Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Ajustare TVA pentru utilizarea bunului în alte scopuri. Curtea de Apel București confirmă jurisprudența care stabilește care este raportul dintre regulă și excepție
08.10.2019 | George TRANTEA

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
George Trantea

George Trantea

Dacă regimul TVA este unul complex și alambicat, acest fapt este cauzat cu siguranță și de regimul ajustării TVA, instituție a cărei reglementare se regăsește în diferite articole din cadrul Codului Fiscal.

Ajustarea TVA este, în esență, instituția care reglementează modul în care trebuie suplimentat TVA-ul achitat sau redus cel dedus, ca urmare a evenimentelor ce intervin după ce se realizează operațiunea economică. Deși aparent simplu, mecanismul cunoaște o mulțime de reguli și excepții care îl fac dificil de implementat.

Curtea de Apel București reușește să clarifice raportul dintre diversele reguli aferente ajustării TVA și, prin aceasta, să întărească jurisprudența conturată atât la nivelul acestei instanțe, cât și la nivelul Tribunalului București.

Prin două hotărâri definitive și una pronunțată în primă instanță, instanța stabilește că în situația în care bunul de capital nu este utilizat de către persoana impozabilă pentru a derula operațiuni taxabile:
– Regula este cea a ajustării TVA de-a lungul perioadei de ajustare, iar
– Excepția este cea a ajustării TVA în situația în care persoanei impozabile i se anulează înregistrarea în scopuri de TVA.

Deși în multe situații efectele ajustării în cele două situații sunt similare, există un regim specific al celor două evenimente ce pot atrage ajustarea TVA, diferențele putând să apară ca urmare a succesiunii în timp a evenimentelor ce le declanșează.

Curtea de Apel București confirmă punctul de vedere dezvoltat de avocații NICULEASA și ASOCIAȚII și reține faptul că ajustarea pentru neutilizarea bunurilor în cadrul operațiunilor taxabile (regula) se va aplica doar dacă:
– nu a expirat perioada de ajustare, și
– nu a intervenit anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile (excepția).

În situația ajustării TVA pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA (excepția) se vor aplica regulile specifice acestei instituții, inclusiv în ceea ce privește valoarea bunurilor de capital de la momentul anulării înregistrării în scopuri de TVA (o valoare reziduală, posibil diferită de valoarea de piață a bunurilor conform deciziei CJUE din cauza C-142/12 – Hristomir Marinov) dar și cele care vizează lipsa de incidență în această situație a perioadei de ajustare (decizia CJUE din cauza C-229/15 – Mateusiak).

În considerarea acestor decizii, atât contribuabilii, cât și reprezentanții ANAF vor putea identifica mai exact situațiile în care se impune ajustarea TVA și modul în care aceasta se va aplica. O atenție deosebită va trebui acordată cazurilor în care vor interveni, în timp, ambele evenimente ce determină ajustarea TVA:
– situația în care se impune o ajustare a TVA de-a lungul perioadei de ajustare a bunului de capital, și, ulterior acesteia
– situația în care se impune ajustarea TVA (care fusese deja revizuită anterior) ca urmare a anulării înregistrării în scopuri de TVA după expirarea perioadei de ajustare.

Clarificările aduse de Curtea de Apel București sunt menite a crește stabilitatea raporturilor economice în special pentru dezvoltatorii imobiliari care sunt nevoiți să urmărească regimul bunurilor lor prin raportare atât la oportunitățile de dezvoltare identificate, cât și la regimul fiscal al operațiunilor întrezărite.

Av. George Trantea
NICULEASA LAW FIRM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti