« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

In memoriam: Profesorul Octavian Căpățînă
17.10.2019 | Cristiana Irinel STOICA

JURIDICE - In Law We Trust
Cristiana I. Stoica

Cristiana Irinel Stoica

„Viața juridică se desfășoară între doi poli diametral opuși: egoismul și altruismul. În jurul unuia sau al celuilalt gravitează orice manifestare de voință destinată să producă efecte în drept. Sentimentele egoiste concordă cu titlul oneros, în timp ce altruismul își găsește expresia juridică în actele cu titlu gratuit”, arăta Profesorul Octavian Căpățână în lucrarea sa de doctorat “Titlul gratuit în actele juridice” (monografia, cu o valoare științifică remarcabilă, caracterizată de profesorul Alexandru Vălimărescu drept „o luminoasă și completă sinteză a fenomenului gratuității în actele juridice”, a fost publicată de Editura Rosetti în anul 2003).

Personalitate remarcabilă a dreptului românesc, Profesorului Octavian Căpățînă, născut la 15 octombrie 1919 și plecat dintre noi în anul 2008, i se potrivesc prea bine sentimentele altruiste de care a fost atașat în întreaga sa viață, atât ca om, cât și ca jurist.

Absolvent al Facultății de Drept în anul 1942, cu „bile albe”, la puțin timp după ce și-a început cariera de judecător în București,  a devenit victima abuzurilor regimului comunist, fiind mutat „disciplinar” la Tribunalul județean Putna și apoi la cel din Odobești. În continuare, pentru câțiva ani, a fost notar de stat și, ulterior, a fost cooptat de profesorul Traian Ionașcu  la departamentul de drept internațional privat al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, înființat după 1950.

După anii ‘90, Octavian Căpățînă a fost profesor la Universitatea din București, profesor asociat al Universității Paris (Sorbonne) și Decan al Institutului Național al Magistraturii.

A fost autor și coautor al mai multor lucrări importante din materia contractelor internaționale, a societăților comerciale, a concurenței și a arbitrajului: „Le contrat économique international. Stabilité et évolution” (1975); „Handbook of Institutional Arbitration in International Trade” (1977); „Litigiul arbitral de comerț exterior” (1978); „The Art of Arbitration” (1982); „Rules of contractual clauses in Romanian-American commercial relations” (1982); „Digest of Romanian Foreign Trade Arbitration Practice” (1983 ;1989); „Tratat de drept al comerțului internațional” (1985;1987); “Dreptul concurenței comerciale” (1991;1993); “Societățile comerciale”(1996); “Dreptul transporturilor” (2002).

A publicat în reviste de specialitate din România și din străinătate,  a avut colaborări permanente cu “Academia de Drept Internațional Privat de la Haga” și cu „Institutul Max Planck” din Hamburg, a fost redactor de monografii, studii și repertorii de practică arbitrală și comercială și a contribuit în mod substanțial la redactarea Legii nr. 105/1992 privind raporturile de drept internațional privat și la elaborarea legislației comerciale de după 1990 – între altele, Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale și Legea nr.11/1992 privind concurența.

De asemenea, a participat la soluționarea a numeroase arbitraje comerciale complexe, ca arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR și la redactarea regulamentelor privind organizarea și funcționarea acestei din urmă instituții arbitrale, al cărui membru în conducerea executivă a fost timp de mai mulți ani și la a cărei constituire a adus un serios aport.

Ca redutabil specialist în arbitrajul internațional, a menținut strânse relații de colaborare cu publicațiile permanente ale ICC („The ICC International Court of Arbitration Bulletin”) sau cu alte publicații din domeniul dreptului comercial („Revue de droit des affaires internationales”, „Journal du droit international” ș.a.).

Aprecierile de care s-a bucurat de-a lungul timpului din partea unor mari personalități ale dreptului internațional, precum Berthold Goldman, profesor emerit al Universității Paris II Panthéon și Director al publicației “Journal du Droit International” sau Paul Lagarde, profesor la Universitatea Paris I Sorbonne, au scos în lumină calitățile sale remarcabile de profesor, de cercetător, de autor de drept, dar mai ales de om.

Cum bine i-a fost surprins felul de a fi și de a gândi în Laudatio din nr. 1/2007 al Revistei Române de drept privat, număr ce i-a fost dedicat „In Honorem”, „păstrând în suflet rana Bucovinei natale, traversând urgia unui regim nemilos, refugiindu-se, de cele mai multe ori, în el însuși, pentru a-și păstra integritatea morală, profesorul Octavian Căpățînă a oferit cele mai bune dovezi de slujire a României: viața și opera sa”.

Av. dr. Cristiana Irinel Stoica
Partener Fondator STOICA & Asociații

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!












Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.