Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Adaptarea pedepsei. Contestaţie la executare. Cooperare judiciară internaţională
03.10.2019 | Adrian ŞANDRU

JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că adaptarea pedepsei aplicată de un stat străin se poate face doar în condiţiile art. 154 alin. (4) ale Legii nr. 302/2004, care reglementează formele de cooperare judiciară internaţională în materie penală şi prevăd că, anterior pronunţării sentinţei, instanţa solicită statului emitent, direct sau prin intermediul direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei, să precizeze dacă şi în ce condiţii este de acord cu recunoaşterea parţială, precum şi dacă îşi retrage certificatul. În condiţiile în care, în concret, instanţa română dispune recunoaşterea şi transferarea persoanei condamnate cu privire la pedeapsa aplicată de statul emitent, iar ulterior pe calea unei contestaţii la executare s-ar proceda la adaptarea acesteia potrivit legislaţiei române (prin reducerea acesteia la maximul prevăzut de legislaţia română), s-ar eluda practic dispoziţiile Legii nr. 302/2004, privind obţinerea acordului din partea statului emitent.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că pedeapsa rezultantă de 11 ani închisoare, aplicată prin cumul aritmetic de autorităţile judiciare spaniole, respectiv 2 pedepse de câte 5 ani închisoare şi o pedeapsă de 1 an închisoare, a fost stabilită în cadrul procedurii reglementate de Legea nr. 302/2004, nu poate fi redusă prin intermediul contestaţiei la executare prevăzute de art. 598 C. proc. pen., întrucât ar fi încălcată autoritatea de lucru judecat a hotărârilor definitive pronunţate anterior, respectiv Sentinţele penale nr. 902/F/03.07.2018 – în care s-au avut în vedere dispoziţiile art. 154 alin. (6) din Legea nr. 302/2004 şi nr. 2/08.01.2019, ambele ale Curţii de Apel Galaţi.

(Decizia nr. 245 din 09 mai 2019 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţia la executare)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ & MAREȘPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.