Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

La mulți ani, Ion Cristoiu!
16.11.2019 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Astăzi este ziua de naștere a Maestrului Ion Cristoiu. Ion Cristoiu este scriitor, dar este cunoscut mai mult ca jurnalist. Am căutat să citesc ce s-a scris despre dumnealui în urmă cu 1 an sau 10 ani de ziua sa de naștere, nu doar urări. Mi-a plăcut tortul oferit, anul trecut, în direct Maestrului de către jurnalista Alessandra Stoicescu, împreună cu frumoasele urări de sănătate și viață lungă.

În lumea juridică, personalităților de seamă li se pregătesc momente și evenimente extrem de importante. Sunt mai multe exemple, o să mă opresc doar asupra câtorva:

Mă refer la aniversarea a 70 de ani a domnului profesor Corneliu Bîrsan, din 2013, și la cartea scoasă în onoarea sa de către Facultatea de Drept a Universității din București, în parteneriat cu Editura Hamangiu și Revista Dreptul. Cartea se numește In honorem Corneliu Bîrsan. Lansarea a avut loc în Aula de la Drept, care s-a dovedit neîncăpătoare. Pentru cine nu a citit-o, să nu se aștepte la o broșurică. Ca să nu mai vorbesc de editorialul scris de doamna conf. univ. dr. Adriana Almășan, editorul coordonator al volumului omagial, și de domnul Doru Pădurariu, directorul Editurii Hamangiu, și care se intitulează simplu și modest – Corneliu Bîrsan, 70 de ani.

În 2015, un interviu, istoric de acum, apărea pe JURIDICE.ro la împlinirea vârstei de 65 de ani a profesorului Viorel Mihai Ciobanu. M-au ajutat în acest demers domnii avocați Florentin Țuca și Andrei Săvescu. Nu mai țin minte cui a aparținut ideea titlului: Profesorul Viorel Mihai Ciobanu la 65 de ani. În anul următor, domnul profesor Viorel Roș scria: ”ar fi împlinit azi, 10 decembrie, 66 de ani”. Mișcător editorialul In memoriam Viorel Mihai Ciobanu.

Anul trecut, în 2018, domnul profesor Valeriu Stoica, la împlinirea vârstei de 65 de ani, a fost sărbătorit cu o frumoasă lansare de carte – In honorem Valeriu Stoica. Drepturi, libertăți și puteri la începutul mileniului al III-lea, apărută la Editura Universul Juridic. Cu cinci ani înainte, tot de ziua dumnealui de naștere, JURIDICE.ro luase un frumos interviu domnului profesor Valeriu Stoica.

Revenind la Maestrul Ion Cristoiu îl felicit de ziua dumnealui pentru că îl cunosc și cred că este o personalitate marcantă a vieții românești. Mult mai viu decât mulți vii.

Precizez, țin să precizez:
1. nu sunt rudă cu Maestrul, nici măcar afină;
2. nefiind jurnalistă, nu am lucrat cu dumnealui la vreun ziar sau televiziune, nu m-a favorizat în vreun fel cu un birou mai bun sau cu o prezență ”pe sticlă” din care să trag foloase;
3. nu m-a pus nimeni să scriu despre dumnealui; din contră…
4. am realizat un interviu de aproape trei ore cu dumnealui, împreună cu doamna judecător Mădălina Afrăsinie, președinta Secției a VI-a civilă a Tribunalului București, şi îmi pare rău că nu l-am făcut la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Ion Cristoiu este mai mult decât spune dumnealui despre sine însuși. Într-o zi, Academia Română îl va include printre membrii săi. Probabil că nu în această viață.

Poate nu ar strica breslei jurnaliștilor să se inspire.

La mulți ani, Maestre!

PS1: Vă invit să citiţi La mulţi ani! arestatului preventiv Adrian Sârbu. Era anul 2015. Autor: Ion Cristoiu.

PS2: Excepțional editorialul scris de domnul avocat Marian Nazat, intitulat Toamnele Cosașului Radu la 30 octombrie 2019.

Av. Alina Matei, JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Life, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO