Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Adaptarea pedepsei. Contestaţie la executare. Cooperare judiciară internaţională


03.10.2019 | Adrian ŞANDRU
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că adaptarea pedepsei aplicată de un stat străin se poate face doar în condiţiile art. 154 alin. (4) ale Legii nr. 302/2004, care reglementează formele de cooperare judiciară internaţională în materie penală şi prevăd că, anterior pronunţării sentinţei, instanţa solicită statului emitent, direct sau prin intermediul direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei, să precizeze dacă şi în ce condiţii este de acord cu recunoaşterea parţială, precum şi dacă îşi retrage certificatul. În condiţiile în care, în concret, instanţa română dispune recunoaşterea şi transferarea persoanei condamnate cu privire la pedeapsa aplicată de statul emitent, iar ulterior pe calea unei contestaţii la executare s-ar proceda la adaptarea acesteia potrivit legislaţiei române (prin reducerea acesteia la maximul prevăzut de legislaţia română), s-ar eluda practic dispoziţiile Legii nr. 302/2004, privind obţinerea acordului din partea statului emitent.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că pedeapsa rezultantă de 11 ani închisoare, aplicată prin cumul aritmetic de autorităţile judiciare spaniole, respectiv 2 pedepse de câte 5 ani închisoare şi o pedeapsă de 1 an închisoare, a fost stabilită în cadrul procedurii reglementate de Legea nr. 302/2004, nu poate fi redusă prin intermediul contestaţiei la executare prevăzute de art. 598 C. proc. pen., întrucât ar fi încălcată autoritatea de lucru judecat a hotărârilor definitive pronunţate anterior, respectiv Sentinţele penale nr. 902/F/03.07.2018 – în care s-au avut în vedere dispoziţiile art. 154 alin. (6) din Legea nr. 302/2004 şi nr. 2/08.01.2019, ambele ale Curţii de Apel Galaţi.

(Decizia nr. 245 din 09 mai 2019 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţia la executare)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ & MAREȘ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro