Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Nouă membri CSM propun modificarea Legii 317/2004, ca urmare a boicotului ultimelor ședințe ale plenului
09.10.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Marți, 8 octombrie 2019, Lia Savonea, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a informat, într-o declaraţie de presă, că nouă membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor transmite legiuitorului propuneri de modificare a Legii 317/2004, ca urmare a boicotului practicat de unii membri ai CSM la ultimele şedinţe de plen, potrivit știripesurse.ro.

Lia Savonea: „Astăzi am încercat în trei etape să avem o şedinţă de plen în cadrul căreia să ne decidem să soluţionăm anumite lucrări, unele foarte vechi, unele din luna iunie. Nici astăzi nu am putut să soluţionăm aceste cereri din cauza lipsei cvorumului. Avem cinci şedinţe amânate din acelaşi motiv. Astăzi au lipsit trei procurori fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută. Am verificat evidenţele Consiliului şi ceea ce afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv în evidenţele noastre nu figurează înregistrată din partea Parchetului General nicio invitaţie. De altfel, în calitatea mea de preşedinte ar fi trebuit să fiu încunoştiinţată fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie cu atât mai mult cu cât şedinţa ce plen a CSM fusese convocată încă din data de 2 octombrie, într-o şedinţă informală. Nici atunci şi nici ulterior niciunul dintre procurorii care astăzi au absentat nu mi-au adus la cunoştinţă.

Atitudinea colegilor care au absentat de la şedinţele de plen a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instiuţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea anumitor activităţi la timp, cum ar fi concursul de admitere în magistratură, avizarea unor proiecte vizând bugetul instanţelor. În fapt, este un veritabil boicot instituţional.

Având în vedere această situaţie şi pentru a asigura funcţionalitatea instituţională a CSM, 9 membri au hotărât să iniţieze nişte propuneri de modificări legislative, pe care să le formalizăm instituţional, aşa încât să asigurăm desfăşurarea şedinţelor. Măsurile vizează reducerea cvorumul pentru situaţiile în care anumţi membri refuză să se prezinte. Cvorumul să fie asigurat cu două treimi dintre membrii Consiliului. Propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului.”

***

Marți, 8 octombrie 2019, ședința Plenului CSM nu s-a desfășurat din cauza lipsei cvorumului.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate