Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

La mulți ani, Ion Cristoiu!


16 noiembrie 2019 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Astăzi este ziua de naștere a Maestrului Ion Cristoiu. Ion Cristoiu este scriitor, dar este cunoscut mai mult ca jurnalist. Am căutat să citesc ce s-a scris despre dumnealui în urmă cu 1 an sau 10 ani de ziua sa de naștere, nu doar urări. Mi-a plăcut tortul oferit, anul trecut, în direct Maestrului de către jurnalista Alessandra Stoicescu, împreună cu frumoasele urări de sănătate și viață lungă.

În lumea juridică, personalităților de seamă li se pregătesc momente și evenimente extrem de importante. Sunt mai multe exemple, o să mă opresc doar asupra câtorva:

Mă refer la aniversarea a 70 de ani a domnului profesor Corneliu Bîrsan, din 2013, și la cartea scoasă în onoarea sa de către Facultatea de Drept a Universității din București, în parteneriat cu Editura Hamangiu și Revista Dreptul. Cartea se numește In honorem Corneliu Bîrsan. Lansarea a avut loc în Aula de la Drept, care s-a dovedit neîncăpătoare. Pentru cine nu a citit-o, să nu se aștepte la o broșurică. Ca să nu mai vorbesc de editorialul scris de doamna conf. univ. dr. Adriana Almășan, editorul coordonator al volumului omagial, și de domnul Doru Pădurariu, directorul Editurii Hamangiu, și care se intitulează simplu și modest – Corneliu Bîrsan, 70 de ani.

În 2015, un interviu, istoric de acum, apărea pe JURIDICE.ro la împlinirea vârstei de 65 de ani a profesorului Viorel Mihai Ciobanu. M-au ajutat în acest demers domnii avocați Florentin Țuca și Andrei Săvescu. Nu mai țin minte cui a aparținut ideea titlului: Profesorul Viorel Mihai Ciobanu la 65 de ani. În anul următor, domnul profesor Viorel Roș scria: ”ar fi împlinit azi, 10 decembrie, 66 de ani”. Mișcător editorialul In memoriam Viorel Mihai Ciobanu.

Anul trecut, în 2018, domnul profesor Valeriu Stoica, la împlinirea vârstei de 65 de ani, a fost sărbătorit cu o frumoasă lansare de carte – In honorem Valeriu Stoica. Drepturi, libertăți și puteri la începutul mileniului al III-lea, apărută la Editura Universul Juridic. Cu cinci ani înainte, tot de ziua dumnealui de naștere, JURIDICE.ro luase un frumos interviu domnului profesor Valeriu Stoica.

Revenind la Maestrul Ion Cristoiu îl felicit de ziua dumnealui pentru că îl cunosc și cred că este o personalitate marcantă a vieții românești. Mult mai viu decât mulți vii.

Precizez, țin să precizez:
1. nu sunt rudă cu Maestrul, nici măcar afină;
2. nefiind jurnalistă, nu am lucrat cu dumnealui la vreun ziar sau televiziune, nu m-a favorizat în vreun fel cu un birou mai bun sau cu o prezență ”pe sticlă” din care să trag foloase;
3. nu m-a pus nimeni să scriu despre dumnealui; din contră…
4. am realizat un interviu de aproape trei ore cu dumnealui, împreună cu doamna judecător Mădălina Afrăsinie, președinta Secției a VI-a civilă a Tribunalului București, şi îmi pare rău că nu l-am făcut la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Ion Cristoiu este mai mult decât spune dumnealui despre sine însuși. Într-o zi, Academia Română îl va include printre membrii săi. Probabil că nu în această viață.

Poate nu ar strica breslei jurnaliștilor să se inspire.

La mulți ani, Maestre!

PS1: Vă invit să citiţi La mulţi ani! arestatului preventiv Adrian Sârbu. Era anul 2015. Autor: Ion Cristoiu.

PS2: Excepțional editorialul scris de domnul avocat Marian Nazat, intitulat Toamnele Cosașului Radu la 30 octombrie 2019.

Av. Alina Matei, JURIDICE.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii