« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 7 – 11 octombrie 2019
11.10.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Efectuare în continuare a urmăririi penale.

La data de 7 octombrie 2019, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, precum și față de un fost procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 Cod penal și represiune nedreaptă, prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, în condițiile concursului de infracțiuni prev. de art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiești ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea de denunțuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA – Serviciul teritorial Ploiești pe care îl instrumentau, denunțuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, și ar fi consemnat declarații ale unor martori prin exercitarea de presiuni și amenințări asupra acestora. De asemenea, ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deși, încă de la momentul sesizării organelor judiciare ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei cât si cu privire la realitatea acestei acțiuni și, contrar materialului probator existent în dosar au fost întocmite referatele privind încuviințarea autorizării percheziției domiciliare, încuviințarea autorizării măsurii preventive a arestului fată de magistratul judecător, solicitarea autorizării percheziției, formularea propunerii privind arestarea preventivă a magistratului judecător, scenariu de natură a dovedi existenta infracțiunilor reținute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârșirea unor asemenea fapte.

Totodată, cei doi suspecți au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță și trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, schimbarea încadrării juridice din infracțiunea prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal și infracțiunea de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 art. 7 din Legea 78/2000, deși ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat.

La data de 9 octombrie 2019 a fost adusă la cunoștința suspecților efectuarea în continuare a urmăririi penale și faptele pentru care sunt suspectați, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

:: Sursa: mpublic.ro

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupție. Evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice și 13 societăți comerciale (în domeniul IT), în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale.

Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte. Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale). Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal mai sus menționat, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Oradea. Luare de mită în formă continuată. Fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

C.D., la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, pentru săvârșirea infracțiunilor:
luare de mită în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, inculpata Cotor Doina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în cauză) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.

În contextul în care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr.50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obține foarte ușor mai multe foloase necuvenite.

Concret, inculpata C.D. ar fi intenționat mai întâi să obțină înmatricularea autoturismelor în cadrul unor dosare distincte și în fiecare dintre acestea să obțină termene mai scurte, aspect care nu a mai fost viabil deoarece, din cauza numărului mare de cereri, primul termen de judecată ajunsese să fie, în majoritatea cazurilor, stabilit la aproximativ un an de la înregistrarea cererii inițiale.

Ulterior, inculpata ar fi adoptat un alt mod mai eficient de lucru și anume acela de a introduce, în mod fraudulos și contrar atribuțiunilor de serviciu, actele autoturismelor care se doreau a fi înmatriculate, în dosare deja formate și în care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat.

În același context, inculpata C.D. ar fi falsificat mai multe documente din conținutul dosarelor: cererea de chemare în judecată, cerere de preschimbare a termenului aparent formulată și semnată de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare în judecată și, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instanței respective.

După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei cote părți dintr-un imobil ce aparține inculpatei.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Luare de mită. Trafic de influenţă. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11.10.2019, a inculpaților:
G.F., secretar al Primăriei orașului Gătaia, județul Timiș, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
luare de mită,
– trafic de influenţă,

Două persoane fizice, fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanțele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul G.F., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma 20.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care pretindea că o are față de funcționari din cadrul Primăriei Gătaia, județul Timiș, cu atribuții în derularea procedurilor de retrocedare a unor terenuri.

În același context, în data de 10 octombrie 2019, inculpatul G.F. ar fi primit de la martor suma de 14.000 euro, urmând ca restul de bani să-i fie remiși după rezolvarea favorabilă a cererilor de retrocedare.

În perioada iunie – octombrie 2019, pentru același motiv, ceilalți doi inculpați ar fi pretins de la martor suma de 40.000 euro.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 octombrie 2019, cei trei inculpați au fost prezentați magistraților din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova și SCCO Mehedinți au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a județului Mehedinți, la locuințele a 7 suspecți, cu vârste cuprinse între 15 şi 45 ani, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, pe raza comunei Eşelniţa, județul Mehedinţi, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membrii au acționat, în mod coordonat, în ceea ce privește înființarea unei culturi de plante de cannabis, în vederea obținerii din aceasta, după recoltare şi prelucrare, a drogului de risc cannabis, care ulterior urma să fie comercializat.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, a fost identificată o cultură outdoor de cannabis, constituită din plante aflate în diferite stadii de dezvoltare, cu o înălţime de aproximativ 2,5 metri, muguri de canabis proaspăt culeşi, aflaţi în diferite stadii de uscare, 12 telefoane mobile, precum şi diferite echipamente necesare cultivării.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, plantația de cannabis a fost cultivată în luna mai 2019, membrii grupării ocupându-se de îngrijirea şi recoltarea acesteia.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Trafic internațional de droguri de risc. Reținere.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Giurgiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M. S., M. D. şi U. O., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc.

În fapt, s-a reţinut că la data de 06.10.2019, în jurul orelor 00:30, pe sensul de intrare în țară, prin Punctul de Trecere al Frontierei Ruse – Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra in țară cu o autoutilitară, de culoare albă, înmatriculată în Serbia, inculpatul M. S., cetățean sârb.

Cu ocazia controlului efectuat autoutilitarei, în spațiul destinat depozitării mărfii, au fost descoperiți mai mulți saci de rafie de culoare albă ce conțineau fiecare mai multe pachete de diferite dimensiuni și cantități, fiecare pachet în parte fiind ambalat prin folie adezivă transparentă pe care s-a observat o substanță de culoare maronie cu miros de cafea (cafea măcinată).
Procedându-se la desfacerea unuia dintre pachete, s-a constatat că acesta conținea fragmente vegetale de culoare verde-oliv, cu miros înțepător specific cannabisului.

Totodată, concomitent cu autoutilitara, s-au prezentat pe sensul de intrare în țară la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu cu un autoturism înmatriculat în Serbia, doi cetățeni de naționalitate sârbă, respectiv, inculpaţii M. D. şi U. O.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că că cei doi cetățeni sârbi, inculpaţii M. D. și U. O. au însoțit transportul, asigurând supravegherea și paza acestuia.

Din coroborarea probelor administrate în cauză a rezultat faptul că cei trei inculpați au transportat pe teritoriul Bulgariei, cu o autoutilitară, de culoare albă, pe ruta Plovdiv-Ruse, cu intenția de a tranzita România către Ungaria, prin Punctul de Trecere al Frontierei Oradea, cantitatea de 750 kg cannabis.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Neamț. Contrabandă. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare, dintre care 10 în județul Neamț și una în județul Harghita, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2019, pe raza municipiul Piatra-Neamț a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membrii au acționat, în mod coordonat, în ceea ce privește achiziționarea unor cantități importante de țigarete provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat și comercializat către diverși cumpărători, în principal pe raza judeţului Neamț.

Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind achiziționarea țigaretelor de contrabandă, urmată de vânzarea „en-gross” către clienți de încredere, în baza unor relații anterioare sau pe care membrii grupului le-au dezvoltat pe măsură ce a devenit notoriu că aceștia comercializează astfel de bunuri, precum și un palier privind vânzarea directă către public în zona Pieței Centrale din municipiul Piatra Neamț, respectiv în Piața Sf. Haralambie și în Piața 8 Martie.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 62.000 de țigarete, 7 litri de alcool și 5 grame de substanță vegetală verde-olive, cu aspect de cannabis, 31 de telefoane mobile, sumele de 11.000 lei, 2.300 euro și 80 de lire, 2 laptopuri, un grinder, un pistol tip airsoft și mai multe înscrisuri.

La data de 08.10.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore față de 7 inculpați, cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi. Trafic de persoane. Percheziții domiciliare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Piatra Neamț și Bârlad, într-o cauză vizând destructurarea unei grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de persoane.

Activitățile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din Olanda, respectiv Oost Nederland Politie Enschede, în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activități procedurale în cadrul operaţiunii „Schipbeek”.

În fapt s-a reținut că, începând cu anul 2015, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din trei cetățeni români și alți trei cetățeni olandezi, care au acționat în mod coordonat, în ceea ce privește recrutarea mai multor tinere, în vederea exploatării sexuale a acestora pe relația Romania-Olanda, precum şi al obținerii unor foloase materiale substanțiale din activitățile de prostituție desfășurate de acestea.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că, în această perioadă gruparea infracțională a reușit să recruteze peste 8 tinere românce și alte 9 tinere, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost obligate să practice prostituția, prin folosirea de violențe, amenințări și șantaj, în bordeluri clandestine care funcționau în locuințele închiriate de către membrii grupării.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, suma de 5880 euro și alte înscrisuri.

La acţiunea din România a participat un ofițer de poliție olandez din cadrul Oost Nederland Politie Enschede, iar trei ofiţeri de poliţie judiciara din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.T.P. s-au deplasat în Olanda pentru acordarea de suport operativ în vederea realizării acțiunii.

În urma acțiunii, 2 suspecți, cetățeni români, au fost reținuți în Olanda și Belgia. Autoritățile olandeze efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de migranți, angajare ilegală, spălare de bani, amenințare, vătămare corporală, viol și lipsire de libertate intenționată.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Gorj. Trafic de minori. Reținere.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților F.C.-C. și N.M., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În fapt s-a reținut că, în perioada octombrie 2016 – aprilie 2017, inculpații F.C.-C. și N.M., în vârstă de 29 și 30 de ani, din localitatea Fărcăşeşti, respectiv Jupâneşti, au recrutat o persoană vătămată minoră, în vârstă de 15 ani, prin inducere în eroare și profitând de starea vădită de vulnerabilitate, pe care ulterior au adăpostit-o în scopul exploatării sexuale a acesteia.

Suma de bani obținută din exploatarea sexuală a minorei este de aproximativ 15.000 lei.

La data de 10.10.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 2 laptop-uri, 20 de hard disk-uri, 1 stick de memorie, 5 telefoane mobile și mai multe DVD-uri.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

În cursul zilei de astăzi inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – S.T. Centrală. Trafic de droguri de risc și trafic internațional de droguri de mare risc. Cercetări.

În urma unei ample operațiuni desfășurată pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Ialomița și Călărași, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Centrală împreună ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București efectuează cercetări față de un cetățean român și trei din Republica Moldova, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții, membrii unui grup infracțional organizat, au livrat droguri de mare risc (heroină) în România, prin intermediul unei firme de transport persoane, pe ruta Istanbul – Chișinău, în vederea comercializării pe raza municipiului București și a județelor limitrofe.

În cauză au fost ridicate 20 de kilograme de heroină, valoarea de piață a drogurilor fiind de aproximativ 1.500.000 de euro.
În urma activităților desfășurate au fost ridicate și indisponibilizate sumele de 19.990 de euro, 784 USD, 2.125 de lire turcești, 2.087 de lei moldovenești și 2.580 de lei.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD