Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Opinii, SELECTED

Profilul ofițerului de conformitate trebuie să se adapteze noilor nevoi legislative

9 octombrie 2019 | Elena HACH
Elena Hach

Elena Hach

Profilul ofițerului de conformitate trebuie să se adapteze noilor nevoi legislative date de modificările intervenite în domeniul definirii conținutului tranzacției suspecte.

Acesta este pus să facă practic probatio diabolica, fiind nevoit să raporteze tranzacția suspectă doar în anumite cazuri strict circumscrise de dorința legiuitorului. Cerințele pe care trebuie să le respecte presupun o necesară pregătire juridică, acesta fiind obligat să distingă între noțiunile de cunoaștere, suspiciune, sau motive rezonabile, toate acestea fiind necesar a fi înțelese în lumina limbajului juridic.

Noțiunile sunt graduale, nu sunt însă obligatoriu succesive, elementul alea fiind cel care conduce în apariția termenilor de apreciere a unei tranzacții ca fiind suspectă.

Cred că definirea conținutului tranzacției suspecte prin raportare la diferite elemente, ce par obligatorii, îngreunează mult munca ofițerului de conformitate și îi va solicita creșterea expertizei precum și o nouă viziune din partea entității raportoare care, poate, va fi nevoită să apeleze la entități specializate în detectarea tranzacțiilor suspecte, cu expertiză îndelungată în sectorul investigativ. Viitorul pare că va aparține acestora și nu doar unor simpli ofițeri de conformitate, desigur dacă se urmărește o prevenire eficientă a fenomenului spălării banilor sau al finanțării terorismului.

Proc. Elena Hach
Direcția Națională Anticorupție

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Tranzacțiile suspecte. De la intuiție la pedepsireediția 299, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică