Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Apărarea în viitoarele proceduri ale Parchetului European


18 octombrie 2019 | Adrian ŞANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Academia de Drept European, cu sprijinul ECBA (European Criminal Bar Association) şi EJTN (European Judicial Training Network), a organizat la Trier seminarul intitulat „Defence in Future EPPO Proceedings”, cofinanţat de Comisia Europeană, la care am avut oportunitatea să particip alături de alţi avocaţi specializaţi în white collar crimes, precum şi procurori şi judecători din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Atât din prezentările speakerilor, cât şi din dezbaterile purtate la workshopuri, au germinat numeroase idei, care vor fi extrem de utile tuturor actorilor participanți la înfăptuirea justiţiei în viitoarele proceduri demarate de mult aşteptatul Parchet European. Mărturisesc însă că, în urma discuţiilor purtate cu specialiştii din cadrul organizaţiilor europene şi cu cei din statele membre, s-au născut mai multe întrebări decât răspunsuri.

Sintentizând, principalele aspecte abordate au vizat:
– Structura şi statutul hibrid al Parchetului European
– Competenţa materială, teritorială şi personală a Parchetului European
– Accesul la documentele dosarului
– Traducerea şi interpretarea conţinutului dosarului
– Cooperarea judiciară cu statele terțe
– Comunicarea dintre apărare şi procuror
– Colectarea şi prezentarea probelor de către avocatul persoanei acuzate
– Drepturile persoanelor vătămate.

Procedurile Parchetului European prezintă un element de noutate şi vor dobândi o importanţă majoră odată cu operaţionalizarea Parchetului European. În acest context, alături de colegii mei, avocaţi români specializaţi în white collar crimes, participanţi la acest seminar, av. drd. Dorel Herinean, associate Enache Pirtea & Asociații şi av. Mihai Morar, associate Buduşan Albu și Asociații, ne-am propus elaborarea unei lucrări extinse care să trateze problemele ce se vor ivi în procedurile viitoare ale Parchetului European şi să ofere remedii pentru desfăşurarea procedurilor, cu respectarea dreptului la un proces echitabil, concomitent cu protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ & MAREȘ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri