Titus Corlățean, desemnat raportor pe tema Asumarea responsabilității pentru prăbușirea avionului MH 17. UPDATE: Adoptarea Rezoluției APCE 2452 (2022)
24.06.2022 | JURIDICE.ro

Cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), senatorul Titus Corlățean a prezentat raportul: ,,Angajarea răspunderii pentru doborârea cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17)”, în calitate de raportor, potrivit unui comunicat.
Raportorul a subliniat că raportul face referire la o tragedie umană, care a luat viața a 298 de persoane, dintre care 198 de cetățeni olandezi, care se aflau la bordul cursei aeriene care, în ziua de 17 iulie 2014, făcea legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur. A arătat că, dincolo de orice îndoială, cel mai convingător scenariu confirmă că moartea pasagerilor cursei malaieziene a fost provocată de o rachetă antiaeriană BUK, furnizată de Federația Rusă și folosită de forțele separatiste aflate sub controlul Federației Ruse din așa-numitele Republici Donețk și Luhansk.
Totodată, senatorul și-a exprimat dezaprobarea cu privire la atitudinea autorităților Federației Ruse în acest caz, care, în loc să pună la dispoziție informații veridice autorităților de anchetă competente, au încercat să promoveze o „realitate alternativă”, recurgând la acțiuni de dezinformare, inclusiv prin versiuni contradictorii succesive ale evenimentelor, menite să genereze confuzie.
Membrii Adunării au adoptat în unanimitate Rezoluția 2452 (2022) a APCE pe această temă. Potrivit documentului aprobat, Adunarea transmite condoleanțe rudelor victimelor acestei tragedii aeriene și își exprimă admirația pentru atitudinea constructivă și demnă pe care aceștia au manifestat-o la nivelul opiniei publice naționale și internaționale, solicitând aflarea întregului adevăr și angajarea răspunderii celor care se fac vinovați de producerea acestei tragedii.
De asemenea, textul APCE face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să acorde prioritate plângerilor depuse de rudele victimelor ținând cont de suferințele intense și continue ale acestora. Totodată, se solicită guvernelor și organizațiilor internaționale competente să revizuiască regulile și procedurile în cazul gestionarii tranzitului internațional civil și comercial deasupra teritoriilor aflate în conflict armat.
Dezbaterea raportului a avut loc în prezența Majestății Sale, Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos, precum și a familiilor victimelor olandeze ale zborului MH 17.
Anterior dezbaterii în plen, raportorul român a avut o întâlnire emoționantă cu reprezentanți ai rudelor victimelor cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17).
Raportul și Rezoluția 2452 (2022) au fost, în final, adoptate în unanimitate, toate grupurile politice europene exprimând susținere pentru textul propus de raportor și pentru demersurile de aflare a adevărului și de materializare a principiului răspunderii juridice internaționale atât pentru faptele penale cu caracter individual, cât și la nivel de stat.
***
Marți, 23 mai 2022, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a prezentat, în calitate de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, în cadrul reuniunii de la Paris a comisiei, raportul cu tema: Angajarea răspunderii pentru doborârea avionului cursei aeriene MH17, potrivit unui comunicat.
În prezentarea sa, senatorul a reamintit că 298 de cetățeni din mai multe țări, între care 198 olandezi, au fost victimele tragediei cauzate de prăbușirea, în 17 iunie 2014, în regiunea Donețk, Ucraina, în urma unui atac cu rachetă, a avionului aparținând companiei Malaysia Airlines, care efectua un zbor de pasageri de la Amsterdam la Kuala Lumpur (zborul MH 17).
Raportul cuprinde concluziile raportorului APCE în urma vizitelor întreprinse în perioada 31 ianuarie-4 februarie 2022, în Țările de Jos și Ucraina, în cadrul cărora s-a întâlnit cu autorități politice, de anchetă aviatică și respectiv criminalistică, servicii de securitate din cele două state, dar și cu rude ale victimelor olandeze decedate în atacul cu rachetă îndreptat împotriva aeronavei civile menționate. Totodată, raportul face referire la concluziile investigației desfășurate, în baza Convenției privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago), de Consiliul Olandez pentru Siguranța Aviației, precum și la stadiul cercetărilor care se desfășoară în paralel de către Echipa Mixtă de Investigație. Astfel, raportul prezentat de senatorul Corlățean menționează drept cel mai probabil scenariu, în urma analizei probelor puse la dispoziție de autoritățile ucrainene și cele olandeze, acela potrivit căruia avionul a fost doborât de o rachetă BUK aparținând unui sistem de rachete furnizat de Federația Rusă separatiștilor pro ruși din estul Ucrainei.
De asemenea, proiectul de rezoluție inclus în raport atrage atenția asupra impactului provocat asupra familiilor victimelor de acțiunile de dezinformare întreprinse de autoritățile ruse și de lipsa de respect arătată față de rămășițele trupurilor victimelor de către separatiștii pro ruși ce controlau zona în care s-a prăbușit aeronava civilă și face apel pentru cooperarea tuturor statelor cu jurisdicție în acest caz, în vederea finalizării cercetărilor.
Titus Corlățean a făcut totodată apel pentru ca sesizările înaintate de familiile acestor victime către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și sesizarea de către Ucraina a Organizației Aviației Civile Internaționale și a Curții Internaționale de Justiție să fie tratate cu celeritate, astfel încât cei responsabili și statul responsabil de pierderile de vieți omenești și de acțiuni ce pun în pericol siguranța aviației să poată răspunde în fața organelor judiciare cu competențe în acest caz.
Raportul și rezoluția propuse de senatorul Titus Corlățean au fost adoptate în unanimitate de membrii Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului și urmează a fi dezbătute în Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu prilejul celei de-a treia părți a Sesiunii, care va avea loc la Strasbourg în perioada 20-24 iunie a.c.
***
Marți, 1 octombrie 2019, senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației române la APCE, a fost desemnat, prin votul membrilor Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportor pe tema: Asumarea responsabilității pentru prăbușirea avionului MH 17, potrivit unui comunicat.
Obiectivul principal al raportului este sprijinirea eforturilor cercetărilor întreprinse de către echipa internațională de investigație pentru identificarea persoanelor responsabile de păbușirea avionului companiei Malaysia Airlines MH 17, în ziua de 17 iulie 2014, în spațiul aerian ucrainean, în contextul conflictului din estul Ucrainei.
Raportul aduce în atenție necesitatea cooperării tuturor statelor membre, îndeosebi a celor cu jurisdicție în acest caz, astfel încât cercetările desfășurate până în prezent potrivit Convenției de la Montreal să poată continua.