BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Revizuire. Înscrisuri descoperite cu prilejul unui studiu realizat de profesioniști
16.10.2019 | JURIDICE.ro

 
SMARTBILL

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că descoperirea unor înscrisuri, ulterior soluționării procesului, cu ocazia unui studiu inițiat de specialiști nu poate constitui motiv de revizuire (conform art. 322 pct. 5 C. proc. civ. pentru descoperirea unor înscrisuri care nu au putut fi înfățișate dintr-o împrejurare mai presus de voința părților). În speță, instanța supremă a considerat că – deși înscrisurile indicate au intrat în fondul arhivistic în anul 2009, fiind descoperite cu prilejul unui studiu iniţiat de specialişti în domeniul arhivelor pe parcursul mai multor ani – prin demersuri proprii sau prin intermediul instanţei, recurentul ar fi putut accesa înscrisurile menţionate, acestea aflându-se într-o instituţie a cărei înfiinţare s-a dorit tocmai pentru a administra, supraveghea, clasa, utiliza, arhiva documente create şi/sau deţinute de-a lungul timpului de către orice persoană de drept public sau privat în exerciţiul activităţii sale, precum şi de persoane fizice, nefiind îndeplinită condiţia reglementată de art. 322 pct. 5 C. proc. civ. care impune ca înscrisurile pe care se întemeiază cererea de revizuire să nu fi putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor. (Decizia nr. 3414 din 4 octombrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.