Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Conferința internațională – „Noile tehnologii, consecințe asupra raportului de muncă”, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Drept
12.10.2019 | Alexandru GEORGESCU

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Georgescu

Alexandru Georgescu

În perioada 11-12 octombrie 2019, Facultatea de Drept Lucian Blaga din Sibiu a organizat a IX-a ediție a Conferinței internaționale Noile tehnologii, consecințe asupra raportului de muncă„. Evenimentul a reunit reprezentanți marcanți ai mediului universitar din Romania, profesioniști ai dreptului și invitați din Olanda, Elveția, Belgia, Italia sau Polonia.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, participanții au prezentat și dezbătut aspectele legate de modul în care pornind de la o realitate de necontestat – dezvoltarea fără precedent a tehnologiei – raportul de muncă a evoluat și a suferit transformări inerente.

Elementele privind temporalitatea și teritorialitatea care se modifică cu o viteză extraordinară, utilizarea inteligenței artificiale, provocările telemuncii, mijloacele și mecanismele de asigurare a drepturilor lucrătorilor în contextul digitalizării, sănătatea și securitatea în muncă în contextul noului climat al mediului de lucru, importanța și necesitatea reevaluării conceptelor de lucrător și subordonare, și nu în ultimul rând aspectele privind prelucrarea și protecția datelor cu caracter personal conform recentelor modificări legislative la nivel european instituite prin Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal nr. 679/2016, reprezintă doar câteva dintre subiectele cheie ce au făcut obiectul prelegerilor.

Cele două zile de prezentări și dezbateri au pus într-o lumină nouă modul în care evoluția tehnologiei a condus la o nouă dimensiune socială a muncii, efectele unor tehnologii care atingandu-și maturitatea au eliminat anumite locuri de muncă și modul în care au apărut altele noi pentru care sunt necesare calificări suplimentare. Astăzi, când discutăm despre noile tehnologii, putem să admitem faptul că omul nu poate fi înlocuit în totalitate – empatia, dexteritatea, vocația fiind valori ce aparțin omului și care nu pot fi redate/înlocuite de mașinărie.

Fascinația dreptului, constând în tocmai adaptarea continuă a legislației la realitatea socială își face simțită prezența și în acest domeniu. Am observat că am atins deja momentul schimbării pentru dreptul muncii, iar legislația necesită intervenție rapidă pentru a asigura eficientă, calculabilitate și control. Această intervenție ar trebui să pună în centru individul, pentru că el este subiectul dreptului fundamental la muncă.

Sperăm că ideile conturate și cercetările prezentate vor fi valorificate în viitor și vor contribui în mod semnificativ și decisiv la modernizarea legislativă într-un domeniu atat de important și cu un impact atat de mare cum este dreptul muncii.

Drd. Alexandru Georgescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti