« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

CAS şi CASS stabilite din oficiu pentru persoane fizice
03.10.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial nr. 800 din 2 octombrie 2019, a fost publicată Procedura privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice.

Actul reglementează, bifurcat, procedura ce urmează a fi respectată pentru stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și cea pentru stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Procedura de stabilire din oficiu a contribuției de asigurări sociale

Condițiile cumulative pe care trebuie să le întrunească persoanele fizice pentru ca procedura să devină aplicabilă:
– au realizat venituri din activități independente și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale
– au estimat pentru anul curent un venit net anual mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară
– nu și-au îndeplinit obligațiile declarative privind contribuția de asigurări sociale.

Organul fiscal central competent va elabora o listă care trebuie să cuprindă: datele de identificare ale persoanei fizice, categoria de venit realizat și venitul realizat. De asemenea, organul fiscal va notifica și renotifica (în cazul neprezentării la audiere) fiecare contribuabil din listă, pentru a asigura exercitarea dreptului de a fi ascultat.

Pentru contibuabilii care nu au răspuns notificărilor și nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, se întocmește „Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată”În baza acestui referat, organul fiscal central competent emite „Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”. 

Procedura de stabilire din oficiu a contribuției de asigurări sociale de sănătate

Condițiile cumulative pe care trebuie să le întrunească persoanele fizice pentru ca procedura să devină aplicabilă:
– au realizat următoarele categorii de venituri: din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică contribuabil, din cedarea folosinței bunurilor, din agricultură, silvicultură, piscicultur, din investiții etc.
– au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară
– nu și-au îndeplinit obligațiile declarative privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul fiscal de impunere.

În mare parte, procedura coincide cu cea descrisă supra, întocmindu-se în cele din urmă „Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată” în baza căruia se emite emite „Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”.

Procedura prevede, de asemenea, anularea deciziei de impunere din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice, în cazul în care, în termen de 60 de zile de la data comunicării „Deciziei privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”, contribuabilul își îndeplinește obligațiile declarative.

 
Secţiuni: Dreptul securitatii sociale, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD