Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Reglementarea activității Fondului de garantare a asiguraților
17.10.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Insolvență, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr. 839 din 16 octombrie 2019, a fost publicată Norma nr. 24/2019 privind Fondul de garantare a asiguraților.

În mare parte, normă reglementează procedurile de constituire a Fondului de garantare a asiguraților, precum și procedura și condițiile de efectuare a plăților din disponibilitățile acestuia, și își are fundamentul în Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților.

Norma prevede că resursele financiare ale Fondului sunt alcătuite din contribuțiile asigurătorilor la Fond și alte sume, iar acestea sunt utilizate pentru plata despăgubirilor/indemnizațiilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment, a sumelor cuvenite creditorilor de asigurări a fi plătite de către Fond, în situația încetării contractelor de asigurare și altele.

Cu referire la obligațiile de raportare și transparență ale Fondului de garantare a asiguraților, Norma stipulează că acesta trebuie să întocmească și să transmită periodic Autorității de Supraveghere Financiară situațiile și rapoartele periodice.

De asemenea, actul normativ reglementează:

–  procedura deschiderii și instrumentării dosarelor de daună. Astfel, între data închiderii procedurii de redresare financiară și data denunțării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, orice persoană care invocă vreun drept de creanță împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă poate solicita deschiderea dosarului de daună prin completarea unei cereri și transmiterea acesteia Fondului. Ulterior, fondul va stabili și evalua despăgubirile.

– procedura și condițiile de efectuare a plăților din disponibilitățile Fondului. Așadar, după data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, pronunțate împotriva unei societăți de asigurare aflate în stare de insolvență, Fondul este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale, în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări.

Norma este completată cu 10 anexe.


Fondul de garantare a asiguraților efectuează plăţi de indemnizații/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti