Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

„E treaba avocatului ce şmecherii îl învaţă pe client, ce minciuni îl pune să spună”. Nu e așa
01.10.2019 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Un judecător pensionar pe care am avut ocazia să îl cunosc cândva a scris deunăzi pe JURIDICE.ro în legătură cu rolul avocatului în procesul penal.

Pe scurt:

„- e treaba avocatului ce şmecherii îl învaţă pe client, ce minciuni îl pune să spună”.

Nu e deloc așa. Și nu o spun eu, ci actele care reglementează rolul avocatului. Astfel, Statutul profesiei de avocat spune: Art. 2 (1) –  Scopul exercitării profesiei de avocat îl constituie promovarea şi apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice, de drept public şi de drept privat. Art. 7 (1) Într-o societate întemeiată pe valorile democraţiei şi ale statului de drept, avocatul are un rol esenţial. Avocatul este indispensabil justiţiei şi justiţiabililor şi are sarcina de a apăra drepturile şi interesele acestora. El este deopotrivă sfătuitorul şi apărătorul clientului său. (4) Independenţa avocatului nu poate prejudicia interesele clientului său. Avocatul este dator să dea clientului sfaturi juridice corespunzătoare legii şi să acţioneze numai în limitele legii, ale prezentului statut şi ale codului deontologic, potrivit crezului său profesional.

Carta principiilor fundamentale ale avocatului european spune: „Principiul (i) – Respectarea Statului de drept şi contribuirea la o bună administrare a justiţiei. O parte a rolului avocatului este aceea de a participa la înfăptuirea  eficientă a justiţiei. Aceeaşi idee este uneori exprimată prin descrierea avocatului ca fiind un „ofiţer al curţii” sau ca „ministru al justiţiei”. Avocatul nu trebuie să dea niciodată cu bună-ştiinţă informaţii false sau care ar putea induce în eroare curtea. De asemenea, avocatul nu are dreptul să mintă terţele persoane în timpul activităţii sale profesionale. Aceste interdicţii uneori sunt împotriva intereselor urgente ale clientului şi gestionarea acestui conflict aparent între interesele clientului şi interesele justiţiei este o problemă delicată, pe care avocatul trebuie să fie pregătit s-o rezolve. Avocatul este îndrituit să ceară asistenţă de la baroul său în soluţionarea unor asemenea probleme. Dar într-o ultimă analiză, avocatul poate să reprezinte cu succes clientul doar dacă avocatul poate să se bucure de încrederea curţii şi a terţelor persoane ca fiind un intermediar demn şi un participant în administrarea eficientă a justiţiei”. La fel, Codul deontologic al avocatului din UE, însușit și de UNBR, spune: „4.4. Avocatul nu trebuie, în nici un moment, să furnizeze judecătorului, cu bună știință, o informație falsă ori vreo informație de natură să îl inducă pe acesta în eroare”.

„- procuroul şi avocatul sunt adversari”.

Nu. Adversarii sunt cei care au interese contrare. Or, procurorul resprezintă interesele generale ale societății, iar avocatul reprezintă interesele clientului său. Nu văd niciun fel de adversitate aici. Ah, că acel client are o problemă cu legea, asta nu îl transformă pe avocat în apărătorul ilegalităților.

„- procurorul îl poate amenda pe avocat, procurorul îi poate face dosar penal avocatului, procurorul îi poate ascunde anumite probe şi proceduri avocatului, niciodată invers”.

Nici chiar așa. Este rolul procurorului de a amenda pe oricine comite abateri judiciare și de a porni urmărire a penală cu privire la oricine încalcă legea. Dacă e vorba de avocat, să ne amintim că nimeni nu e deasupra legii. Și că avocatul este apărat de răspundere disciplinară pentru afirmațiile sale conforme normelor deontologice (!), dar nu de răspundere penală. După cum nici procurorul nu e apărat de răspundere penală dacă comite o infracțiune. Cât despre ascunsul probelor și procedurilor, tare mă tem că dacă procurorul o poate face, o face și avocatul. Dar, să respirăm ușurați, avem judecătorul care să vegheze să nu se întâmple toate astea.

„- procuroul şi avocatul ar trebui să fie în condiţii de perfectă egalitate şi de şanse în procedura penală şi în faţa judecătorului”, ceea ce iarăşi nu prea se întîmplă, de la aşezarea fizică în sala de judecată (diferenţa de poziţie şi de înălţime a podiumului) pînă la o celebră zicere a unei foste şefe a curţii supreme, care a declarat că nici nu concepe o asemenea egalitate”. Să nu amestecăm lucrurile. Chiar pensionarul când era el judecător a prins vremuri când procurorul era la masă cu el, dar nu am motive să cred că atunci nu dădea soluții legale. Oricum, primii procurori au fost coborâți pe parchetul sălii de judecată în anul 2002, la Cluj în 2005 și azi nu știu dacă mai există undeva o altă formă de organizare a sălii. Cât despre podium, eu îmi exprim convingerea că nu mărirea contează și nici ușa pe care se intră. Chiar avem jurisprudență CEDO pe tema asta.

Concluzie: Un sistem de justiție penală se bazeză pe trei piloni: judecătorul, procurorul și avocatul. Toți sunt parteneri ai justiției – avocatul este „partener indispensabil al justiției” spune o Lege din 2017. Așadar, justiția ca rezultat al procesului penal este urmarea activității desfășurate de toți cei trei actori. „A lawyer must serve the interests of justice” (art. 1.1 CCBE, Codul menționat mai sus).

Judecător dr. Cristi Danileț
Tribunalul Cluj

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti