Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Noile orientări UE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii
30.09.2019 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 323 din 27 septembrie 2019, a fost publicată Comunicarea Comisiei cu privire la orientările privind interpretarea și aplicarea Directivei 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.

Interpretarea Directivei 93/13/CEE (DCA) de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a arătat că Directiva este eficace și contribuie la un nivel înalt de protecție a consumatorilor. Cu toate acestea, evaluarea a identificat o anumită lipsă de claritate în ceea ce privește interpretarea directivei în cauză și a aplicării acesteia în ceea ce privește, de exemplu:
– domeniul de aplicare al exceptărilor pentru clauzele privind prețul și obiectul principal al contractului;
– consecințele juridice ale caracterului neobligatoriu al clauzelor contractuale abuzive;
– obligația instanțelor naționale de a-și asuma un rol activ în aplicarea DCA în cazuri individuale.

Comunicarea Comisiei are scopul de a prezenta structurat interpretarea furnizată de Curte cu privire la noțiunile și dispozițiile esențiale din DCA.

Astfel, Comunicarea Comisiei are următoarea structură:
Secțiunea 1: Obiectivele și domeniul de aplicare al DCA
Secțiunea 2: Principiul armonizării minime și relația cu dreptul intern în general
Secțiunea 3: Transparența și caracterul abuziv sau echitabil al clauzelor contractuale
Secțiunea 4: Implicațiile caracterului abuziv al clauzelor contractuale pentru drepturile și obligațiile părților
Secțiunea 5: Cerințele procedurale de examinare a clauzelor contractuale, inclusiv obligația instanțelor naționale de a-și asuma un rol activ în această examinare
Secțiunea 6: Particularitățile acțiunilor în încetare.

Drept repere, reținem:

Explicarea noțiunii de vânzător sau furnizor. Astfel, pentru a stabili dacă o anumită persoană este un vânzător sau furnizor sau un consumator, este important să se analizeze echilibrul de putere dintre părți în ceea ce privește contractul în cauză. Factorii tipici sunt asimetria informațiilor, a cunoștințelor și a expertizei sau a puterii de negociere. Noțiunile de „vânzător sau furnizor” și de „consumator” sunt concepte funcționale bazate pe rolurile părților în ceea ce privește contractul în cauză. În același timp, noțiunea de „consumator” este obiectivă și reflectă situația de inferioritate în care se află de obicei cealaltă parte la contract decât vânzătorul sau furnizorul, ceea ce înseamnă că cunoștințele și experiența superioare ale unui anumit consumator nu descalifică această persoană din calitatea de „consumator” în sensul DCA.

Domeniul de aplicare al DCA. Directiva se aplică tuturor contractelor având ca obiect achiziționarea de bunuri și prestarea de servicii, iar Curtea a precizat că DCA este aplicabilă „în toate sectoarele de activitate economică”. Curtea a stabilit că trebuie excluse din domeniul de aplicare al DCA, inter alia, contractele de muncă, contractele privind drepturile de succesiune, contractele privind drepturi care intră sub incidența Codului familiei și contractele privind înființarea sau organizarea companiilor sau acordurile de parteneriat.

Armonizarea minimă. Statele membre pot asigura un nivel mai ridicat de protecție a consumatorilor decât cel prevăzut de DCA. Curtea a clarificat că statele membre nu au obligația de a impune ca definirea obiectului principal al contractului sau caracterul adecvat al prețului și al remunerației să poată fi apreciate numai dacă clauzele relevante nu sunt exprimate în mod clar și inteligibil.

Cerințe în materie de transparență. Curtea a stabilit în jurisprudența sa mai mulți factori relevanți pentru a aprecia dacă o clauză contractuală este clară și inteligibilă în sensul DCA. Exemple: dacă consumatorul a avut posibilitatea reală de a se familiariza cu o clauză contractuală înainte de încheierea contractului, inteligibilitatea clauzelor individuale, modul prezentării.

Principiul examinării ex officio a clauzelor contractuale abuzive. Curtea a statuat în mod consecvent că instanțele naționale au obligația de a examina clauzele contractuale abuzive din proprie inițiativă (ex officio), cu alte cuvinte chiar și în cazul în care caracterul abuziv al clauzelor contractuale nu este invocat de consumator.


A se vedea: Scurte comentarii la un Ghid al Comisiei Europene privind interpretarea și aplicarea Directivei clauzelor abuzive (și câte ceva despre scenarii legale ipocrite)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.