Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Profilul ofițerului de conformitate trebuie să se adapteze noilor nevoi legislative
09.10.2019 | Elena HACH

Elena Hach

Elena Hach

Profilul ofițerului de conformitate trebuie să se adapteze noilor nevoi legislative date de modificările intervenite în domeniul definirii conținutului tranzacției suspecte.

Acesta este pus să facă practic probatio diabolica, fiind nevoit să raporteze tranzacția suspectă doar în anumite cazuri strict circumscrise de dorința legiuitorului. Cerințele pe care trebuie să le respecte presupun o necesară pregătire juridică, acesta fiind obligat să distingă între noțiunile de cunoaștere, suspiciune, sau motive rezonabile, toate acestea fiind necesar a fi înțelese în lumina limbajului juridic.

Noțiunile sunt graduale, nu sunt însă obligatoriu succesive, elementul alea fiind cel care conduce în apariția termenilor de apreciere a unei tranzacții ca fiind suspectă.

Cred că definirea conținutului tranzacției suspecte prin raportare la diferite elemente, ce par obligatorii, îngreunează mult munca ofițerului de conformitate și îi va solicita creșterea expertizei precum și o nouă viziune din partea entității raportoare care, poate, va fi nevoită să apeleze la entități specializate în detectarea tranzacțiilor suspecte, cu expertiză îndelungată în sectorul investigativ. Viitorul pare că va aparține acestora și nu doar unor simpli ofițeri de conformitate, desigur dacă se urmărește o prevenire eficientă a fenomenului spălării banilor sau al finanțării terorismului.

Proc. Elena Hach
Direcția Națională Anticorupție

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Tranzacțiile suspecte. De la intuiție la pedepsireediția 299, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.