Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Raportul de activitate al Comitetului de Supraveghere a OLAF pentru anul 2018
11.10.2019 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial Seria C-343 din 10 octombrie 2019, a fost publicat Raportul de activitate al Comitetului de Supraveghere a Oficiului European de Luptă Antifraudă pentru anul 2018.

Comitetul de supraveghere a fost înființat pentru a consolida și a garanta independența OLAF prin monitorizarea periodică a funcției sale de investigare și pentru a acorda asistență directorului general în îndeplinirea îndatoririlor sale. Comitetul furnizează directorului general al OLAF și instituțiilor avize și rapoarte privind investigațiile efectuate de OLAF fără a interveni în desfășurarea investigațiilor în curs.

Raportul face referire la următoarele aspecte-cheie:

I. Bugetul OLAF

În perioada de raportare, Comitetul a examinat proiectele preliminare de buget ale OLAF pentru 2019 și 2020, punând accentul în special pe trei elemente:
(i) impactul financiar și operațional al punerii în aplicare a sistemului OLAF de gestionare a conținutului (OCM), sistemul de baze de date care conține informații legate de cazuri, care a înlocuit sistemul anterior de gestionare a cazurilor;
(ii) strategia OLAF privind resursele umane, pentru care comitetul a avut mari așteptări; precum și
(iii) impactul bugetar al înființării EPPO asupra OLAF.

Cu referire la impactul bugetar al înființării Parchetului European, Comitetul de supraveghere a statuat că transferul de posturi bugetare de la OLAF la EPPO ar trebui să fie luat în considerare cu atenție și gestionat astfel încât să se protejeze capacitatea OLAF de a-și îndeplini în continuare misiunea, în special capacitatea sa de investigare.

II. Colaborarea cu Parchetul European

Raportul prevede că după ce EPPO devine pe deplin operațional, investigatorii OLAF vor trebui să acorde o atenție deosebită strângerii de probe în diverse noi situații procedurale. OLAF va păstra investigațiile din statele membre care nu participă la cooperarea consolidată, însă EPPO îi poate solicita, de asemenea, să investigheze în aceleași state și să strângă probe în scopul unei anchete penale.

Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua situație, la reacțiile statelor membre ale UE care au decis să nu participe la cooperarea consolidată (cu privire la EPPO), precum și la consecințele pe care le poate avea noul mediu, sub forma unor posibilități de a contesta probele strânse în cadrul proceselor.

III. Durata desfășurării investigațiilor

În ceea ce privește durata desfășurării investigațiilor, Comitetul consideră că investigatorii și directorii OLAF ar trebui să mențină un control ferm asupra ciclului de viață al investigației de la începerea acesteia, în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul privind OLAF referitoare la durata unei investigații care se desfășoară fără întrerupere pe o perioadă proporțională cu împrejurările și complexitatea cazului. Conținutul și calitatea „rapoartelor privind cazurile deschise de peste 12 luni” ale OLAF și ale rapoartelor ulterioare sunt elemente esențiale care permit comitetului să monitorizeze progresele înregistrate de investigații la intervale regulate.


Între 2010 și 2018, OLAF a finalizat peste 1 900 de investigații și a recomandat recuperarea a peste 6,9 miliarde EUR la bugetul UE.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.