat Virtual, precum și termenul de păstrare a acestora. Se introduce un alineat nou, conform căruia, la expirarea termenului de păstrare, documentele se retrag din SPV și se arhivează în arhiva electronică.

Mai mult, Ordinul introduce condițiile de depunere a declarațiilor de înregistrare fiscală de către persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică. Astfel, depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală constă în completarea datelor corespunzător câmpurilor din macheta prezentată de aplicația informatică existentă în SPV. Pe baza datelor completate și a fișierului, se generează automat declarația de înregistrare fiscală conform modelului aprobat în acest sens. Declarația se semnează cu certificatul calificat sau cu semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat de către Ministerul Finanțelor Publice.

De asemenea, sunt aduse modificări primelor două anexe la procedură.


Potrivit unor informații furnizate de ANAF, Spaţiul Privat Virtual (SPV) înregistra, începând cu luna aprilie 2019, peste un milion de utilizatori.

Recent, Agenția a informat că Spaţiul Privat Virtual oferă contribuabililor înrolați o nouă facilitate, și anume posibilitatea de a solicita şi de a primi, on-line, cazierul fiscal.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.