Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Despre alocarea resurselor cognitive
13.10.2019 | Andrei SĂVESCU, Andreea COMAN

Secţiuni: Corporate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Andreea Coman

Andreea Coman

Adaptarea organizațiilor

1. Din cauza progresului tehnic foarte rapid, mai cu seamă în domeniul tehnologiilor de colectare și procesare a informațiilor, situațiile și procesele economice se schimbă cu repeziciune. Cadrul legal în care organizațiile, alcătuite prin interacțiunea intențională reglementată a membrilor săi, își desfășoară activitatea încercând să-și urmărească obiectivele, rămâne inexorabil în urmă. Este imposibil ca regulile generate de oameni să țină pasul cu fantezia, inventivitatea și iuțeala acțiunilor lor. Generarea regulilor este mai lentă decât activitățile umane pe care trebuie să le reglementeze, fiind cel mai frecvent ulterioară.

2. Organizațiile trebuie să se adapteze la elementele de noutate din mediul în care ele „trăiesc”, iar această sarcină este nu doar importantă, ci chiar vitală pentru supraviețuire. Nemișcarea duce, în timp, la moarte.

3. Așadar, nevoia de schimbare, atât internă, în organizație, cât și externă, în ce privește metodologiile de acțiune și deciziile care trebuie luate mereu, este permanentă.

Educația în organizațiile economice

4. Educația, ca proces social fundamental de transmitere a experienței de la o generație la alta, precum și cercetarea, partea meristematică a educației, ca proces fundamental de adaptare socială, sunt priorități la nivel de stat, dar și la nivelul Uniunii Europene. Însă astfel de procese, deși beneficiază de fonduri considerabile și de o organizare gândită pentru perioade lungi de timp, nu pot salvgarda organizațiile economice de pericolele care pândesc la tot pasul, într-un mediu concurențial. Din acest motiv, pentru organizațiile economice – societăți și alte organizații – este nerealist să aștepte implementări pozitive din partea actorului statal. Organizațiile economice trebuie să implementeze educație în interiorul lor, întrucât doar în acest fel vor face față vicisitudinilor mediului în care „trăiesc”.

5. Educația internă trebuie să vizeze atât persoanele cu funcții de execuție, cât și persoanele cu funcții de conducere din organizații, întrucât delimitarea dintre funcțiile de execuție și funcțiile de conducere este în realitate nebuloasă și fluidă: orice poziție în organizație înseamnă executarea unor sarcini necesare pentru aceasta, iar orice poziție în organizație înseamnă deopotrivă conducerea proceselor spre scopurile organizației. Prin urmare, educația internă trebuie să fie atât permanentă cât și generalizată.

6. Firește, resursele pentru educație sunt limitate în organizațiile economice, întrucât educația nu este un scop în sine, ci o modalitate de a asigura buna funcționare a organizației.

Alocarea resurselor cognitive

7. Informația este elementul esențial al puterii (alături de aptitudinea de a suprima rapid existența, chestiune care nu face obiect de preocupare aici). Puterea este forța necesară pentru supraviețuire, prin cooperare sau conflict.

8. Deopotrivă, informația atent colectată și bine procesată este cea care permite decidenților să identifice modalitățile de alocare a resurselor organizației economice cele mai eficiente, atât în ce privește resursele materiale și umane, cât și în ce privește resurse de timp, care este cea mai rigidă resursă.

Concluzii surogat

9. Fluxurile de informații sunt esențiale într-o organizație viabilă.

10. Înțelegerea fluxurilor de informații și a constrângerilor manipulării lor sunt elemente fără de care funcționarea unei organizații sustenabile este de neconceput.

Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti