Despre butonul Facebook Like și Google Analytics
10 octombrie 2019 | Andrei SĂVESCU
1. Din hotărârea CJUE în cauza C-40/17, Fashion ID/Verbraucherzentrale, în privința butonului Facebook Like amplasat în paginile website-urilor, rezultă că s-a dovedit că Facebook monitorizează comportamentul online al vizitatorilor website-ului în cauză: „Inserarea de către Fashion ID a butonului „îmi place” al Facebook pe site-ul său internet îi permite să optimizeze publicitatea pentru produsele sale făcându-le mai vizibile pe rețeaua socială Facebook atunci când un vizitator al site-ului său internet clichează pe butonul respectiv. Tocmai pentru a putea beneficia de acest avantaj comercial, Fashion ID, prin inserarea unui asemenea buton pe site-ul său internet, pare să își fi dat consimțământul, cel puțin implicit, pentru colectarea și dezvăluirea prin transmitere a datelor cu caracter personal ale vizitatorilor site-ului său. Astfel, aceste operațiuni de prelucrare par să fie efectuate în interesul economic atât al Fashion ID, cât și al Facebook Ireland, pentru care posibilitatea de a dispune de aceste date în propriile scopuri comerciale constituie contrapartida avantajului oferit societății Fashion ID.”
2. Curtea a apreciat că nu este suficient ca vizitatorii să fie informați în legătură împrejurarea că amplasarea butonului Like pe un website permite Facebook monitorizarea comportamentului lor online, ci este necesar ca ei să-și exprime consimțământul în acest sens.
3. Având în vedere această cerință, trebuie să subliniem că exprimarea consimțământului presupune o manifestare de voință făcută cu intenția de produce efecte juridice, reglementate de GDPR, manifestare de voință care trebuie să provină de la o persoană identificată. Dar, din păcate, obținerea și conservarea consimțământului este imposibilă în ceea ce îi privește pe vizitatorii website-ului. Website-ul nu identifică, nu își propune și dealfel nici nu poate să identifice vizitatorii.
4. Întrucât (i) consimțământul trebuie să provină de la o persoană identificată (principiu de drept), (ii) monitorizarea comportamentului de către terți trebuie consimțită (CJUE) iar (iii) consimțământul nu poate fi obținut și dovedit (imposibilitate tehnică), butonul Facebook Like trebuie înlăturat. Pentru identitate de rațiune, la fel și monitorizarea Google Analytics.
5. De exemplu, JURIDICE.ro a înlăturat butonul Like și Google Analytics din toate paginile.
Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro