Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

O altă viziune asupra autorilor Codului muncii 2013


16 octombrie 2019 | Alexandru ATHANASIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alexandru Athanasiu

Alexandru Athanasiu

În legătură cu afirmația pe care domnul prof. univ. univ. dr. Andrei Popescu a calificat-o drept falsă, privind neparticiparea domniei sale la elaborarea Codul muncii 2003 fac următoarele precizări, respingând de plano o atare calificare:

1. Proiectul Codului muncii a fost elabroat de către 3 specialiști români în dreptul muncii, și anume profesorii Claudia Moarcăș și Magda Volonciu, precum și Cătălina Marcu, avocat în Baroul Paris, împreună cu doi profesori din străinăinătate de la universități prestigioase.

2. Lucrările pentru elaborarea proiectului de Cod au durat un an și jumătate, concretizându-se cu finalizarea Codului si prezentarea sa publică în luna decembrie 1999, în cadrul unui eveniment organizate la World Trade Center, în prezența oficialităților și a unui larg public, format din universitari, magistrați, avocați și alți specialiști în dreptul muncii.

3. Modificările eventuale operate ulterior asupra acestui proiect, la care se referă și profesorul Andrei Popescu, modifcări survenite în cadrul procedurii de avizare a sa în circuitul interministerial și apoi pentru prezentare în vederea adoptării în Parlament, au vizat aspecte de detaliu, nerelevante în raport cu viziunea de ansamblu și cu principialitatea pe care s-a eșafodat proiectul de Cod al muncii.

4. În raport cu cele de mai sus, resping încă o dată formula de calificare ca falsă a afirmației mele privind participarea la elaborarea proiectului Codului muncii 2003, dar, desigur, pot să accept că unele din textele proiectului au fost ulterior modificate în cadrul parcursului legislativ, până la adoptarea Codului muncii. Însă aceste modificări nu pot fi echivalate cu participarea la elaborarea unui act normativ cu asemenea anvergură, întrucât ele nu au pus în discuție viziunea asupra instutițiilor dreptului muncii și nici conținutul principial al drepturilor și obligatiilor partenerilor relațiilor de muncă, ci au reprezentat simple ajustări, așa cum dealtfel și profesorul Andrei Popescu recunoaște.

PS
Deși veche, vorba latinească “Et in Arcadia ego” (Și eu am fost acolo) face și astăzi prozeliți…

Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii